Shop menü

MEGINT BABRÁLT EGY KICSIT A STEAMMEL A VALVE

A cég szerint a játékfejlesztők nem tudják rendesen kezelni a játékaik oldalait.
Vaffler Dániel
Vaffler Dániel
Megint babrált egy kicsit a Steammel a Valve

Az elmúlt években megszokhattuk, hogy a Valve nem szeret túlzottan belenyúlni a Steam működésébe, így minden változás inkább kisebb léptékű, és meglehetősen lassú ütemben zajlik. Elvégre, ki akarna felborítani egy (legalábbis a felszínen) jól működő rendszert?

Most is hasonló történt, mégpedig a játékok oldalait érintette egy kisebb változtatás, aminek talán sokan örülni fognak.

Egészen konkrétan a játékok oldalain megjelenő videókról és screenshotokról van szó, ami a Vampire: The Masquerade - Bloodhunt esetében így nézett ki korábban:

Galéria megnyitása

Ami a lényeg, hogy a Valve szerint problémát jelent, hogy a screenshotok helyett túl sok videó jelenik meg a nyitóoldalon. Ez azért is lehet, mert egy játék fejlesztése során a készítők sok előzetest csinálnak, amit aztán sorra pakolnak fel a Steamre, azonban a Valve szerint ez nem túl előnyös, mert a cél az lenne, hogy a felhasználók a lehető legrövidebb idő alatt kapjanak alapos képet a játékról.

Éppen ezért mostantól a nyitóoldalon csak kettő videó szerepelhet, a többi mindenképp screenshot lesz, a további videókhoz pedig jobbra kell görgetni. Természetesen azt a fejlesztő szabhatja meg, hogy melyik két videó jelenjen meg a sor elején, de a többit automatikusan hátrébb küldi a rendszer. Úgyhogy a Vampire: The Masquerade - Bloodhunt oldala például most így néz ki:

Galéria megnyitása

A Valve szerint a fejlesztők nem feltétlenül tudják, hogyan lehet a legjobban menedzselni a játékaik oldalait, és ebbe beleszámítanak az előzetesek is. Szerintük fontosabb lenne, hogy a felhasználó pontosan tudja, hogy mire számíthat az adott előzetestől, és szeretne ténylegesen információkat kapni a játékról, így például érdemes lehet játékmenetet mutatni előbb, majd aztán előjönni a szokásos céges logókkal, átvezető animációkkal és a többivel. Éppen ezért mostantól az előzeteseket meg is lehet jelölni az alábbi négy kategória egyikével:

  • General / Cinematic - tulajdonképpen a hagyományos előzetes, benne logókkal, renderelt videókkal, és talán egy kis játékmenet ízelítővel.
  • Teaser - ez a tipikus rövid kedvcsináló, ami jellemzően a játék bejelentésekor érkezik
  • Gameplay - ennek a nagy része a játékmenet bemutatásából áll
  • Interview / Dev Diary - ahogy a neve elárulja, ezek interjúk és fejlesztői naplók

Az persze kétségtelen, hogy a Valve rengeteg adattal rendelkezik, és folyamatosan elemzik a felhasználók tevékenységét és visszajelzéseit a Steamen, de felmerülhet a kérdés: nem lett volna ezt egyszerűbb egy ajánlás formájában megfogalmazni a fejlesztők felé? Akárhogy is, a Valve láthatóan úgy döntött, hogy nem, hanem inkább kötelezővé tette a mostani rendszert.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére