Shop menü

SEMLEGES CSALÁD ÉS DINAMIKUS EMOJIK JÖNNEK

Ismét bővíti a kínálatot az Unicode, és várják az ötleteket a jövőbeli frissítésekhez a felhasználóktól.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Semleges család és dinamikus emojik jönnek

Az Emojipedia számolt be arról elsőként, hogy az Unicode Consortium némi várakozást követően elfogadta az Emoji 15.1 csomagot, ami viszonylag kevés új emojit vonultat fel. Ezek a jövőben elérhetők lesznek a felhasználók mobiljain és más eszközein, miután a Google, a Microsoft, az Apple és a többiek gondoskodik a szükséges frissítésekről.

Ezúttal az átlagosnál kevesebb új hangulatjel található abban a frissítésben, ami a felhasználók milliói számára lesz elérhető a későbbiekben. A felhasználók által küldhető kis grafikák száma folyamatosan növekedik, de azért azt lehet érzeni, hogy már kezd fogyni a tervezők lendülete, csökken a kreativitás.

Mesebeli lény, dinamizmust sugalló hangulatjel és a gendersemlegesség jellemzi az új emotikonokat.

Valamihez egyáltalán nincs kedve? Akkor a jövőben ilyenkor már küldhetsz fejrázós hangulatjelet, ha pedig valamit megbántál, gyászolsz vagy sajnálsz, akkor lehet majd reagálni egy fejleszegéssel. Ez a kettő valóban hangulatot kifejező emoji jelent meg az Unicode Consortium által elfogadott 15.1-es kiadású emoji csomagban.

Újdonság még, hogy már lehetőség lesz főnix madarat küldeni, lime-ot (zöld citrom) vagy éppen gomba is választható. Ugyancsak friss grafika az eltépett lánc is, amivel kifejezhető például a szabadulás, vagy akár az erő is.

Galéria megnyitása

Jött a csomaggal egy sor mozgást megjelenítő emoji, melyek teljes testalakot mutatnak be. Ezek között van több futó, sétáló, és jógázó emberfigura változó nemekkel. És a hátrányos helyzetűeknek is jöttek új grafikák, lesznek dinamikus kerekesszékesek, látáskorlátozott sétáló emberek és olyan emotikon is előbukkant, ami motoros meghajtású kerekesszékes.

Galéria megnyitása

Végül több gendersemleges családi grafikáról is beszámolhatunk, amiket az Unicode Consortium úgy oldott meg, hogy igazából ezek csak emberfejek alakja. Az Emoji 15.1-es csomag részét képező új ábrák a családi helyzeteket, összetételeket igyekeznek bemutatni nemtől függetlenül. Van itt két felnőtt egy gyerekkel, két gyermeket nevelő egyedülálló felnőtt, egy gyermekes felnőtt, és két gyermekes pár is.

Galéria megnyitása

A modern elvárásoknak megfelelni ingoványos talaj az Unicode Consortium számára (és mindenki másnak is, akinek ilyen téren kell döntéseket hoznia), de a hangulatjeleket tervezők és az elfogadó bizottság tagjai is általában arra törekednek, hogy mindenkinek megfelelő megoldásokkal szolgáljanak. A családi állapotokat bemutató hangulatjelek már hosszú ideje elérhetőek lényegében minden lehetséges verzióban, de a jelek szerint szükségesnek érezték azt, hogy teljesen semleges opciókkal is szolgáljanak erre a célra.

Végül még egy érdekesség: ha úgy érzed, hogy valamilyen hangulatjel még mindig nagyon hiányzik a kínálatból, és van olyan dolog, amit sehogy nem tudsz megfelelően kifejezni, akkor az ötletedet elküldheted az Unicode Consortium részére. Egy nagyon részletes útmutatót biztosít az Unicode az érdeklődőknek, és hagy időt az ötletek megfelelő dokumentálására. 2024 áprilisában lehet majd beküldeni az újabb ötleteket, amik ezt követően akár meg is valósulhatnak egy későbbi frissítésben.

Korábban már volt ilyen lehetőség, és akkor több olyan hangulatjel is bekerült a végleges kínálatba, amit kívülállók alakítottak ki az alapokat tekintve. Szóval tényleg foglalkozik ezzel a programmal az Unicode csapata.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére