Szándék és végeredmény – A videójátékok kaotikus világa

Mázli-szülte klasszikusok, hajmeresztő pletykák és váratlan események: Isten megnevettetésének legbiztosabb módja az, ha beszámolunk neki a terveinkről.

Szándék és végeredmény – A videójátékok kaotikus világa

Annak dacára, hogy komoly összegek forognak kockán, és rengetegen ragaszkodnak a kipróbált receptekhez, a játékiparban megesik, hogy egy apróság előre nem látható folyamatokat indít el. Legújabb válogatásunkban ezért a sors szeszélyeire, habókos tévképzetekre és meghökkentő hibákra fókuszálunk.

640 kilobyte

Bár a Konami érthetetlen döntésének sajnálatos folyományaként a Silent Hill franchise feltámadása elmaradt, tagadhatatlan, hogy a tetszhalott széria átformálta a túlélőhorrorok műfaját. Így hiába a hét esztendőnyi szünet, a komplex szimbólumrendszerrel dolgozó, és a groteszk kreatúrákkal való riogatás mellett az emberi lélek legsötétebb bugyraiba is elkalauzoló sorozat ma is hallatlan népszerűségnek örvend. Jellemző, hogy a Silent Hills zseniális demója, a P. T. megannyi díj bezsebelésén túl a közönséget is megbabonázta. Mivel az alkotás eltávolítása utáni hisztéria során akadtak, akik súlyos összegeket fizettek egy olyan PS4-ért, aminek korábbi tulaja elmentette a programot.

Meghökkentő hát belegondolni, hogy az első epizód vérfagyasztó ködeffektjét nem a akkurátus munkának, hanem a PlayStation gyengécske hardverének köszönhetjük. Hiszen a kis szürke masina nem tudta a szükséges tempóban betölteni az elátkozott települést, és más megoldás híján a fejlesztők ezzel a trükkel kerülték el, hogy megtörjön az illúzió. Egyben azt is biztosították, hogy a borzongásra éhezők egyetlen kurta másodpercig se érezzék magukat biztonságban.

Tomohiro Nishikado napjait is a technika elmaradottsága mételyezte meg. Ugyan a szakma legkiválóbbjai között emlegették a nevét, de egyre kevésbé bízott abban, hogy valaha is tető alá fogja hozni Space Invaders-nek keresztelt shoot 'em upját. Elvégre még a méregdrága amerikai hardverek sem bizonyultak elég erősnek ahhoz, hogy a magnum opusának tekintett koncepciót a publikum elé tárhassa. Ám ő nem adta fel, és fáradozásait idővel diadal koronázta. Sőt, mert a gép egyre gyorsabban mozgatta a megfogyatkozó ellenfeleket, és az az 1970-es években uralkodó trenddel szemben egyre nehezebb lett, kitartásával az egész ágazatot megreformálta.

Legendák és enigmák

Az internet robbanásszerű elterjedése előtt egyáltalán nem ment ritkaságszámba egy légből kapott pletyka elburjánzása. A Tomb Raider-nél szárnyra kélt, hogy Larát azért áldották meg ekkora idomokkal a Core Design specialistái, hogy a kiskamaszok egy titkos kód bepötyögésével kedvére gyönyörködhessenek fedetlen pixelkebleiben. Ám ez a marhaság semmiféle valóságalappal nem bírt, mivel a vállalat vezető grafikusa, Toby Gard véletlenül szabta át a karaktert. De ez az érintetteket ez nem izgatta: szentül hitték, hogy kell lennie egy metódusnak, hogy egy pillantást vethessenek a régésznő rejtett értékeire. Azonban csúnyán ráfáztak kéjvágyukra, mert mikor a második felvonás piacra dobásakor beírták a bombabiztosnak hitt csalást, a bögyös kalandor nemes egyszerűséggel felrobbant.

A sajtó hatalmát hirdető Sheng Long incidens is cifra história. Ryu védjeggyé vált támadásának, a shōryūkennek a kínai átiratát, a shēnglóngot személynévként értelmező angol fordító súlyos bakot lőtt. Emiatt a magabiztos vagány a Street Fighter II-ben azt mondja, hogy „Ha nem győzöd le Sheng Longot, nincs esélyed!” – holott igazából a saját technikáját méltatja. Ám az erről a bakiról mit sem sejtő, és rejtélyes férfi identitásán tűnődő a rajongók hamar előálltak a válasszal: az ifjú harcos hű tanítványhoz híven rafinált praktikákkal előcsalogatható mesteréről beszél. Ez az ostobaság az Electronic Gaming Monthly egyik újságírójához is eljutott, aki egy pazar április elsejei cikkben „rántotta le” a leplet a bunyósról.

Az ügyes képernyőmentés-hamisításokkal megspékelt írás annyira hihetőre sikerült, hogy a lap még decemberben is kiemelt közleményben adta hírül, hogy a benne foglaltak csupán szerzőjük meglódult fantáziájának szülöttei. Ráadásul hatását az is érzékelteti, hogy a Capcomnál vették a poént, és reagáltak a zsurnaliszta heccére. A Steet Fighter II Turbo-ban feltűnő, látványosan bevonuló Akuma le sem tagadhatná, hogy honnan jött hozzá az inspiráció, míg Gouken úgy néz ki, mint a magazin ál-szenszeje.

Nem ilyen lovat akartam

Az is megesik, hogy egy baklövés készteti habitustól függően obszcén káromkodásokra, hitetlenkedő fejcsóválásra, vagy hisztérikus röhögésre a felhasználókat. Bár nem ért fel a kategória etalonjaihoz, a 2012-es Dragon's Dogma kellemes benyomást tett a zsánert preferálókra – de ez sem  feledtette egy lényeges mechanikájának slendriánságát. Az akció-RPG-ben ugyanis fontos szerep jut a hős szerelmének, ám azt, hogy ki is ő, nem a játékos választja ki.

Pontosabban fogalmazva, tettei kihatnak a döntésre, mivel ha sokat diskurálgat a favoritjával, és segít neki, akkor tisztes sansza nyílik arra, hogy behálózza kiszemeltjét. De a vonzalom-pontokat kalkuláló algoritmus mérsékelten kifinomult. Ergo abszolút benne van a pakliban, hogy egy érzelmileg közömbös, ellenben sűrűn felkeresett kereskedő vagy fogadós lesz a bajnok párja. Hovatovább, a különösen pechesek a mérhetetlenül irritáló hangú és kétségbeejtően előnytelen megjelenésű udvari bolonddal jönnek össze.

2005. szeptember 13-án a World of Warcraft előfizetői is első kézből szerezhettek benyomásokat arról, hogy mi történik, ha valami nem a tervek szerint alakul. Mert a Blizzard eredeti szándékai szerint a Zul'Gurub zóna főellensége, Léleknyúzó Hakkar egy csak ebben a régióban bevethető, romlott vér nevű varázslattal nehezítette volna meg a rá rontók dolgát.

Ám a kórságot az ellene küzdők kisállatai is elkapták, és a jókora város elhagyásakor boldognak-boldogtalannak továbbadták a ragályt. Ezzel aztán egy október 8-ig dühöngő, főleg a zöldfülűek életét megkeserítő, és az epidemiológusok által is élénk érdeklődéssel követett, virtuális járvány vette kezdetét. Ez egyébiránt a borítékolható módon alakult. Az óvatosak eredményeit lenullázták az egészet pompás heccnek vélő, rosszindulatú-korlátolt pernahajderek, és kizárólag a totális izolációra esküvők, illetve a be nem jelentkezők menekültek meg a dögvésztől.

Záróakkordként, cikkünk aligha lenne teljes a DMA Design furcsa históriája nélkül. A Lemmings-szel kasszát robbantó cég kreatívjai hosszú hónapokon keresztül abba a hitbe ringatták magukat, hogy a klasszikus rabló-pandúr mókát járművezetéssel megspékelő Race'n'Chase-szel is tarolni fognak. De repetitív-fapados fertelmük vallatási segédeszköznek is beillett, ezért a suttyomban fellázadó tesztelők szorgos serénykedés helyett azzal ütötték el az idejüket, hogy a tévedésből rettenetesen agresszívvé programozott rendőrök elől iszkoltak.

Persze, az órabérért  lébecoló senkiháziak nem kerülhették el a lebukást, azonban az ötletgazdákat olyannyira sokkolta, hogy produktumuk egyetlen értékelhető eleméért a vakszerencsének tartoznak hálával, hogy a hőzöngést mellőzve önkritikát gyakoroltak. A lőtéri kutyát sem izgató zsákutca így a szemétben végezte, és megkezdődtek az egy deklaráltan, obszcén-cinikus henteldének szánt Grand Theft Auto munkálatai.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap