Shop menü

SZUPERGYORS, NAGY KAPACITÁSÚ MEMÓRIAMODULOKKAL JELENTKEZIK AZ SK HYNIX ÉS AZ INTEL

Az MCR DIMM memóriamodulok az SK Hynix, az Intel, valamint a Renesas közreműködésével készülnek és kizárólag a szerverpiacot veszik célba, legalábbis egyelőre.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Szupergyors, nagy kapacitású memóriamodulokkal jelentkezik az SK Hynix és az Intel

Az SK Hynix új memóriamodulokat jelentett be, amelyek speciális felépítésüknek köszönhetően nemcsak gyorsak lesznek, de ezzel egy időben nagy kapacitással is rendelkeznek majd. Eddig jellemzően csak egyik pozitív tulajdonságot lehetett választani a kettő közül: vagy gyors egy memóriamodul, cserébe nem kínál extra nagy kapacitást; vagy pedig nagy kapacitással büszkélkedik, cserébe viszont nem kiemelkedően gyors.

Az SK Hynix új fejlesztése, amelynek létrejöttében nagy szerepet vállalt az Intel és a Renesas is, a nagy kapacitást és a magas adatátviteli sávszélességet egyesíti: a sebesség 8000 MT/s feletti lesz, a kapacitás pedig ideális esetben akár 1 vagy 2 TB is lehet modulonként – utóbbi persze csak feltételezés, hiszen ezzel kapcsolatban hivatalos információ hírünk írásáig még nem hangzott el.

Az új memóriamodulok az Multiplexer Combined Ranks DIMM, azaz az MCR DIMM nevet viselik. A dual-rank felépítésű memóriamodulok egy speciális bufferrel rendelkeznek, ami lehetővé teszi, hogy mindkét rank egyszerre, egyidejűleg működhessen, vagyis egyetlen memóriamodul úgy viselkedhet, mint két normál single rang modul. Ehhez nyilván a memóriavezérlőnek is támogatnia kell a speciális üzemmódot, ellenkező esetben nem tudjuk kiaknázni a modulban rejlő lehetőségeket.

Normál esetben egy dual-rank memóriamodulnál egyszerre csak 64 bájtnyi adatot tud kinyerni a rendszer, hiszen a két rank közül egyidejűleg csak az egyik működhet. Az MCR DIMM memóriamodulok a Renesas és az SK Hynix által közösen kifejlesztett bufferen keresztül már nem 64, hanem 128 bájtnyi adat elérésére adnak lehetőséget, hála annak, hogy a két rank párhuzamosan használható, így ideális esetben az egy modullal elérhető memória-sávszélesség is duplázódhat.

Galéria megnyitása

Az SK Hynix szakemberei szerint a speciális felépítésű memóriamodulok minimum 8000 MT/s sebességgel képesek üzemelni, amennyiben ezt az adott processzor is lehetővé teszi. Itt jön képbe az Intel: a vállalat következő generációs Xeon processzorai már támogatni fogják az új technológiát, ám az nem derült ki, pontosan mely modellekről van szó, mint ahogy az is rejtély, ezek mikor érkeznek. A prototípus formájában létező MCR DIMM technológia idővel szabványosításon is áteshet, ami lehetővé teheti a szélesebb körben történő piaci felhasználást.

Egyelőre maga az SK Hynix sem részletezte, mikor kerülnek forgalomba a DDR5 memóriaszabvány köré épülő MCR DIMM memóriamodulok, és arról sem beszéltek a vállalat illetékesei, mekkora kapacitásra számíthatunk. A DDR5-ös memóriamodulok fejlődését látva, illetve arra számítva, hogy 1-2 év még kell, mire az MCR DIMM technológia megjelenik kereskedelmi forgalomban, könnyen lehet, hogy az első modulok már 1 vagy 2 TB-os kapacitással rendelkeznek majd. Az új memóriamodulok árazásáról sem beszéltek még a felek, ám ez utóbbi érthető, hiszen ez a téma még igen korainak tűnik.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére