Shop menü

SIKERES FELVÁSÁRLÁS: A BROADCOM TULAJDONÁBA KERÜLT A VMWARE

A kínai versenyjogi hatóságtól szinte az utolsó pillanatban, néhány nappal a végső határidő előtt érkezett meg a jóváhagyás, így most már nyélbe üthetik a felvásárlást a felek.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Sikeres felvásárlás: a Broadcom tulajdonába került a VMWare

A Broadcom és a VMWare vezetése még 2022. májusában jelentette be, hogy 69 milliárd dolláros tranzakció keretén belül a Broadcom tulajdonába kerülhet a VMWare, ami óriási lehetőségek előtt nyitja majd meg a kapukat a Broadcom számára. Ezt a felvásárlást igencsak kitüntetett figyelem övezte, hiszen az elmúlt évek egyik legnagyobb tranzakciójának tűnt, már amennyiben sikerül nyélbe ütni az üzletet. A folyamat persze nem zajlott zökkenőmentesen, ezt jól mutatja az a tény is, hogy a felvásárlási szándéknyilatkozatban kijelölt határidőt összesen háromszor módosították a különböző nehézségek miatt, és már-már úgy tűnt, hogy a 2023. november 26-án lejáró végső határidő előtt nem sikerül megállapodni.

A felvásárlás körül sok nehézség mutatkozott, több térségben sem akarták jóváhagyni a versenyjogi hatóságok az akvizíciót, egyebek mellett Kínában sem. Utóbbi területen éppen nemrégiben, néhány nappal a végső határidő előtt született meg a döntés a felvásárlással kapcsolatban, ennek eredménye pedig az lett, hogy a kínai versenyjogi hatóságok is áldásukat adták az összeolvadásra. Ez valamilyen szinten meglepő, hiszen eredetileg úgy tűnt, a feszült geopolitikai helyzet miatt Kína végül megakadályozza a Broacom és a VMWare egyesülését.

Galéria megnyitása

Ezzel együtt egyéb területeken is elhúzódó vizsgálatokra és jóváhagyási eljárásra kellett készülniük a feleknek, mint például Nagy-Britanniában és az Európai Unió területén is. A 69 milliárd dolláros felvásárlást végül mindenhol jóváhagyták. Nagy-Britanniában a jóváhagyást egy igen-igen alapos, minden részletre kiterjedő kivizsgálás előzte meg, míg az Európai Unió területén a Broadcom ígéretet tett az Európai Bizottságnak, hogy jogorvoslati lehetőségeket ajánl fel a rivális Marvell Technology számára.

A Broadcom hivatalos bejelentése alapján minden évben jelentős befektetéseket eszközölnek majd annak érdekében, hogy a VMware háza táján folytatódjon az innováció. Az összeg felét kutatásra és fejlesztésre fordítják, míg a másik felét a különböző megoldások bevezetésének felgyorsítására költhetik. A VMWare igen erős szereplő a virtualizációs technológiák köré épülő szoftverek és alkalmazások szegmensében, ami az adatközpontok szegmensének főként hardveres területén tevékenykedő Broadcom számára igen jól jön majd hosszabb távon.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére