Szeptemberben jelennek meg az asztali RYZEN 4000-es processzorok?

A korábbi tervek szerint már nyár közepén bemutatkozhattak volna, de a globális pandémia miatt némi csúszásra került sor.

Szeptemberben jelennek meg az asztali RYZEN 4000-es processzorok?

Az AMD várhatóan idén szeptemberben mutatja be következő generációs RYZEN asztali központi egységeit, valamint APU egységeit, amelyek közül előbbiek a ZEN 3, utóbbiak a ZEN 2 architektúra köré épülnek majd, viszont mindkét generáció tagjai Socket AM4-es processzorfoglalatba illeszkedhetnek.

Galéria megnyitásaA 4. generációs asztali RYZEN processzorok várhatóan a TSMC 7 nm-es gyártástechnológiájával készülnek, ám az egyelőre nem tisztázott, hogy ennek első vagy második generációs kiadását használják-e. A korábbi információk alapján ezek a processzorok már a ZEN 3 architektúrát alkalmazzák, ami több lényeges újítást is hoz. Ezek közé tartozik, hogy a chipletek már nem két darab négymagos CCX tömbbel rendelkeznek majd, amelyek osztoznak a harmadszintű megosztott gyorsítótáron, hanem egyetlen nyolcmagos tömbbel, amelynél a nyolc mag egyformán érheti el az L3 Cache-t. A változásoknak és a friss gyártástechnológiának köszönhetően az ár/teljesítmény arány tovább javulhat, valamint az órajelenként végrehajtható műveletek száma is növekedni fog. Utóbbiakra nincs konkrét adat, csak pletykák, amelyek forrástól függően 8-15% közötti gyorsulásról tesznek említést, ám ezeket egyelőre érdemes egészséges gyanakvással fogadni.

A Socket AM4-es processzorfoglalatba új APU egységek is érkeznek idén, amelyek a Picasso sorozatú RYZEN 3000-es asztali modelleket váltják le. Mivel az asztali APU egységek jellemzően egy generációnyi lemaradásban vannak CPU architektúra terén, így itt ZEN 3 helyett csak ZEN 2 alapú processzormagokkal találkozhatunk, ám ezekből négy helyett már nyolcat kapunk, csak úgy, ahogy a mobil processzorok esetében. Ezek az APU egységek várhatóan az Intel 6 maggal és 12 szállal ellátott Core i5-ös modelljei ellen szállnak harcba a piacon, már ami az árazást illeti, ám cserébe több magot és szálat kínálnak (8 mag/16 szál), valamint iGPU tekintetében is ütőképesek lesznek.

Az új processzorok mellé 600-as sorozatú lapkakészlettel ellátott alaplapok is érkezhetnek, amelyekben a régebbi processzorok is helyet kaphatnak majd, a régebbi lapkakészletekkel pedig az új termékek is kompatibilisek maradnak, ám ennek pontos részleteiről majd csak később érkezhet tájékoztatás. Az AMD egyébként eredetileg júniusban, a Computex 2020 alkalmával mutatta volna be a 4. generációs asztali RYZEN processzorokat és APU egységeket, ám mivel a Computex 2020 a COVID-19 világjárvány miatt elhalasztásra került, így az AMD újdonságai is később jelennek meg, várhatóan szeptember második felében.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap