Shop menü

A BROADCOM FELVÁSÁROLJA A VMWARE-T, SZÉDÍTŐ ÖSSZEG CSERÉL GAZDÁT

61 milliárd dollár! A techszektor egyik legnagyobb értékű felvásárlásáról beszélhetünk, a számla készpénzben és részvények révén kerül rendezésre.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
A Broadcom felvásárolja a VMware-t, szédítő összeg cserél gazdát

Az IT ágazatban a nagy felvásárlásoknak általában a bejelentés előtt híre megy, és most is ezt lehetett látni. Már a múlt héten szóltak arról pletykák, hogy a VMware a Broadcom kezébe kerülhet, most pedig már hivatalos a hír, a felvásárlás valóban megtörténik, és a két piaci óriás a továbbiakban egymást erősítve fog tovább üzemelni.

61 milliárd dolláros összegért cserébe jutott hozzá a Broadcom a VMware-hez.

Ezzel a mostani akvizíció olyan üzletek mögé sorakozik fel, mint az EMC és a Dell 67 milliárd dolláros alkuja, valamint az Activision Blizzard jelenleg is függőben levő felvásárlása, ami 68,7 milliárd dollárról szól, és a vevő szerepét a Broadcomnál lényegesen nagyobb Microsoft tölti be. Ekkora készpénztartalékkal nem rendelkezik a Broadcom, így a felvásárlás összege a pénzbeli törlesztés mellett részvénycsomagokkal lesz törlesztve. Ez lényegében teljesen megszokott ebben az ágazatban.

Galéria megnyitása

A Broadcom elsődlegesen a chipek ágazatában ismert, és számtalan egyedi tervezésű lapkát kínál elsődlegesen a különböző kapcsolati lehetőségek biztosítására. Szinte nincs olyan mobil vagy más eszköz, ami ne tartalmazna általa tervezett komponenst, legyen szó Wi-Fi hálózati megoldásokról, modemekről vagy egyebek mellett Bluetooth-ról. A VMware felvásárlásával az amerikai tervezőcég a szoftveres ágazatát fogja jelentősen megerősíteni.

Korábban a VMware a Dell tulajdonában állt, de tavaly kivált az ugyancsak amerikai vállalatból. A tavalyi önállósodást követően a Broadcom valószínűleg hamar megkörnyékezte a VMware-t, ugyanis a mostani bejelentést egészen biztos, hogy hosszas egyeztetések előzhették meg, de ilyen jellegű részleteket a felek most nem osztottak meg a nagyközönséggel.

Mint az ismeretes, a VMware elsődlegesen a virtualizáció terén ért el jelentős sikereket az elmúlt évtizedek alatt. A 90-es évek végén alapították, és mostanra a felhő alapú számítástechnika megoldásaival is kiemelkedő eredményeket hozott össze. Akik virtuális gépekkel dolgoztak az évek során, azok szinte megkerülhetetlenül találkozhattak a VMware különböző fejlesztéseivel.

A továbbiakban a Broadcom a VMware-rel megerősítve az egyik legnagyobb IT-ágazati szereplővé léphet elő. A tervek szerint elsődlegesen a vállalati infrastruktúrák megerősítése lesz a cél, amellett persze, hogy a felhős rendszerek fejlesztése is nagyobb figyelmet fog kapni. Napjainkban a felső alapú technológiákban óriási pénz van, a Microsoft és az Amazon is a bevételének a jelentős részét szerzi olyan rendszerekből, mint az Azure és az AWS. Ezen a területen igen magas haszonkulccsal lehet dolgozni.

Galéria megnyitása

Érdekes módon a Broadcom nem tervezi a VMware átnevezését, sőt mi több, éppen ennek az ellenkezőjére kell számítani. A Broadcom Software Group a jövőben be fog olvadni a VMware alá. A meglévő szoftvertechnológiák a biztonsági megoldásokkal együtt kombinálva lesznek a VMware fejlesztéseivel, és a csapatok a jövőben együtt dolgozva munkálkodhatnak majd azon, hogy minden termék még magasabb szintet érhessen el. Így a Broadcom szoftverei elérhetőek lesznek a VMware meglévő partnerei számára, ami ugyancsak egy fontos fejlemény a cég számára.

A Broadcom tehát valószínűleg egy jól átgondolt üzleti döntést hozott, amikor úgy döntött, hogy csillagászati összeget fizet a VMware-ért. A tőzsdén a befektetők a hírt már a múlt heti pletykákat követően beárazták, a mostani bejelentésre a VMware árfolyama szinte semmit nem reagált, de korábban 20 százalékot meghaladó mértékű emelkedés ment végbe a remek hír hallatára. Jelenleg 51 milliárd dollár a cég piaci kapitalizációja, szóval eléggé nagyvonalú összeget sikerült a VMware-nek kialkudnia. A hír kitudódása előtt 43 milliárd dollár alatti értékkel bírt.

Galéria megnyitása

A jelek szerint nagyon égette már a pénz a Broadcom zsebét, korábban ugyanis már a Qualcommot is szerette volna megvásárolni nem kevesebb mint 130 milliárd dollárért, de az az üzlet nem jöhetett létre. Lényegében egy fontos riválisát kebelezte volna be a Broadcom, ami egyértelműen törvénybe ütközik. És bár az elmúlt években sok megkérdőjelezhető felvásárlás kapott zöld utat, ezt azért már nem sikerült összehozni.

A most nyélbe ütött üzlet lezárása még néhány hónapba biztosan beletelik. A tervek szerint a Broadcom 2023-as üzleti évében kerül pont az ügy végére.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére