Spacelords - Az űr zűrös urai

Új néven, és most már tényleg ingyenes címként tért vissza a rendkívül sikertelen Raiders of the Broken Planet. De vajon jobb lett az elmúlt egy évben?

Spacelords - Az űr zűrös urai

59 %
{{ average }} %
Szerzői értékelés
Szerző
59
%
Olvasói értékelés
Olvasó
Olvasói értékelés
{{ average }}
%
{{ average }}
%

Szóval, az a helyzet, hogy jelen tesztünk alanya valószínűleg sokaknak ismerős lehet. Oké, nem sokaknak, de néhányaknak biztosan. Ez ugyanis a Raiders of the Broken Planet, amit tavaly szeptember végén teszeltünk, és igyekeztünk elfelejteni, de a spanyol MercurySteam csapata erre nem hagyott sok időt nekünk. Mert a Raiders of the Broken Planet most kvázi újra megjelent, csak ezúttal Spacelords néven, néhány olyan változtatással, melyek leginkább csak a monetizációt érintik.

De mi volt a baj? Nos, alapvetően az, hogy a spanyolok és a Steam között valamiféle félreértés történt, és a Raiders a free-to-play kategória alá került a Valve rendszerében. Ez mondjuk részben igaz is volt, hiszen a játék ingyenesen letölthető volt, de kizárólag az első kampányt vihettük végig, minden továbbiért 9,99 eurót kellett kicsengetni, és a karakterek sem voltak ingyen.

Galéria megnyitása

Szóval a Raiders tele volt mindenféle paywallal, ami bizony elég komoly csalódást okozott a játékosoknak, így a készítők szerint utólag jobb lett volna az egészet inkább demóként, vagy korai hozzáférésűként reklámozni. Mindenesetre ezen már nem nagyon tudtak változtatni, a Raiders rengeteg negatív értékelést kapott, és sosem sikerült kialakítania azt a játékosbázist, amire alapvetően egy online játéknak szüksége lett volna.

De a MercurySteam nem adta fel, és mivel látták a totális buktát, inkább átnevezték az egész játékot Spacelordsra, és most újra megjelentették. A cél pedig egyértelműen az, hogy végre ténylegesen free-to-play legyen a játék, és így ki tudja építeni a maga közönségét. A fejlesztők tényleg komolyan vették a feladatot, és nekiálltak baltával szétvágni a paywallokat, mellé pedig behozták a szokásos free-to-play elemeket, hogy azért valami pénzt is keressenek.

Először is kezdjük azzal, hogy egyrészt májusig mind a négy kampány megjelent, azonban míg korábban (a fentebb említetteknek megfelelően) fizetnünk kellett értük, most mindegyik szabadon elérhető. Persze továbbra is sorban kell teljesítenünk a kampányokat és el kell érnünk a megfelelő szintet, hogy hozzájuk férjünk, de fizetni már nem kell értük (illetve akik anno fizettek, azoknak nem kell teljesíteniük semmit).

Ezen kívül bekerült egy egyedül játszható gyakorló mód is. Korábban is volt hasonló, akkor solo módnak hívták, csak éppen senki nem foglalkozott vele, mert semmiféle jutalmat nem lehetett szerezni belőle. Szerencsére most ez megváltozott, a gyakorló módból már lehet, azonban a készítők gondoltak arra, hogy azért mégse lehessen ezt grindolni a világ végéig, így közben online is játszanunk kell a pályákkal, hogy gyakorló módban elérhetővé váljanak.

Galéria megnyitása

Ehhez hasonlóan az összes karakter is ingyenesen elérhető válik: itt is el kell érnünk a feloldásukhoz szükséges szintet, valamint aranyat is kell költenünk, hogy megszerezzük őket, de mindez megszerezhető in-game, semmiféle pénzt nem kell letennünk az asztalra. A kampányoknál felvázolt elv itt is érvényes: aki korábban már megvásárolt bizonyos karakterekhez, azokhoz most is rögtön hozzáférést kap.

Ez idáig mind rendben is van, így már tényleg úgy néz ki a Raiders, akarom mondani, a Spacelords, mint egy ténylegesen free-to-play játék. De akkor mire tudjuk elkölteni a valóságban megkeresett magyar forintjainkat? Nos, a helyzet nagyjából a szokásos: bekerült egy prémium fizetőeszköz, a Mercury Point, amin egyrészt skineket, másrészt XP boostereket, harmadrészt pedig aranyat vehetünk, ami ugyebát az alap in-game pénzt. Ezek kívül a karakterekhez a második loadoutot is Mercury Pointok segítségével oldhatjuk fel.

Szóval a helyzet az, hogy igen: ha valós pénzt költünk, azzal felgyorsíthatjuk a fejlődésünket, és hamarabb szerezhetjük meg az új karaktereket, hiszen ha aranyat is vásárolunk, akkor még azt sem kell összefarmolnunk a kioldásukhoz. De ebben nagyjából ki is merül minden (meg persze a skinekben), amit a Mercury Pointok segítségével az előnyünkre fordíthatunk, mert valós játékmenetbeli előnyt nem tudunk szerezni.

A matchmaking ugyanis alapvetően szinte figyelmen kívül is hagyja a szinteket, mert valójában nem számít semmit: persze a másik játékosnak több karakter áll rendelkezésére, de ettől még nem biztos, hogy jobb nálunk, ugyanis mindenki rendelkezik egy MMR-rel (matchmaking rating), ami alapján a rendszer igyekszik összeválogatni a csapatokat. Az MMR-t pedig ténylegesen a teljesítményünk befolyásolja: hogy teljesítünk a küldetések alatt, mennyire koncentrálunk a feladatokra, mennyi sebzést kapunk, mennyit osztunk ki, és hasonlók.

Galéria megnyitása

És mindez ugyan nagyon jól hangzik, de az alapvető probléma, hogy a Raiders, akarom mondani, a Spacelords továbbra sem érdekel senkit. Hiába engedélyezték év közben a keresztplatformos multiplayert a PC és PS4, valamint a PC és Xbox One között, csúcsidőben még mindig alig 3000 ezer aktív felhasználója akad a játéknak, ezek közül pedig mindössze néhány száz a PC-s, vagy sokszor annyi sem.

Szóval bárhogy igyekszik is az MMR-rendszer, a meccsek sokszor így is kiegyenlítetlennek tűnnek, a matchmaking pedig hosszú percekig tart. És őszintén nem csodálom, hogy továbbra sem foglalkoztat senkit a játék, mert hiába néz ki egészen jól, hiába tűnik elsőre hangulatosnak, és hiába viszonylag jó a lövöldözés, ha valami olyan mértékben leírhatatlanul fantáziátlan és unalmas, hogy azt ép ésszel nem lehet elviselni.

Továbbra is minden küldetés szinte teljesen egyforma feladatokból áll, miközben az ellenfelek özönlenek felénk gyakorlatilag végtelen hullámokban. A történet továbbra is érdektelen, a humor nem igazán jön át, és az egész valahogy nagyon, de nagyon középszerű. Éppen ezért nem tudom, hogy mégis kinek lenne érdemes ezzel a játékkal foglalkozni a tengernyi kiváló free-to-play cím mellett.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Összefoglalás

Spacelords - Az űr zűrös urai

Spacelords - Az űr zűrös urai

Spacelords - Az űr zűrös urai
Szerzői értékelés
59
%
A tavalyi Raiders of the Broken Planet ingyenes játékként, átalakított fizetőrendszerrel tért vissza. De nem véletlenül népszerűtlen továbbra is.
Maga a lövöldözés még mindig egész jó, és a grafika is korrekt, a free-to-play rendszert pedig jól sikerült megvalósítani.
Hiába vált ingyenessé, ha továbbra is olyan rettentően unalmas, hogy inkább fizetnék érte, csak ne kelljen vele sokáig játszanom.
{{ totalLabel }}
%
{{ userRateLabel }}

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward