Szépen növekszik a NAND Flash piac forgalma, hála a COVID 19-nek

A NAND Flash szegmens szereplői egész jó negyedévet zártak, ám az aktuális negyedév folyamán már túltermelésbe fordulhat át a piac, ami az árak lassú csökkenését eredményezheti, amennyiben minden a várakozások szerint folytatódik.

Szépen növekszik a NAND Flash piac forgalma, hála a COVID 19-nek

A TrendForce elemzői rávilágítottak, hogyan teljesített a NAND Flash iparág az év második negyedévében, az adatok pedig eléggé érdekesek. Részben a COVID-19-nek is köszönhető, hogy a szállítási mutatók és az átlagos értékesítési árak 3%-os növekedést produkáltak, de ami ennél is meglepőbb, az az, hogy a teljes iparág árbevétele 14,5 millió dollárra rúgott, vagyis negyedéves szinten 6,5%-os emelkedést ért el.

A harmadik negyedév folyamán már kissé kiszámíthatatlanabbá válhat a piac, ami több dolognak is köszönhető. Egyrészt növekszik az igény a Chromebookok iránt, másrészt jönnek az új iPhone-ok, amelyek miatt növekszik a megrendelések száma, harmadrészt pedig az új játékkonzolok is felpörgetik egy kicsit a keresletet. Kevésbé jó hír, hogy a szervergyártók és a szerverpiaci vásárlók részéről valamelyest mérséklődik az igény, így a harmadik negyedév folyamán a felhalmozott raktárkészletek miatt túlterhelésbe fordulhat át a piac. Ennek ellenére a teljes árbevétel várhatóan ugyanazon a szinten marad majd, mint az előző negyedévben, ám a szerződéses és azonnali árak csökkenésnek indulhat.

A Samsung háza táján a második negyedév folyamán komoly igények mutatkoztak a klienspiaci és üzleti SSD-k iránt. A pandémia miatt valamelyest gyengült a kereslet az okostelefon-szegmensben, illetve a viszonteladói hálózatokban is. Összességében a bit szállítási mutató kisebb mértékben csökkent, ugyanis negyedéves szinten 3%-os mérséklődésre került sor, ám az átlagos értékesítési ár ennek ellenére 5%-kal emelkedett, szintén negyedéves szinten. A vállalat teljes árbevétele ebben a szegmensben 4,542 milliárd dollárt tett ki, azaz hasonló volt az előző negyedévben elért eredményhez.

A Kioxia az okostelefonok piacán tapasztalható visszaesésnek köszönhetően negyedéves szinten 4%-kal kisebb bit szállítási mutatót ért el a második negyedév folyamán, azaz a gyengülést az új konzolok és az üzleti SSD meghajtók iránti növekvő igények sem tudták ellensúlyozni. A teljes árbevétel 2,488 milliárd dollárra jött ki, ami negyedéves szinten 3,1%-os csökkenést jelent.

Érdekesség, hogy a vállalat megkezdte a termelést a K1-es üzemben a termelést, ám a havi teljesítmény így is 490 000 és 500 000 ostya között tetőzött. Idén a vállalat a 96 cellarétegű NAND Flash lapkákat használó termékekre fókuszálhat, míg a 112 cellarétegű megoldásokra történő átállásra majd csak 2021 második felében kerülhet sor nagyobb volumenben.

Galéria megnyitásaA Western Digital az okostelefonok szegmensében tapasztalható gyengülést egyéb területekkel elég jól ellensúlyozta, így negyedéves szinten 8%-os növekedést ért el bit szállítási mutató terén. A teljes árbevétel 8,6%-kal emelkedett negyedéves szinten, azaz 2,238 milliárd dollárra rúgott, miközben az átlagos értékesítési árak csak 1%-kal nőttek. A vállalat továbbra is nagy hangsúlyt helyet a K1-es üzemmel kapcsolatos munkákra, amelynek köszönhetően a gyáregység 2021 első felében elég nagy mértékben növelheti termeléskapacitását. A klienspiacon már elkezdtek terjedni a 112 cellarétegű BiCS5 memórialapkák, az OEM szegmensben azonban még a 96 cellarétegű BiCS4-es megoldásokra fókuszál a gyártó. A BiCS5 alapú termékek nagyobb volumenben majd csak 2021 folyamán áraszthatják el a klienspiacot.

Az SK Hynix az elmúlt negyedév folyamán sikeresen bemutatkozott Észak-Amerikában, amelynek köszönhetően az üzleti meghajtók aránya nőtt, már ami a szállítási mutatót illeti, illetve ez a növekedés az év első felére is kiterjed. Negyedéves szinten 5%-kal sikerült növelni a bit szállítási mutatót, míg az átlagos értékesítési ár 8%-kal lett magasabb. A teljes árbevétel ennél is nagyobb mértékben, 17%-kal javult, azaz 1,694 millió dollár folyt be a vállalat kasszájába.

A vállalat gyártókapacitás terén eszközölt némi finomhangolást, amelynek köszönhetően a termelőkapacitás jelentősen alacsonyabb lesz idén, mint az előző év azonos időszakában, így 190 000 és 200 000 közötti ostyamennyiség készülhet el havi szinten. A 96 és 128 cellaréteggel rendelkező megoldások a negyedik negyedév folyamán már 70%-nál is nagyobb részesedéssel bírnak majd az SK Hynix teljes termelését tekintve, a 176 cellaréteggel rendelkező NAND Flash lapkák érkezésére pedig 2021 folyamán számíthatunk.

A Micron eredményét jelentősen javította az üzleti szegmensben tapasztalható keresletnövekedés, amely miatt a bit szállítási mutató 7%-os növekedést produkált negyedéves szinten, míg a teljes árbevétel 1,665 milliárd dollárra emelkedett, azaz 10%-ot javult, ugyancsak negyedéves szinten. Az átlagos értékesítési ár viszont 3%-kal csökkent, aminek részben az az oka, hogy a Micron kevesebb ostyát értékesít a disztribútorok számára, illetve a piaci termelés is szűkös volt egy kissé.

Termelés tekintetében egyébként a Replacement Gate alapú megoldásokra fókuszál majd a vállalat, amelyek első generációja 128 cellarétekkel rendelkezhet – ezek kisebb mennyiségben már elérhetőek a partnerek számára. A második generációs lapkák már 176 cellarétekkel büszkélkednek majd, sorozatgyártásuk az év végén indul – ezekre a termékekre kiemelt figyelmet fordít a vállalat. A 176 cellaréteggel ellátott NAND Flash lapkák termelése a következő év folyamán negyedévről negyedévre emelkedni fog a tervek szerint.

Az Intel esetében a bit szállítási mutató igen komoly mértékben, 25%-kal emelkedett negyedéves szinten, hála a nagyobb mennyiségű klienspiaci megrendelésnek, ám mivel az árakban már az első negyedév folyamán megállapodtak a megrendelőkkel, átlagos értékesítési ár tekintetében nem következett be növekedés.

A teljes árbevétel viszont nagyon szépen nőtt, 1,659 milliárd dollárt tett ki, azaz negyedéves szinten 24%-os emelkedést sikerült elérni. Termelés tekintetében idén nem várható bővítés az Intel tervei szerint. A fő hangsúlyt továbbra is az üzleti SSD-k kapják, később pedig a 144 cellaréteggel ellátott üzleti SSD-k klienspiacra szánt változatai is megjelennek majd, a lapkák termelése pedig 2021 folyamán indulhat növekedésnek. Ezek az SSD-k várhatóan már az idei év harmadik negyedévében megkezdik pályafutásukat.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap