Seagate: a HAMR technológiának még fejlődnie kell

A HAMR technológia segítségével 2025-re akár 100 TB-os merevlemezek is készülhetnek, de addig még sok fejlesztésre van szükség.

Seagate: a HAMR technológiának még fejlődnie kell

A Seagate a napokban beszélt arról, hol tart a HAMR (Heat-Assisted Magnetic Recording) merevlemez-technológia fejlesztése, ami az elkövetkező évek folyamán hatalmas szerephez juthat, hisz segítségével jelentősen növelhető a merevlemezkorongok adatsűrűsége. A szakemberek úgy látják, a technológia jelenleg még nem áll készen a szélesebb körben történő alkalmazásra, ugyanis a HAMR alapú merevlemezek megbízhatóságával még vannak problémák, így ezeket mindenképpen orvosolni kell. A fejlesztés zajlik, csak a tempó valamivel szerényebb, mint azt korábban tervezték, de a jelenlegi állapottal így is elégedettek az illetékesek, hisz sok problémát sikerült már kijavítani. HAMR alapú merevlemezeket már több gyártó is bemutatott – köztük a Seagate is –, ám a kereskedelmi forgalomba szánt modellek érkezésére még várni kell néhány évet.

A HAMR technológia óriási jelentőséggel bír, hisz segítségével alig 10 év múlva már akár 100 TB-os adattároló kapacitást kínáló merevlemezek is készülhetnek, ha minden a terveknek megfelelően halad. Napjainkban a legnagyobb adattároló kapacitású merevlemezek, amelyek a Seagate és a Western Digital műhelyében készülnek, SMR (Shingled Magnetic Recording) technológiára alapoznak, ami akár 1 Tbpsi (Tera-bit per square inch) feletti adatsűrűség biztosítására is képes. A HAMR érkezésével az adatsűrűség értéke 2 Tbpsi-re növekszik az elkövetkező évek folyamán, majd a 4 Tbpsi és akár az 5 Tbpsi szintet is sikerülhet elérni.

A HAMR technológia térhódítása előtt a TDMR (Two-Dimension Magnetic Recording) eljárás juthat szerephez, amelynek lényege, hogy az adott merevlemez nem egy, hanem kettő vagy több olvasófejet alkalmaz a HDD korongon található adatok olvasásához – a Seagate esetében például hármat. Jelenleg egy HDD író/olvasó fej egyetlen író és egyetlen olvasó fejjel rendelkezik. Amennyiben az adatsűrűség növelése érdekében a HDD korongon található adatsávokat sűrűbben helyezik egymás mellé, akkor a sáv kisebb lesz, olvasása pedig nehezebb lesz, hisz a mellette található sávok interferenciát okozhatnak.

TDMR – illusztráció

Emiatt az olvasófejnek jobb jel/zaj aránnyal kell dolgoznia, hogy megbízhatóan kiolvashassa az adatokat, de alternatív megoldásként több olvasófej egymás melletti elhelyezése is megoldás lehet. A több olvasófejet egymás mögé, sorba is pozícionálhatják, de olyan elrendezés is megoldható, ahol egy fej pásztázza az adatsáv közepét, két másik pedig az adatsáv széleire figyel. Utóbbiak segítségével kiszűrhető a zaj, így az adatsáv közepére fókuszáló fej hatékonyan dolgozhat – ennek a módnak a lehetséges megvalósítása a fenti ábrán látható.

A TDMR alapú merevlemezek segítségével biztosítható marad a HAMR érkezéséig az adattároló korongok adatsűrűségének növekedése. Ezek, vagyis a TDMR alapú merevlemezek már jövőre bemutatkozhatnak, a HAMR alapú megoldások érkezésére azonban még egy picit várni kell. A Seagate utóbbiakból már 2016-ban és 2017-ben szeretne szállítani mintapéldányokat egyes partnereinek, ám a HAMR alapú merevlemezek igazi térhódítása majd csak néhány évvel később kezdődhet meg, amikor nagy volumenben történő sorozatgyártásuk is zökkenőmentesen elindul. Erre valószínűleg még 2020 előtt sor kerülhet.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward