SW: Clone Wars Adventures - Gyerekjáték!

A Klónok háborúja című Star Wars-tévésorozat MMO játékadaptációja aput és anyut nyúzó gyerekek részére. Kell többet mondanom?

SW: Clone Wars Adventures - Gyerekjáték!

I. oldal

Sok MMO van mostanában, de a legtöbb kimondottan a felnőtt közönségre összpontosít. Van bennük loot, vér és harc dögivel, nagy partik és életrabló questek, hogy a félévente érkező DLC-kről és kiegészítőkről már ne is beszéljünk. Ha pedig tényleg mélyen el akarunk merülni a műfajban, nem ússzuk meg súlyos havidíjak kifizetése nélkül. Van viszont a játékosoknak egy olyan rétege, mely egyre csak duzzad és duzzad, hivatalosan viszont nem vesznek róluk tudomást a magukat komolyan vevő kiadók. Bizony, ez a réteg a gyerekeké, akik olyan tízéves koruk körül már javában flame-elnek és anyáznak a fórumokon, s kiknek szülei képtelenek olyan játékot adni a csemetének, amivel az csendben elvan, legalább néhány nyugis órát. Szerencsére van viszont egy cég, ami kifejezetten gyerekeknek szóló alapanyagból fejlesztett gyerekbarát MMO-t, és bár semmi sincs ingyen, egy próbát bárki tehet a Star Wars legújabb online epizódjával.

Kalandozzuk!

Lelki szemeimmel látom magam előtt, hogy a keményvonalas, yodás pizsamában alvó és vaderes pólóban dolgozni járó Star Wars fanatikusok az extrasajtos menühöz kapott ajándék, műanyag fénykarddal kísérelnek meg harakirit a Sony legújabb MMO-szörnyetege láttán, és meg kell mondjam, valahol megértem őket. Én is szeretem a Star Wars univerzumot, a könyveket, a filmeket, a játékokat, így nekem is rosszul esett, mikor George Lucas alig több mint egy évtizede rákapott a túlontúl gyerekbarát termékek sorozatgyártására. Emiatt lett olyan együgyű a Clone Wars tévésorozat, s ezért ilyen buta és nehezen értékelhető most az ez alapján készült számítógépes MMO játék. Bizony, a Clone Wars Adventures teljes egészében a Cartoon Networkön látható Klónok háborúja rajz... vagy inkább mesesorozat világát veszi alapul, és kivitelezése, tervezése abszolút a fiatalabb (olyan 10-12 éves) korosztályt célozza meg.

Na nem mintha ezzel baj lenne, hisz kellenek játékok ennek a korosztálynak is. A gond ott kezdődik, hogy a Clone Wars Adventures egy borzalmasan lehúzó program lett. Elvileg bárki ingyen felcsatlakozhat rá a hivatalos oldalon, ahol egy apróbb kliens telepítése után bármikor beléphet a játékba. El is lehet szórakozni vele egy darabig, sajnos azonban hamar rájövünk, hogy az összes benne szereplő, igazi értékért (na nem mintha sok lenne) fizetnünk kell, méghozzá nem is keveset. A mikrotranzakciós rendszer itt nem azt jelenti, hogy bizonyos extrákért valódi dollárokat kér a Sony, hanem hogy még a karakterünk kifejlesztése is csak álom, ha ingyen akarunk játszani. Mielőtt viszont rátérnénk a program még ennél is komolyabb hiányosságaira, lássuk magát a játékmenetet!

II. oldal

A játék elején karaktert kell generálnunk maguknak, ez viszont meglehetősen limitált keretek között működik. Már nevet sem választhatunk akármilyet, fontos, hogy teljességgel legitim névvel indítsuk a karaktert, így jobb is, ha csak generálunk egy véletlenszerű, SW-be illő elnevezést, és kiválasztjuk emberünk külsejét. Lehetünk jedik (twi'lek és ember), klónkatonák... és nagyjából ennyi. Sőt, jedik nem is lehetünk, hanem csak padawanok, külsőnk pedig olyan, amilyet a program eleinte enged, vagyis tucatszám látjuk viszont karakterünket a képernyőn. Amint megvan az avatar, a játék a jeditemplomba dob, ahol szabadon rohangálhatunk és beszélgethetünk a többi játékossal. Van barátlistánk, van chat, vannak boltok, tehát elmondható, hogy az indulás nagyjából rendben van. Első utunk a War Roomba vezet, ahol Obi-Wan, Anakin, Yoda és a többiek kedvesen elmagyarázzák nekünk, milyen jó is padawannak lenni, de higgyük el, jedinek bizony sokkal jobb. Hogy lehet a padawanból jedi? Nos, nem úgy, ahogy a filmeken láttuk, a CWA ennél sokkal egyszerűbb megoldással bír. Fizess, és jedi leszel, akár egy hónapra, akár örökre, ez már csak a pénztárcádtól függ. Mielőtt pedig a Kedves Olvasó paradoxont vélne felfedezni a klónkatona karakter és a jedi lét között, elárulom, hogy ez a játék nem tesz különbséget, vagyis a klónok is padawanként indulnak és jedik lesznek. Furfangos, ugye?

Innentől kezdve a CWA egy MMO bőrébe bújtatott minijátékhalmazzá változik. Nincs más dolgunk, mint kiválasztani a 21 minijáték egyikét, megcsinálni annak egymást követő pályáit, majd ugrani a következőre, hogy minél több köztársasági kreditre tehessünk szert. Ezek az egyszemélyes minijátékok jelentik a program gerincét, ami azt jelenti, hogy teljesen online körítés csak cukormáznak jó. Természetesen vannak ponttáblák, amik a barátainkkal is segítenek összemérni ügyességünket, és a játék a PS3 trófearendszerét is megörökölte, hogy ezzel késztessen bennünket minél több játékórára, felnőttként viszont biztos nem válik be a cég terve, így érthető, hogy az egész miliő a gyerekek körül forog. Mert hiszen a szomszéd Pistike nem lehet ügyesebb Ödönkénél a droidos Tower Deffence-ben, nem igaz? Maguk a minijátékok egyébként egész jók, el lehet velük lenni egy darabig. Van itt minden az arcade versenyzéstől kezdve a fénykardpárbajon át a Jar Jart szerepeltető kaszkadőrös ökörségig, és hála a Sony tapasztalt tervezőinek, a szűk keresztmetszet ellenére is képesek szórakoztatóvá válni. Egyetlen baj van csupán. Ezekért is fizetni kell.

Na persze nem az összesért, de 21-ből csak 14 játék érhető el ingyen (ezek száma egyébként egyenes arányban bővül idővel), és azok bizonyos pályái is le vannak korlátozva a fizetős vendégek részére. A jediség elvileg kimerül ezek feloldásában, és havonta 6 dollár nem is olyan durva ár elsőre (van amúgy életre tartó csomag is 50-ért...), ez viszont még semmi egyéb kosztumizációt nem foglal magában, vagyis emberünk marad ugyanolyan, mint a többi játékosé. Ahhoz, hogy szép, egyedi jedink legyen, váltani kell játékbeli valutát, sőt, abból a pénzből a jediséget is finanszírozhatjuk, már ha apu és anyu nem adja oda a bankkártyáját, ugyebár. Ilyenkor viszont a játék belső pénze több dolcsit szív le, mint a sima vásárlás, ezzel újabb extra összeget húzva ki a játékosok zsebéből. Jó kérdés persze, hogy ez esetben mire jók a köztársasági kreditek. Nos, vehetünk pár tárgyat, ez igaz, de ez messze sem adja vissza az MMO-k élményét, így ha legalább egy kicsit is szeretnénk azt érezni, hogy saját magunkat személyesítjük meg, pengetnünk kell, mint a katonatiszt...

III. oldal

Ashoka-pa, nagyharang

A CWA látványvilága és technikai háttere elég minimalista. A rajzfilm stílusára hangolt grafika rendben van, a minijátékok sem néznek ki rosszul, de összességében az egészből árad a középszerűség, így biztos, hogy nem leszünk oda érte. Érdekesség egyébként, hogy a játék végig a böngészőben fut, így a gépet nem igazán hajtja meg, de ha mégis, a kisé nehezen fellelhető beállításokkal szabadon lehet variálni. A hang és a zene is teljesen közepes, annyi az egyedüli extra, hogy a főszereplőket a sorozatban is hallható szinkronhangok keltik életre. Hiába, a CWA nem a grafikamániás őspécés játékosoknak lett kitalálva, hanem a gyerekeknek, akiknek nem mindig van erős gépük odahaza.

Sajnos egyébként az egész játékról süt ez a fajta hozzáállás. A Star Wars egy legendás világ lett az elmúlt harminc évben, ami jóval többet érdemel ennél. Nem az a baj, hogy a SOE a fiatal játékosokat célozta meg, hanem hogy a mikrotranzakciós rendszerrel iszonyú mennyiségű pénzt sajtol ki úgy, hogy a CWA nem éri meg a befektetést. Jók a minijátékok, de hogy egy életre való jediségért egy teljes, AAA kategóriás játék ára legyen a fizetendő összeg, az mindennek a teteje. Mivel bárki kipróbálhatja, ajánlom, hogy egy félperces regisztrációért cserébe minden rajongó vessen rá egy pillantást, de sokat ne várjon tőle. Még beszélgetni sem lehet benne rendesen, mert a játék minden kicsit is gyanús szót kettőskeresztekké változtat. Még arra a kérdésre sem tudtam felelni egy másik padawannak, hogy melyik országból jöttem... Na menjenek már a #########!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward