Sony: Vita TV Gaikai streammel, PS Camera és PS4 start hírek

Mit tud az új PS Camera, miért késik Japánban a PS4 és hogyan kezeli a Sony a PS4-es hardvereladások veszteségeit?

Sony: Vita TV Gaikai streammel, PS Camera és PS4 start hírek

A PS4 mellett a Sony újonnan bemutatott új eszköze, a Vita TV is képes lesz majd streamelni PS3 játékokat a Gaikai technológiájának segítségével. Ehhez persze erős internetkapcsolat is kell, amiben Európa még mindig elég rosszul áll Amerikához és Japánhoz viszonyítva. Ezért aztán a PS3 játékok stream szolgáltatása nálunk később kerül elindításra. Észak-Amerikában 2014 elején indul, míg az öreg kontinensen folyik a bokszmeccs a netszolgáltatókkal.

A Vita TV-re visszatérve, az érdekes az, hogy a Japán cég főként a hazai piacra tervezte az eszközt, és nem számítottak arra, hogy az ilyen nagy érdeklődés övezi majd nyugaton is. Masayasu Ito a következőket nyilatkozta ezzel kapcsolatban:

"Természetesen gondoltunk rá, hogy piacra dobjuk az Egyesült Államokban és Európában, de az időzítés már más kérdés. Meg kell vizsgálnunk a körülményeket és azonosítani, hogy milyen szolgáltatások elérhetőek ezeken a piacokon és milyen pluszt kell nekünk hozzáadnunk."

Gondolhatnak itt például az iPlayerre, 4OD-re vagy a Netflixre, esetleg különböző játék streamelő szolgáltatásokra. A Sony egyébként azért gondolt kifejezetten Japánra a kis dobozka megalkotásánál, mert ott annak nincs konkurenciája, míg nyugaton a stream képességgel felvértezett média boxok sokkal elterjedtebbek (igaz azokra nem lehet DualShock kontrollereket kötni és nem 99 dollárért dobálják őket). A lényeg, hogy a szigetükön így egyből piacvezetők lehetnek egy ilyen eszközzel, ekkora stream könyvtárral megtámogatva. Európában és Amerikában már több megfontolnivalójuk van a piacra lépés előtt. Mindenképpen jó hír viszont, hogy a tömeg nem vártan nagy érdeklődést mutat iránta.

A hardver körkép folytatásaként ejtsünk pár szót PS Cameráról is. A Sony szerint a kiadást követően a firmware frissítésekkel még rengeteget tudják gyarapítani a kis kamera lehetőségeit. Az egyik lehetséges funkció például az interfészen való suhintgatásos navigáció Kinect módra. Masayasu Ito a TGS-en beszélt arról, hogy akár "mélyebbre is mehetnek" az eszköz fejlesztésénél. Azt már tudjuk, hogy a PS Camera képes lesz beszkennelni az arcunkat a PSN profilunkhoz, ugyanúgy, mint a Kinect és el tudtok majd indítani programokat/játékokat hangparancsokkal is. Az utóbb említett két funkciót már startra tudni fogja. A PS Camera egy teljesen opcionális eszköz lesz a PS4-hez, nem kötelező, mint az Xbox One-os Kinect.

Az is kiderült, hogy a Sony ismét veszteségesen árulja majd a legújabb otthoni konzolját. A cég ezúttal viszont stabilabb tervvel rendelkezik a megtérülést illetően. Valószínűleg úgy számolnak, hogy egyetlen plusz játék megvásárlásával és PlayStation Plus előfizetéssel 1 eladott konzol után már visszajönnek a költségek. Egyes források szerint (@ Eurogamer) a 399 dolláros egységárral 60 dollárt buknak minden egyes eladott gépen, amit az előbb említett módszerrel kompenzálnak. Még ha ez a számításuk nem is működik majd minden esetben, akkor is hamarabb válik nyereségessé a PS4, mint anno a PS3. Mellesleg a Nintendo is hasonló "taktikán volt" mikor a Wii U-t indította, az is 1 játék megvásárlásával vált nyereségessé. Masoru Kato pénzügyi vezető szerint a PS4 PC szerű architektúrájának hála olcsóbb komponensekből tevődik össze a konzol.

Sokak álltak tanácstalanul azelőtt a tény előtt is, hogy a Sony csak jövőre indítja el a konzolját az anyaországában. Mint kiderült, ez nem azért van, mert a cég nem táplál hazafias érzéseket és csak a profitra hajt, hanem azért, mert november környékére még nem tud előállni elég Japán orientált játékkal. Februárra ez változni fog, sok olyan cím lesz, ami kifejezetten az ottani piacra készül. Ezzel kapcsolatosan Mark Cerny is nyilatkozott:

"Mondhatjuk azt is, hogy a nyugati fejlesztők jobban hajtottak, hogy elkészüljenek a játékaikkal a hardver indítására."

Masayasu Ito egyetértett Cerny elemzésével és hozzátette, hogy nyugaton már hamarabb elkezdtek a next-genről beszélni a fejlesztők, minthogy bejelentették volna azt. Így volt ez a Ubisoftos Watch Dogs és a Square Enix-es Thief esetében is. Japán ezzel szemben teljesen el volt varázsolva a marokkonzolokkal, a fejlesztők nem igazán álltak még rá a next-gen-re. A Sony egyelőre még be sem jelentette a Japánra vonatkozó kezdő játéklistát.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward