Sokakat érdekel a Nintendo Creators Program

A vitatott Let's Play kezdeményezés népszerű a cég szerint. De vajon ez tényleg így van?

Sokakat érdekel a Nintendo Creators Program

Bár a Nintendo Creators Programot számos kritikaérte annak sokak szerint irreális feltételei, és cenzúrával felérő szigora miatt, úgy néz ki, hogy ennek ellenére mégis nagy iránta az érdeklődés. Már ha hihetünk a Nintendo sajtóosztályának, amely diadalittas győzelmi jelentésben tudatta a nagyvilággal, hogy annyian jelentkeznek a programba, hogy munkatársaik nem győznek lépést tartani a regisztrációra beküldött videók áradatával. Így azok sorsáról az ígért három munkanap helyett jóval később döntenek.

Első pillantásra tehát szkeptikus hangok ide, tiltakozó online showmanek oda, a Nintendo totális győzelmet könyvelhet el. Kicsit közelebbről megvizsgálva a tényeket, azonban már messze nem ilyen rózsás a helyzet. A készítők nem elhanyagolható része ugyanis egyszerűen nem olvassa el a bemutatásra engedélyezett címek listáját, és olyan játékokról készült videókat akar feltölteni, amik nincsenek a kiválasztottak között. Azaz, hiába sok a jóváhagyásra váró tartalom, azok tekintélyes hányadának elvi esélye sincs a megjelenésre.

Hogy az összkép még sötétebb legyen, az is kiderült, hogy a szabályoknak megfelelő alkotások sorsa is kétséges. A vállalat ugyanis elvárja, hogy a partnerprogramjában részt vevő videókészítők levegyék a korábban készült, „nem támogatott” tartalmaikat. Kérdéses azonban, hogy hányan lesznek erre hajlandóak, hiszen ez sokak számára ez nem csak a pénzről szól, és könnyedén megeshet, hogy az önérzetesebb játékosok, akik amúgy sem ebből élnek, inkább hagyják veszni a nekik járó reklámbevételt. De még ha minden meg is felel a szabályozásnak, akkor is előfordulhat, hogy a nagyon negatív hangvételű művek megjelenését egyszerűen megtiltják az ellenőrök. Ehhez ugyanis minden joguk megvan a jelenleg életben lévő törvények értelmében.

Persze, ha a japán vállalat enyhít egy kicsit a kritériumokon, akkor nem kizárt, hogy az NCP valódi sikertörténet lesz. Hogy ez megtörténik-e, az már a jövő zenéje. Egy dolog azonban biztos, a prominens véleményformálók haragja továbbra sem csökken. Legutóbb Jim Sterling kelt ki a Nintendo üzletpolitikája ellen.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward