Sony: Az ünnepek alatt is alig fogytak az Xperiák

A vállalat újabb mélypontra ért, az egész éves forgalma nem érte el a 4 millió darab okostelefont.

Sony: Az ünnepek alatt is alig fogytak az Xperiák

A Sony kiadta az ünnepi időszakra vonatkozó pénzügyi beszámolóját, amiből kiderült, hogy az okostelefonok továbbra is visszafelé húzzák a vállalatot. A japánok szerencsére ennek ellenére kitartanak, és továbbra is azon dolgoznak, hogy nyereségessé tegyék a Sony Mobile divíziót – és ezzel a céllal nem is állnak rosszul.

Az októbertől decemberig tartó időszakban szokott a legtöbb gyártónak a legnagyobb forgalma lenni, hiszen az ünnepek alkalmával sokan vásárolnak például új mobilt. A Sony számára is ez a három hónap volt a legjobb az elmúlt évben, de ez nem sokat segített a cég pocsék mérlegén, és éves szinten is visszaesést kellett elkönyvelnie. 1,3 millió új eszköz talált gazdára a Sony márkajelzésével.

Galéria megnyitása

A mostani eredményhez már hozzá tudjuk venni 2019 korábbi negyedéves eredményeit, és így megkapjuk, hogy a Sony tavaly mindössze 3,9-4 millió okostelefont tudott eladni, ami hihetetlenül gyenge eredmény. A vállalat 2019 elején 1,1 milliós forgalmat bonyolított, majd nyáron már csak 900 ezer Xperia talált gazdára, ezt követte egy még rosszabb, 600 ezer darabszámos harmadik negyedév, majd jött az ünnepi időszak az 1,3 milliós eredménnyel. Szinte még jónak is számít az ünnepek alatt összehozott produkciója a cégnek, ha az azt megelőző időszakot nézzük.

Viszonyítás képen a Samsung 295,7 milliós masinát adott el 2019-ben az IDC adatai szerint, tehát ha esetleg átlagot számolunk, akkor az jön ki, hogy 5 nap alatt a Samsung több okostelefont tudott értékesíteni, mint a Sony egész 2019-ben.

A japán vállalatnak nagyon nehéz a helyzete, mert ő is sokat költ fejlesztésre, arról szó sincs, hogy rossz eszközöket kínálna. Viszont nagyon kevés az új Xperia, és a cégnek meg kell fontolnia, hogy milyen fejlesztésbe vág bele. Elhibázott lépések már nem férnek bele, de sajnos egyik termékével sem igazán tud betalálni a vásárlóknál. A cég most azon munkálkodik elvileg, hogy 5G-s mobilt is képes legyen nyújtani az érdeklődők számára.

Galéria megnyitása

Visszatérve a Sony pénzügyi eredményeire, a vállalatnak összességében sincs oka az örömködére. A beszámolója a profitot tekintve 20 százalékos visszaesést mutat negyedéves szinten, mert ezúttal a képérzékelő szenzorok sem olyan ütemben fogytak, mint korábban, és a tartalomgyártás is gyengélkedett a szórakoztató részlegnél. Nagyjából 2,75 milliárd dolláros profitot ért el a vállalat az egy évvel korábbi 3,46 milliárd dolláros eredmény után. Ha az egyszeri kiadásokat nem számoljuk bele, akkor valamelyest jobb a helyzete, de akkor is csak 6%-kal volt magasabb a profit.

Az viszont jó hírnek tekinthető, hogy a mobilkommunikációs terület a gyenge eladások ellenére is nyereséges volt. Bár a vállalat forgalma 135 milliárd jenről 113,5 milliárd jenre esett vissza, korábban 15,5 milliárd jenes vesztesége volt, most viszont ez 7,7 milliárd jenes profitba fordult át. És rövid távon ez volt a Sony célja. Már az előző negyedév is nullszaldós volt, szóval a pénzügyi szempontból még jól is alakul a helyzet.

A Sonynál a pénzügyi év majd március végén fog véget érni. Összességében az eddiginél jobb évre számít a vállalat, ugyanis a korábban előrejelzett profitot most 5 százalékkal fentebb tornászta, elvileg 8,07 milliárd körüli nyereséggel zárhatja 2019 egészét a japán osztag.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap