Szerver után számítógép alkatrész lefoglalások!

A BRFK nemrégiben végrehajtott, az illegális letöltések és szerzői jogsértések visszaszorítását szolgáló razzia után, egy másik szerv egy teljesen másik ügyben, de szintén lefoglalt, ezúttal számítógép alkatrészeket.

Szerver után számítógép alkatrész lefoglalások!

A BRFK nemrégiben végrehajtott, az illegális letöltések és szerzői jogsértések visszaszorítását szolgáló razzia után, egy másik szerv egy teljesen másik ügyben, de szintén lefoglalt, ezúttal számítógép alkatrészeket.

A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) a csütörtöki napon látogatást tett több budapesti számítástechnika nagykereskedésben, ahol is ÁFA csalás alapos gyanújával házkutatást tartottak, majd az akciók végeztével elrendelték a teljes árukészlet lefoglalását.

Elméletben a lefoglalás meg is történt, viszont miután felmérték, hogy mekkora mennyiségű termékről van szó, rájöttek, az elszállítás és a megfelelő raktár biztosítása nem lehetséges. Nem estek viszont pánikba, hanem információink szerint azon nyomban lecseréltették a zárakat az érintett helyeken, továbbá biztonsági kamerákat és fegyveres őröket telepítettek az objektumok védelmére.

Neve elhallgatását kérő, az ügyben érintett forrásunk elárulta, hogy a hatóság megtagadta a tulajdonosok számára is az üzlethelyiségekbe való bármilyen bejutást. Nyilvánvaló, hogy a VPOP sem most jött a falvédőről, nagyon jól tudják, hogy amennyiben bármi terhelő bizonyítékot meg szeretnének őrizni, akkor az üzemeltetőket nem szabad saját számítógépeik közelébe engedni.

A karácsonyi vásárlási láz előtt ez az akció mindenképp hatással lehet a kiskereskedelmi piacra is, hiszen becslések szerint a lefoglalt készletek értéke üzletenként 100-200 millió forint, tehát összesen legalább fél milliárdos tételről van szó. Az egyébként padlón lévő DDR2 memória árakra is lehet hatással az akció, hiszen az egyébként is megnövekedett évvégi kereslettel szemben a lefoglalásokkal az egyik népszerű memóriagyártó legnagyobb beszállítója is kiesett ideiglenesen a körforgásból. Ebből a márkából egyébként ideiglenes hiány is felléphet akár.

A VPOP egyelőre hivatalos közleményt nem adott ki az eseményről, de  a feltételezett ÁFA csalás mellett valószínű, hogy a szürkeimport gyanúja is felmerül, ami pedig már az orvgazdaság kategóriába esik. A szürkeimport jelensége messze nem újdonság a számítástechnikában, aminek a hatása amellett, hogy az állam komoly adóbevételektől esik el, az, hogy a termékek végfelhasználói ára irreálisan alacsony szinten maradhat.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward