Szúnyogriasztó hatású újságot adtak ki

A világ első szúnyogriasztós lapszámát Srí Lankán adták ki az idei Világegészségügyi Napon. A citronella olajjal kevert tintával nyomott sajtótermék célja az volt, hogy felhívja a figyelmet az egyre nagyobb tömegeket veszélyeztető dengue-láz veszélyeire.

Szúnyogriasztó hatású újságot adtak ki

A szúnyogok minden bizonnyal sikerrel szállhatnának versenybe a Föld legkevésbé kedvelt állatai címért, vannak azonban bolygónknak olyan területei, ahol a puszta kellemetlenségen túl komoly veszélyekkel is jár jelenlétük. A vérszívók számos betegség terjesztésében vesznek részt, így bár első hallásra pusztán szórakoztató ötletnek tűnik a Srí Lanka-i Mawbima című újság és a Leo Burnett ügynökség legújabb projektje, annak komoly praktikus hasznát is láthatják az ország lakói.

A közös projekt részeként ugyanis a két résztvevő a 2014-es Világegészségügyi Nap alkalmából megjelentette a világ első szúnyogriasztó sajtótermékét. A cél elérése érdekében citronella olajat adtak a nyomdafestékhez, így a lap a szó legszorosabb értelmében távol tartja magától − és remélhetőleg olvasójától is − a vérszívókat. Ahogy már említettük, a kezdeményezésnek nagyon konkrét célja van, mégpedig a dengue-láz terjedésének megakadályozása, és az ezzel kapcsolatos információk szélesebb körben való elterjesztése.

A súlyos betegséget okozó vírust a szúnyogok terjesztik, és megfelelő kezelés nélkül az 5 százalékot is elérheti a halálozási arány. A dengue-láz egyre elterjedtebbnek számít az egész világon, ennek hátterében egyes szakértők szerint az áll, hogy a klímaváltozás következtében újabb élőhelyek nyílnak meg a szúnyogok előtt. Emellett minden bizonnyal a nemzetközi utazások általánossá válása is fokozza az érintett területek számát.

A projekt szervezői már hetekkel az újság megjelenése előtt akcióba léptek: az eseményt reklámozó, citronellával bevont plakátokkal ragasztgatták tele a buszmegállókat. A lapszámban aztán részletes információkat közöltek dengue-lázzal és annak vérszívó terjesztőivel kapcsolatban is.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward