Sorozatgyártásban az iparág első 12 Gb-es LPDDR5-ös memórialapkái

A Samsung az új lapkák segítségével 12 GB-os LPDDR5-ös memóriachipeket is készít, ami a következő generációs csúcsmobilokban kaphat helyet.

Sorozatgyártásban az iparág első 12 Gb-es LPDDR5-ös memórialapkái

A Samsung egy újabb mérföldkőhöz ért a memórialapkák szegmensében, ugyanis a dél-koreai óriásvállalat bejelentette, megkezdődött az iparág első olyan LPDDR5-ös memórialapkájának tömegtermelése, amely 12 Gb-es kapacitással rendelkezik. Az említett lapkához a vállalat második generációs 10 nm-es osztályú gyártástechnológiáját használják, több ilyen lapka egy tokozásba integrálásával pedig 12 GB-os LPDDR5-ös chipek is készülnek majd – még ebben a hónapban.

A 12 Gb-es LPDDR5-ös újdonság 5500 Mbps-os adatátviteli sávszélesség elérésére képes, vagyis a gyártó szerint 1,3x gyorsabb, mint a mai felsőkategóriás mobilokban használt 4266 Mbps-os LPDDR4X lapkák. Egy 12 GB-os LPDDR5X memóriachip létrehozásához összesen 8 darab 12 Gb-os LPDDR5 lapkát kell egy tokozáson belülre zsúfolni.

Galéria megnyitása Egy ilyen 12 GB-os chipben 8 darab 12 Gb-es lapka bújik meg Egy ilyen memóriachip 44 GB/s-os memória-sávszélességgel dolgozhat, vagyis elméletben 1 másodperc alatt képes 12 darab 3,7 GB-os Full HD filmnek megfelelő adatmennyiség megmozgatására. Azonban nem csak memória-sávszélesség, hanem energiahatékonyság terén is történt némi előrelépés, így az új lapka elődjéhez képest akár 30%-kal alacsonyabb fogyasztás mellett is képes üzemelni, ami az új áramkör-dizájnnak, illetve számos egyéb optimalizációnak köszönhető.

Az új memórialapka több területen is szerephez juthat az elkövetkező hónapoksorán. Elsősorban a felsőkategóriás okostelefonok szegmensében találkozhatunk vele, ahol az 5G-ben és a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségek kamatoztatásában nyújthat óriási segítséget, de a nagyfelbontású videók rögzítésében, a gépi tanulásban és egyéb feladatkörökben is jól jöhet a megnövelt memória-sávszélesség. A hatékonyabb energiafelhasználás jóvoltából pedig még az akkumulátoros üzemidő is kitolható némileg.

A Samsung a gyártókapacitás rugalmas menedzselésének érdekében jövőre a Pyeongtaek iparterületre helyezi ár a 12 Gb-es LPDDR5-ös memórialapkák gyártását, amennyiben a globális megrendelések ezt indokolják. A vállalat természetese az elkövetkező hónapokban sem ül majd a babérjain, ugyanis megkezdik a 16 Gb-es LPDDR5-ös lapka fejlesztését, ami valamikor a következő év folyamán mutatkozhat be, így a vállalat mobilpiaci vezető pozíciója tovább erősödhet.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap