Soha nem látott gyorstöltést villantott a Vivo

Kevesebb mint negyed óra alatt teljesen fel tud tölteni egy aránylag izmos teleppel ellátott mobilt.

Soha nem látott gyorstöltést villantott a Vivo

Az okostelefonok szinte minden tekintetben brutális fejlődésen mentek keresztül az elmúlt években, de az akkumulátorokat tekintve túl nagy előrelépés nem történt, ezért a vállalatok elkezdtek egyre jobb töltési technológiákkal előrukkolni. Ezen a téren sokáig egyeduralkodó volt az Oppo a VOOC révén, de az utóbbi időben más cégek is izgalmas fejlesztéseken kezdtek dolgozni.

A Samsung már hivatalosan bejelentett kettő különböző töltésvezérlő chipet, melyek egyaránt 100 wattos maximális teljesítményt ígérnek, a Xiaomi pedig videóban prezentálta a szintén 100 wattos gyorstöltését működés közben, most pedig a Vivo harangozott be egy olyan megoldást, ami ezeket is übereli. Super FlashCharge néven a Vivo egy olyan technológiát tervez bevetésre küldeni, ami már egészen elképesztő 120 wattos teljesítménnyel lesz képes táplálni az okostelefonokat.

Galéria megnyitása

A Vivo által tervezett technológia még fejlesztés alatt áll, de már üzemképes, erről egy rövid animáció tanúskodik. A rendszer működéséről csak annyit lehet egyelőre tudni, hogy Dual-Engine bevetésével hozta létre a cég, tehát kettő csatornán küldi az energiát az akkumulátorba, és valószínűleg az integrált telep is kettő cellából épül fel. A készülékek teljes feltöltése általában aránytalanul hosszú ideig tart a 0-tól 50 vagy 80 százalékos szint eléréséhez képest, éppen ezért a cégek általában csak a résztöltéssel kapcsolatos időket szokták megadni, a Vivónál azonban ilyen gond már nincs, a teljes feltöltés is mindössze kb. 13 percet igényel. Kis túlzással annyi idő alatt töltődik fel a teljesen lemerült eszköz, ami alatt a felhasználó felöltözik reggel. És nem egy karcsú telepen végezte a mérést a Vivo, hanem egy 4000 milliamperes akkumulátort töltött fel a rendszer ennyi idő leforgása alatt.

A fenti GIF-en azt lehet látni, hogy mindössze 14 másodperc leforgása alatt nagyjából 2,5 százalékot emelkedik a töltöttségi szint. Persze az is kiderült azért, hogy kevesebb mint 6 percre van szüksége az eljárásnak ahhoz, hogy 50 százalékra pumpálja a teljesen lemerült akkut, ami eléggé döbbenetes; ez már elegendő lehet ahhoz, hogy reggeltől a nap végéig ne merüljön le kikapcsolásig az adott eszköz. A Xiaomi által korábban demonstrált 100 wattos töltés során ugyancsak egy 4000 milliamperes akkumulátor szerepelt a tesztben, és abban az esetben nagyjából 17 percet vett igénybe a teljes folyamat. Persze már ez sem egy hosszú idő, de azért érezhetően elmarad attól, amire a Vivo most megvillantott megoldása képes.

A legjobb gyorstöltés a kereskedelmi forgalomban kapható okostelefonok körében egyébként továbbra is az Oppo biztosítja, a Super VOOC 5 amper mellett 10 volttal dolgozik, ennek megfelelően ideális esetben 50 wattra lehet képes. Ha megvalósul a Vivo által most beharangozott gyorsöltés, az még ennek is több mint a kétszeresére lesz képes, vagyis fele idő alatt fogja abszolválni a feltöltést. Az persze más kérdés, hogy ez mennyire tudja valójában ellensúlyozni a felhasználók szemében azt, hogy a készülékek üzemideje nem, vagy csak minimálisan növekedik generációról generációra.

A Vivo 120 wattos gyorsöltéséről jelen állás szerint a június 26-án megrendezésre kerülő MWC 2019 Shanghai esemény keretében fog részletesebb tájékoztatást adni a cég. Remélhetőleg arra is fény derül majd a rendezvényen, hogy mikor kerülhet ez bevetésre. (Ugyanezen a kiállításon elvileg a vállalat első 5G-s készüléke is be fog mutatkozni, és más érdekességekkel is készülhet.)

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap