Shop menü

SPECIÁLIS DDR5-ÖS MEMÓRIACSOMAGOKAT KÉSZÍTHET A G.SKILL AZ ÚJ AMD PROCESSZOROKHOZ

Az újdonságok AMD EXPO támogatással rendelkezhetnek, vagyis optimális beállításokat hoznak a Socket AM5-ös platformhoz.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Speciális DDR5-ös memóriacsomagokat készíthet a G.Skill az új AMD processzorokhoz

A G.SKill a hírek szerint újabb DDR5-ös memóriacsomagok piacra dobására készül, amelyek ezúttal az AMD érkező Socket AM5-ös platformjához, illetve a RYZEN 7000-es sorozatú processzorokhoz passzolnak, hála az EXPO profiloknak.

Az AMD EXPO technológiájáról korábban már volt szó, ez lényegében az Intel XMP 3.0-s technológiájának megfelelője, ami a RYZEN 7000 alapú platformoknál lehetővé teszi az optimális beállítások gyors és egyszerű alkalmazását az UEFI firmware felhasználói kezelőfelületén, vagy a RYZEN MASTER alkalmazáson keresztül. Az EXPO profilok az AMD platformok sajátosságait szem előtt tartva nemcsak a feszültség és órajel-értékeket, hanem egyéb olyan paramétereket is tartalmaznak, amelyek az optimális teljesítmény elérését segítik.

Ez tehát egy AMD platformra optimalizált, AMD-specifikus paramétereket tartalmazó profilcsoport lesz, ám a pletykák szerint az AMD EXPO technológiát támogató memóriamodulok az Intel platformokkal is működni fognak. Jelenleg, az XMP 3.0-s Intel profilokat az UEFI firmware részét képező DOCP teszi AMD-kompatibilissé, méghozzá úgy, hogy az XMP profilban lévő beállításokat az AMD-s rendszerhez igazítja úgy, hogy azok a lehető legközelebb legyenek az ideálishoz. Valami ilyesmi az EXPO esetében is elérhető lesz, ha XMP támogatást igénylő alaplapba kerülnek a modulok.

Galéria megnyitása

Memória-fronton nemrégiben derült ki, hogy a Raphael processzorok esetében a DDR5-6000 MHz-es effektív memória-órajel lesz a legfelső határ, ahol az 1:1 arány még elérhető lesz, vagyis igazából ezzel az effektív órajellel lehet elérni a legideálisabb teljesítményt, ha hihetünk a pletykáknak. A Vermeer generációnál DDR4-3600 MHz volt ez az érték, igaz, egyes processzorok esetében 1800 MHz fölé is sikerült ugrani az 1:1 arány megtartása mellett, vagyis az FClk és a memória-órajel szinkronban tudott ketyegni 1800 MHz felett is, ám az ilyesmi ritka volt, mint a fehér holló.

A G.Skill esetében egy olyan memóriacsomagról már lehet tudni, amely EXPO profilokkal érkezik, ez a Trident Z5-ös sorozatot erősítő F5-6000J3038F16G csomag lesz, ami pont DDR5-6000 MHz-es effektív órajelen ketyeg. Hasonló memóriacsomagokat már most is kínál a vállalat, igaz, azok XMP 3.0-s profilokkal rendelkeznek, és CL-30-40-40-96-os időzítést használnak, míg az AMD EXPO alapú verzió CL30-38-38-96-os időzítéssel érkezik majd. Az EXPO profil számos egyéb beállítást is tartalmaz, amelyekkel feszesebbre hangolhatóak szokásos időzítés értékek, vagyis a tRCD, a tRP és a rRAS.

Az AMD Socket AM5-ös platformja, illetve a RYZEN 7000-es processzorok várhatóan 2022. augusztus 29-én mutatkozhatnak be, igazából az AMD EXPO profillal ellátott memóriacsomagok is ekkor debütálhatnak, míg a piaci megjelenésre 2022. szeptember 15-én kerülhet sor.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére