Sínen van a GeForce GTX 1080 szintű teljesítményre képes kínai GPU

A JM9-es sorozatban egy belépőszintű és egy gyorsabb verzió jelenik meg, teljesítményük egész jónak ígérkezik, de van egy elég nagy hiányosságuk.

Sínen van a GeForce GTX 1080 szintű teljesítményre képes kínai GPU

A kínai Jingja Micro háza táján komoly előrelépésekre került sor az elmúlt hetek folyamán, ugyanis a vállalat a két éve bejelentett HM9-es GPU sorozat esetében most már elérte a „tape out” fázist, ami azért komoly mérföldkő, mert így a tervekből kézzel fogható, működő grafikus processzor készült, amelyet már tesztelni is lehet, valós körülmények között. A végleges kiadás megjelenéséig természetesen még várhatóak kisebb változtatások, de az elsődleges adatok már így is biztatóak.

Galéria megnyitásaA JM9-es GPU sorozat gyakorlatilag két modellből áll: az egyik a belépőszintet megcélzó JM9231, ami a GeForce GTX 1050 szintjén helyezkedhet el teljesítmény tekintetében, míg a másik a JM9271, ami már a GeForce GTX 1080 teljesítményét is képes lehet elérni.

Az újdonságok közül a belépő modell esetében 1,5 GHz-es GPU órajelre lehet számítani, az egyszeres pontosságú számítási teljesítmény 2 TFLOP/s körül helyezkedik el, a VRAM szerepét pedig 8 GB-nyi GDDR5-ös lapkára osztják. Ez a modell 150 W-os TDP kerettel bír és PCI Express 3.0 x16-os csatolófelületet használhat.

Galéria megnyitásaA gyorsabb változat ehhez képest már 1,8 GHz feletti GPU magórajelet használhat, egyszeres pontosságú számítási teljesítménye 8 TFLOP/s magasságában helyezkedhet el, de a VAM itt már 16 GB-nyi kapacitással büszkélkedik és HBM alapokon nyugszik, azaz a memória-sávszélesség lényegesen magasabb lesz, mint a belépő modellnél. A JM9271 már PCI Express 4.0 x16-os csatolófelülettel érkezik és 200 W-os TDP kerettel gazdálkodhat. A két új videokártyán HDMI 2.0-s és DisplayPort videó kimenet egyaránt lesz, viszont a belépőszintű modell csak DisplayPort 1.3-as támogatást kap, a DisplayPort 1.4-es videó kimenet a gyorsabb kártya kiváltsága lesz.

Noha a teljesítmény ígéretesnek tűnik, van itt némi bökkenő is: az újdonságok abszolút nem rendelkeznek DirectX vagy Vulkan API támogatással, ami eléggé behatárolja a lehetőségeket. Lényegében csak az OpenGL és az OpenCL API-k támogatása biztosított.

A gyártó egyébként elég nagy késéssel ért el a „tape out” fázishoz, ugyanis korábban úgy szólt a terv, hogy 2020 folyamán már elérhetőek lesznek a kártyák, ám számos késést követően még csak az elkövetkező időszakban kerülhetnek sorozatgyártásba. Ezek a videokártyák elsősorban a belföldi piacra készülnek, így nincs rá sok esély, hogy Kínán kívül bárhol máshol is kaphatóak lesznek, így a globális videokártya-piacra sem gyakorolhatnak komolyabb hatást.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap