Sokkal kevesebb alaplap és videokártya fogy, nagyrészt a koronavírus miatt

A dologban persze nincs semmi meglepő, ám az egyelőre erősen kérdéses, mikor várható javulás.

Sokkal kevesebb alaplap és videokártya fogy, nagyrészt a koronavírus miatt

A koronavírus elég nagy károkat okoz minden gazdasági szektorban, ugyanis az ellátási láncot, a gyárakat, valamint az irodákat egyaránt keményen érinti, így sorra zárnak be az üzemek, ahol pedig még működnek, egyre inkább jelentkeznek az alapanyaghiány okozta tünetek. Ezzel egy időben a termékek iránti kereslet is kezd visszaesni, ugyanis az emberek most arra koncentrálnak, hogy megússzák a fertőzést, illetve túléljék az aktuális időszakot, amellyel kapcsolatban az egyik legnagyobb probléma talán az, hogy senki sem tudja, pontosan meddig fog tartani.

A DigiTimes forrásai szerint az alaplapok és a videokártyák forgalma is kezd visszaesni, de ami ennél is aggasztóbb, a harmadik negyedévre várt forgalomnövekedés is kútba esni látszik, vagyis a jelek szerint hosszabb ideig tarthat a nehéz időszak, mint várták. A rekordalacsony szállítási mutatók a koronavírus számlájára írhatóak, amely nem csak az említett két piaci szegmensben, hanem egyéb területeken is komoly gondokat okoz. Kínában számos üzemet zártak be az elmúlt hónapokban, ami a teljes globális piacra negatív hatást gyakorol, és jelenleg nem látni, hogy mikor lesz nagyobb mértékű javulás.

Galéria megnyitásaAz iparági információk alapján az alaplapok és a videokártyák forgalma Kínában éves szinten nem kevesebb, mint 30-50%-kal csökkent az elmúlt hónap folyamán, érezhető javulásra pedig az elkövetkező hónapokban nem is számíthatunk – legkorábban júliusban jöhet kisebb fordulat. A DigiTimes szerint az AMD, az Intel és az Nvidia egyaránt felkészült arra, hogy gyengébb eladási mutatók várhatóak az év első felében, a harmadik negyedév folyamán pedig már nem számítanak akkora javulásra, mint amekkorát az elemzők korábban beharangoztak. Az Nvidia egyébként éppen a napokban jelentette be, hogy a GTC 2020 nagy hírei a korábbi tervek ellenére mégsem jelennek meg ebben a hónapban, ugyanis most nincs itt az ideje új termékek bejelentésének, sokkal inkább a megelőzésre és az egészség védelmére kell koncentrálni.

Nincs kizárva, hogy a döntés mögött az is áll, hogy ilyen piaci helyzetben nem lenne értelme a következő generációs videokártyák piacra dobásának, valamint a gyártás is nehézségekbe ütközne, így sokkal jobb, ha későbbre tolják az új üzleti és átlagfelhasználói kártyák rajtját.

A COVID-19 jelenleg már 130-nál is több országot fenyeget, a tőzsdék lassan romokban állnak, valamint a kriptovaluták is esésben vannak, az emberek pedig sokkal inkább az egészségükkel és a jövőjükkel törődnek, mint sem újabb termékek vásárlásával. A helyzet persze idővel mindenképpen javulni fog, akkor ismét jöhetnek majd a friss termékek bejelentései. Most azonban azért küzdenek az országok és polgáraik, hogy minél inkább sikerüljön elnyújtani a vírus terjedését, minél inkább kontroll alatt tudják tartani a járványt, ez ugyanis segít abban, hogy ne omoljon össze az egészségügyi rendszer a hirtelen megnövekedett óriási terjedéstől. Amennyiben sikerül átvészelni a járványt, utána még valószínűleg elég sok időre lesz szükség ahhoz is, hogy a világgazdaság ismét növekvő pályára álljon – egyelőre talán a mindent átszövő bizonytalanság a legrosszabb, ami minden területre hatással van manapság.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap