Skylake alapú beágyazott CPU-k és szerver CPU-k jönnek

Az Intel a beágyazott rendszerek piacát és a szerverpiacot is célba veszi új, Skylake sorozatú megoldásaival, amelyek több téren is előrelépést kínálnak.

Skylake alapú beágyazott CPU-k és szerver CPU-k jönnek

Az Intel kínálatában már jelenleg is sokféle olyan processzor lapul, amelyek Skylake lapka köré épülnek, de a gyártó további modellekkel támad a piacon: ezek között beágyazott rendszereket célzó megoldások éppúgy találhatóak, mint szerverpiacra szánt központi egységek.

Célkeresztben a beágyazott rendszereket célzó központi egységek

A Skylake sorozat beágyazott rendszerekbe szánt LGA-1151-es tagjai több téren is előrelépést képviselnek előző generációs, Haswell alapokon nyugvó társaikhoz képest. Az újdonságok egyrészt gyorsabbak, mint elődeik, másrészt memóriatámogatás terén is fejlődtek – ezzel egy időben pedig TDP keretük is csökkent, méghozzá kereken 10 wattal, ami a célterületen komoly fegyvertény. Az újdonságok hagyományos, azaz "TE" jelzésű társaikhoz hasonló kiépítésben érkeznek, már ami a gyorsítótár méretét, a processzormagok számát, az iGPU típusát és a TDP keret értékét illeti, órajelek tekintetében azonban már különböznek tőlük.

Az LGA-1151-es modellek mellett BGA tokozású, azaz alaplapra forrasztható példányok is megjelennek. Míg az LGA-1151-es példányok DDR3L-1600 MHz-es és DDR4-2133 MHz-es memóriatámogatással érkeznek, addig a BGA tokozással ellátott központi egységek ezeken felül még az LPDDR3-1866 MHz-es memóriachipeket is támogatják. A BGA tokozású Skylake processzorok a Broadwell alapú, ugyancsak BGA tokozású társaik mellé érkeznek.

Az idei év negyedik negyedévében megjelenő újdonságok közül a Core i7-6822EQ modellből munkaállomásokba szánt példány is érkezik, amely a Xeon E3-1505L v5 jelzést viseli – ez a kiadás HD 530-as helyett HD P530-as videó vezérlőt kap, ami az üzleti környezet igényeinek megfelelő szoftveres támogatást nyújt.

A szerverprocesszorok piaca sem marad érintetlen

A rendelkezésre álló dokumentumok szerint hamarosan új, Skylake alapokon nyugvó, Xeon E3 v5-ös sorozatú szerverprocesszorok bejelentésére is sort kerít az Intel, a várható újdonságok legfontosabb paraméterei azonban már most elérhetőek, hála a kiszivárgott PCN (Product Change Notification – Termék-Változás Értesítő) dokumentumnak.

Az új processzorok között Xeon E3-1200 v5 sorozatú modellek éppúgy lesznek, mint Xeon E3-1500 v5-ösek – igaz, utóbbiakkal kapcsolatban egyelőre meglehetősen kevés információ érhető el. A Xeon E3-1200 v5-ös sorozat tagjai alapvetően két nagy csoportra oszthatóak: az egyikben aktív iGPU nélküli, a másikban HD P530-as iGPU-val ellátott modellek lapulnak.

Az újdonságok mindannyian négy processzormaggal rendelkeznek, valamint Turbo Boost támogatást is élveznek, de a Hyper-Threading technológja előnyeit már nem mindegyikük használhatja ki. A GT2-es típusú, Gen9-es architektúra köré épülő iGPU jóvoltából ezeknél a szerverprocesszoroknál nagyobb iGPU teljesítmény áll rendelkezésre, mint elődeiknél, valamint többféle videó kodek hardveres gyorsítására is van lehetőség, mint korábban. Ezek a modellek 4K támogatással érkeznek és egyidejűleg akár három önálló monitor kezelésére is képesek.

A táblázatban csak a Xeon E3-1200 v5-ös sorozat tagjai szerepelnek, de ezzel egy időben a Xeon E3-1500 v5-ös család tagjairól is érkezett némi információmorzsa. Egyelőre annyi tudható, hogy utóbbi modellek összesen hárman lesznek: E3-1565L v5, E3-1585 v5 és E3-1585L v5. Közös tulajdonság, hogy mindannyian négy processzormaggal rendelkeznek és egy meglehetősen combos iGPU-t kapnak, ami GT4e alapokon nyugszik, azaz némi fedélzeti memóriával is gazdálkodhat. Ezek a példányok várhatóan alacsony TDP keretet használnak és LGA helyett BGA tokozással rendelkeznek.

Az újdonságok közül a Xeon E3-1200 v5-ös család tagjai még ebben a negyedévben elérhetővé válhatnak, a Xeon E3-1500 v5-ös központi egységek érkezésére azonban a következő év első negyedévéig várni kell.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward