Sávszélességet dupláz a végleges PCI Express 5.0-s szabvány

A szabvány elkészült, tényleges bevetésére azonban legkorábban is csak 2021 folyamán számíthatunk.

Sávszélességet dupláz a végleges PCI Express 5.0-s szabvány

A PCI és a PCI Express szabvány mögött álló PCI SIG bejelentette, elkészült a PCI Express 5.0-s szabvány, ami igen komoly eredmény, hiszen a PCI Express 4.0-s szabvány 2017 végén mutatkozott be, azaz két évnél is kevesebbet vett igénybe a következő generációs megoldás fejlesztése. A PCI Express 4.0 nemrégiben megduplázta a PCI Express 3.0 által kínált adatátviteli sávszélességet, a PCI Express 5.0 pedig ugyanezt teszi a 4.0-hoz képest. Ahogy az lenti ábrán is látható, a PCI Express szabvány sávszélessége nagyjából háromévente duplázódik.

Galéria megnyitása

A PCI Express 5.0-s változat kódolás és a fizikai réteg felépítése terén nem változott, a sávszélesség azonban már sávonként és irányonként 4 GB/s-os értéket képvisel, ami a PCI Express 3.0 1 GB/s-os, illetve az éppen szárnyait bontogató PCI Express 4.0 2 GB/s-os sebességéhez képest komoly előrelépés. Mivel azonban a slotok Full Duplex kiépítést használnak, vagyis nem csak az eszköz kommunikál a vezérlővel, hanem a vezérlői is az eszközzel, így egy PCI Express 5.0 x1-es slot teljes kétirányú adatátviteli sávszélessége 8 GB/s lesz, míg a PCI Express 5.0 x4-es slotoknál 32 GB-os, a PCI Express 5.0 x16-os slotoknál pedig 128 GB/s-os teljes adatátviteli sávszélesség érhető el.

Az új szabvány első körben valószínűleg a szerverek és adatközpontok szegmensében juthat szerephez, csak úgy, ahogy az a PCI Express 4.0 esetében is történt. Mivel a PCI Express 4.0 még éppen csak elkezdett magának teret hódítani, a PCI Express 5.0 érkezésére majd csak 2021-ben vagy 2022-ben számíthatunk – előbbi az adatközpontokra, utóbbi a klienspiacra vonatkozhat, de ez egyelőre csak egy egyszerű tipp.

Galéria megnyitása

Az új szabványnak köszönhetően ugyanazt az adatátviteli sávszélességet feleannyi PCIe sávval is el lehet majd érni, de ezzel együtt a következő generációs eszközök gyorsítására is fel lehet használni az előrelépést. A PCI-SIG illetékesei június 18-án tartják az éves fejlesztői konferenciát, amelyen minden PCI-SIG tag részt vehet. Az esemény alkalmával valószínűleg pontosabb képet alkotnak majd a felek azzal kapcsolatban, nagyjából mikorra várhatóak az első PCI Express 5.0-s termékek.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap