Szokatlan bányász-alaplapot villantott az ASRock

A hat PCI Express x16-os slottal ellátott alaplap gyakorlatilag hét videokártyát fogad, valamint egyszerre több tápegységgel is könnyedén lehet használni.

Szokatlan bányász-alaplapot villantott az ASRock

Az ASRock vezetése a legutóbbi beszámoló alapján úgy látja, csökkenésnek indulnak a videokártyák átlagos értékesítési árai, ugyanis a kínai kormányzat egyre inkább azon dolgozik, hogy keresztbe tegyen a kriptovaluta-bányászoknak, akik óriási mennyiségű elektromos áramot használnak fel a profitszerzéshez. Ennek része, hogy bizonyos térségekben már megtiltották a kriptovaluta-bányászatot, valamint arra is biztatják a lakosságot, hogy jelentsék a bányászatra utaló jelenségeket.

Galéria megnyitása

A fentiek ellenére az ASRock a jelek szerint még úgy látja, egyéb térségekben továbbra is lehet némi kereslet a bányászhardverre, éppen ezért elkészült egy új, speciális, kifejezetten bányászatra szánt alaplap, a H510 Pro BTC+, ami nem egy kispályás megoldás. Az első különlegesség maga a mérete, ugyanis 50,1 centiméter magas és 22,4 centiméter széles alaplapról van szó, ami picinek még véletlenül sem nevezhető. Az óriási nyomtatott áramköri lapra szükség is van, ugyanis nem kevesebb, mint hat darab PCI Express x16-os foglalat került az alaplapra, ezek között pedig elegendő helyet hagytak ahhoz, hogy akár háromslotos videokártyák is elférjenek egymás mellett. A dizájn lényege, hogy nem kell külön riser készletet venni.

Galéria megnyitása

A hat darab PCI Express x16-os slot teljes sávszélességgel történő kiszolgálásához 96 darab PCIe sávra lenne szükség, ám ez a platform erre nem képes, így csak a legfelső slotnál érhető el az x16-os sávszélesség, az alatta elhelyezett slotok csak x1-es sávszélességgel dolgoznak. Ez igazából nem probléma, ugyanis a kriptovaluta-bányászattal kapcsolatos terhelésformákhoz ekkora sávszélesség is tökéletesen elég. Extraként egy USB-s bányászportot is kapunk (USB Type PCIe x1), amelyre egy hetedik videokártya is csatlakozhat a megfelelő adapter segítségével.

Galéria megnyitása

A szokatlan megoldások sora a hat darab PCI Express x16-os slottal és az óriási formátummal még nem ér véget, ugyanis az új alaplap három darab 24-tűs tápcsatlakozót kapott, így könnyebb két vagy három tápegységet bevetni a tápellátás kiszolgálásához. A videokártyákhoz MOLEX tápcsatlakozók is tartoznak, amelyekkel gondoskodhatunk a PCI Express slot alap teljesítményének biztosításáról. Az alaplapra nyolc darab ventilátor csatlakozó került, így a szellőzés is remekül megoldható.

Galéria megnyitása

A H510-es lapkakészlettel rendelkező termék egy darab DDR4-es memóriafoglalatot kapott, amelyben akár DDR4-3200 MHz-es memóriamodul is helyet foglalhat egészen 32 GB-os kapacitásig bezárólag. Az adattárolókat egy SATA 6 Gbps-os port, valamint egy SATA 6 Gbps-os kártyákat fogadó M.2-110-es bővítőhely várja, ami természetesen M.2-2280-as, illetve M.2-2260-as kártyákat is kezelni tud.

Galéria megnyitása

A hátlapra egy HDMI videó kimenet, két USB 2.0-s port, valamint két USB 3.2 Gen1 Type-A csatlakozó került, de van itt még PS/2-es csatlakozó, illetve egy RJ-45-ös port is, ami az Intel I219V GbE vezérlőhöz kapcsolódik. Processzorok terén az Intel 10. és 11. generációs Core sorozatú modelljeit használhatjuk, amelyek LGA-1200-as foglalatba illeszkednek.

Az ASRock új bányászlapja már elérhető kereskedelmi forgalomban, ára jelenleg 280 dollár körül mozog.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap