Szónikus csavarhúzó

A skóciai Dundee Egyetem kutatói által kifejlesztett készülék ultrahang sugarak koncentrált nyalábja révén képes tárgyakat forgatni, emelni és irányítani.

Szónikus csavarhúzó

A skóciai Dundee Egyetem kutatói megalkották a Doctor Who című sorozatból ismert szónikus csavarhúzót. A készülék ultrahang sugarak koncentrált nyalábja segítségével képes vízben lévő tárgyakat forgatni, emelni és irányítani. A kutatásról szóló részletes beszámoló a Physical Review Letters oldalain olvasható.

A találmánynak nagy jelentősége lehet a vágás nélküli ultrahangos műtéteknél, a célzott gyógyszerbevitel során, valamint a sejtek ultrahangos manipulációjában, mondta el Mike MacDonald, a kutatás vezetője.

A kísérletben használt sugárnyaláb szerkezetileg leginkább a DNS kettős hélixére emlékeztet, csak sokkal több csavar található benne. Az úgynevezett vortexek (örvények) által kifejtett forgatónyomaték az, ami a tárgy forgó mozgását előidézi. A létrehozott nyaláb alkalmas egy 10 centiméter átmérőjű, 90 grammos, ultrahangot elnyelni képes anyaból készült korong vízben történő forgatására.

MacDonald elmondása szerint az ultrahangos sebészetben nagyon nagy lehetőségek rejlenek a műszer révén, és a potenciális alkalmazási területek száma folyamatosan növekszik. A szónikus csavarhúzó tehát messze több holmi bűvészmutatványnál. Különösen nagy reményeket fűznek a célzott gyógyszerbevitel hatékonyságának fejlesztéséhez a készülék által: sugárforrás minden eddiginél pontosabban fogja tudni irányítani a testbe bejuttatott kapszulákat, és a segítségével ezek precízen a célzónában engedhetik szabadjára hatóanyagaikat.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward