Shop menü

SZÍNES E-KÖNYV OLVASÓ ÉRKEZIK 16 MPIXELES KAMERÁVAL, NAGY MÉRETBEN

Az Onyx műhelyében született meg az az újdonság, ami hétköznapinak egyáltalán nem nevezhető. Az olvasásra szánt eszközzel alkalomadtán fényképeket is lehet majd készíteni.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Színes e-könyv olvasó érkezik 16 MPixeles kamerával, nagy méretben

Az E Ink panelek folyamatos fejlődésének köszönhetően egyre érdekesebb készülékek születnek, és elsősorban az Onyx Boox Tab Ultra C is annak köszönhetően lett ilyen, hogy az új színes kijelzőt kaphatta meg. Egészen biztos, hogy sok érdeklődő figyelmét kelti majd fel a készülék, de nem lesz olcsó, így aligha válik tömegtermékké.

Az Onyx folyamatosan próbál innovatív megoldásokkal szolgálni az e-könyv olvasók szegmensében, és most a Boox Tab széria új, Ultra C nevű tagja tényleg szinte mindent magában foglal, amit a cég képes egy ilyen eszközbe bepakolni. A szerkezet alapját egy 10,3 hüvelykes panel adja, ami színes, erre utal a nevében a C betű. Itt először használ a cég E Ink Kaleido 3 panelt, ami 4096 árnyalatú és nagy a színfelbontása.

Galéria megnyitása

A képernyő 300 PPI-s felbontású, de ezt csak akkor tudja teljesen kihasználni, ha monokróm tartalmakat fogyaszt az ember, mert a színes képek esetén 150 PPI-vel kell beérni, az E Ink technológia mellett viszont még ez is kielégítő látványt jelent. Korábban még ilyen felbontást sem tudtak a színes E Inkek, szóval élénkebb és részletesebb lesz már a megjelenítés, mint eddig volt, persze arra senki ne számítson, hogy egy táblagép színvilágát fogja nyújtani.

Galéria megnyitása

Van beépített világítás, és kékfényszűrő is, hogy jobban tudja a szemet óvni az esti olvasások alkalmával. A világítás egyenletesen fog eloszlani a felületen, így a minőségérzet megfelelő lesz. Toll használatát is támogatja az eszköz, lehet a felületén jegyzetelni vagy akár rajzolni is – színes képek is létrehozhatóak. A hozzá tartozó ceruzát használaton kívül fel lehet majd tapasztani az oldalára.

Galéria megnyitása

A Boox Tab Ultra C különlegessége, hogy van egy 16 megapixeles kamerája is. A hátára pakolt képalkotó nemcsak hagyományos értelemben vett fotózásra lesz használható, hanem az Onyx megoldotta azt, hogy legyen karakterfelismerő funkciója. Az OCR opciónak hála a lefényképezett dokumentumok szövegét ki is lehet majd másolni. Valószínűleg inkább ilyen célokra fogják ezt használni, nem pedig a háziállatok megörökítésére. Persze a képek nem 4096 színűek lesznek, mobilra átküldve már ténylegesen élvezhető minőségben lehet ezeket visszanézni.

Galéria megnyitása

Egy nyolcmagos, 2 GHz-es Qualcomm rendszerchipet használ a szerkezet, szóval az e-könyv olvasók körében kifejezetten erős indulónak tekinthető ebből a szempontból. Biztosan nem fog neki problémát jelenteni a könyvek lapozása mellett egy menü megnyitása. Még videót is képes lejátszani, amiben elvileg az E Ink Kaleido 3 kijelző is partner lesz, de hogy milyen eredményt fog nyújtani, az majd a teszteken derül ki. A képfrissítésre lesz lassú és gyorsabb mód (Boox Super Refresh) külön, és a gyorsított kerül majd elő böngészésnél és videózáskor.

Galéria megnyitása

Az Android 11 operációs rendszer egy módossított verziója található a szerkezeten, szóval a szoftveres környezet sem hétköznapi ebben az esetben. Nem csoda, hogy rendszermemóriából is 4 GB-os vonultat fel, a háttértár kapacitása pedig 128 GB-os, amire még képekből összefűzött, PDF könyvekből is több száz fér el, és a fotóknak is lesz hely. A vállalat még felhős adattárolót is mellékel a gépekhez 10 GB-os kapacitással, ingyen. Ide fel lehet tölteni megosztani kívánt dokumentumok képeit.

Galéria megnyitása

Wi-Fi és Bluetooth kapcsolati lehetőséget is biztosít az eszköz, képes lesz a valódi vezeték nélkül fülhallgatókkal is szórt érteni, és böngészni is lehet majd rajta, későbbi olvasásra pedig elmenthetők honlapok. Érdekes plusz funkció, hogy még ujjlenyomat-olvasóval is rendelkezik a Boox Tab Ultra C, ezt a ki- és bekapcsoló gombba integrálták a fejlesztők. Az érzékeny dokumentumokat külön is lehetőség lesz ujjlenyomatos védelemmel ellátni. Mikrofonnal és hangszóróval is szolgál a szerkezet.

Egy 6300 milliamperórás kapacitású akkumulátor dolgozik majd az olvasóban, és hosszú lesz az üzemideje, de az Onyx nem beszélt külön arról, hogy ez pontosan mit is fog jelenteni a gyakorlatban. Az Android alap és az ilyen környezetben szokatlanul erős hardver minden bizonnyal megtoldja a fogyasztást, hiába éri be minimális energiával az E Ink technológiás panel.

Galéria megnyitása

Az Onyx Boox Tab Ultra C 600 dollárba fog kerülni, és jár hozzá a Pen2 Pro toll ajándékba, plusz a mágneses tok is tartozék. Akciósan pedig még billentyűzet is csapható mellé, mert az alapáron 110 dollárba kerülő Onyx billentyűzetet az e-könyv olvasóval együtt 50 dollárért lehet behúzni. A forgalmazása május 10-én indul az Egyesült Államokban.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére