Sorozatgyártásban a Micron fázisváltó memóriája

A Micron a világon elsőként indította be a fázisváltó memóriachipek sorozatgyártását.

Sorozatgyártásban a Micron fázisváltó memóriája

Mérföldkőhöz ért a Micron

A gyártó egy speciális chip formájában bocsátja az újdonságot a mobiltelefongyártók, lapkakészlet gyártók és egyéb olyan vállalatok rendelkezésére, akik képesek profitálni az újítás által kínált pozitív tulajdonságokból.

A fázisváltó memória – PCM (Phase Change Memory) – 45 nm-es csíkszélességgel készül és egy speciális tokozásban kap helyet. Az 1 Gigabites fázisváltó memória mellett egy 512 Megabites LPDDR2-es memórialapka is jelen van, így a termék úgynevezett MCM – Multi-Chip Modul – típusú chipet alkot. A Micron újdonsága 400 MB/s-os véletlenszerű olvasási sebességet kínál és élettartama során több, mint 100 000 írási ciklust visel el. A termék 121 érintkezős WFBGA tokozással érkezik és 1,8 voltos feszültséggel üzemel, méghozzá a -25 és +85 Celsius fok közötti hőmérsékleti tartományon belül.

A fázisváltó memória lényege, röviden

Egy rövid kitérővel dióhéjban vegyük át, mit érdemes tudni a fázisváltó memóriáról. A fázisváltó memória előnyei közé tartozik a nagy sebesség, az alacsony késleltetés és a strapabíróság: egy egy ilyen chip jelentősen több írási ciklust visel el élettartama során, mint egy NAND Flash memóriachip. A chip összességében a rendszermemória és a NAND Flash memória jó tulajdonságait próbálja hatékonyan ötvözni. A PCM chipek alacsony késleltetés mellett üzemelnek és adatátviteli sebesség tekintetében gyorsabbak, mint a NAND Flash memóriachipek, ugyanakkor a NAND Flash-hez hasonlítanak is, mivel nem-felejtő memóriának minősülnek, azaz a tápellátás megszűnése után is megőrzik a tárolt adatokat. A PCM memóriák nagy előnye, hogy a NAND Flash-sel ellentétben a szokásos blokkonkénti/laponkénti törlési/újraírási metódus alkalmazása nélkül, rendkívül gyorsan újraírhatóak, hála a bitenkénti írás lehetőségének.

A Micron jelenlegi tervei szerint az új, fázisváltó memóriát is tartalmazó MCM chip első körben a mobiltelefonok piacán jelenhet meg, de a későbbiekben az okostelefonok és a táblák szegmensében is jó hasznát vehetik majd a gyártók és a felhasználók. Például alvó állapotban nincs szüksége a memóriának frissítésre, így a készenléti idő megnő.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward