SanDisk: az SSD-k hamar átvehetik a HDD-k helyét

A vállalat megállapítása nem csak a noteszgépek piacára érvényes, hanem az asztali számítógépekére is. Jövőre egyébként jönnek a 6 TB-os és 8 TB-os SSD meghajtók is.

SanDisk: az SSD-k hamar átvehetik a HDD-k helyét

A SanDisk háza tájáról a napokban két érdekes információ is érkezett, amelyek az SSD piac várható alakulásáról szólnak. Az egyik szerint jövőre már 6 TB-os és 8 TB-os SSD meghajtókkal is találkozhatunk, igaz, egyelőre csak üzleti fronton, a másik pedig azt állítja, egyre gyorsuló tempóban veszik át az SSD meghajtók a klasszikus merevlemezek helyét.

Jönnek a hatalmas adattároló kapacitású SSD-k

A SanDisk tavaly előtt bejelentette, hogy idén már a cég 6 TB-os és a 8 TB-os SSD meghajtói is piacra kerülhetnek, ám az útiterv időközben megváltozott, így ezekkel a termékekkel majd csak jövőre találkozhatunk. Az érkező, SAS 12 Gbps-os csatolót használó SSD meghajtók még a Toshiba 15 nm-es csíkszélességgel készülő MLC NAND Flash memóriachipjei köré épülnek. Az utánuk megjelenő, nagyobb adattároló kapacitást kínáló modellek már háromdimenziós, lapkarétegekből álló BiCS NAND Flash memóriachipekre támaszkodhatnak. Ezek a memóriachipek költséghatékonyabban gyárthatóak, de emellett jobb teljesítményt, megbízhatóbb működést és nagyobb strapabíróságot is kínálnak, mint elődeik.

Üzleti SSD-k frontján a plafont jelenleg a 4 TB-os Optimus Max meghajtó képviseli, amely egyelőre még csak néhány OEM számára érhető el, de még idén elérhetővé válik kereskedelmi forgalomban is.

A SanDisk és a Toshiba illetékesei szerint a háromdimenziós NAND Flash memóriachipek jóvoltából az üzleti SSD meghajtók gigabájtonkénti ára az üzleti merevlemezek árszintjére csökken majd, ami több szempontból is jó hír. Ez a terület egyébként hatalmas növekedési potenciált tartogat, hisz az elemzők szerint az üzleti adattárolók szegmense a 2014-es négymilliárd dolláros árbevételhez képest 2018 folyamán már kétszer nagyobb, 8 milliárd dolláros forgalmat bonyolíthat le. Érthető hát, ha odafigyelnek rá a gyártók.

Gyorsan leváltják az SSD-k a merevlemezeket

A piaci elemzők szerint idén a noteszgépeknek mintegy 30%-a rendelkezik majd SSD meghajtóval, a SanDisk illetékesei azonban ennél merészebb kijelentést engedtek meg maguknak: szerintük átlagfelhasználói PC-k szintjén mind asztali, mind pedig mobil fronton az SSD meghajtók uralják majd a terepet a nem is oly távoli jövőben. A kijelentés a vállalat pénzügyi teljesítményét taglaló konferencián, befektetők előtt hangzott el, így érdemes helyén kezelni.

Az biztos, hogy a SanDisk szerint jelenleg az üzleti noteszgépek 40%-a tartalmaz SSD meghajtót, a konzumer noteszgépek piacán azonban ennél sokkal csekélyebb számról, mindössze 15%-ról beszélhetünk. Utóbbi téren az SSD meghajtók árának egyre fokozódó csökkenése sokat javíthat majd a helyzeten.

Annak ellenére, hogy a konzumer számítógépek piaca gyengélkedik, a SanDisk mégis azt várja, hogy notebookok frontján egyre több OEM dönt majd az SSD-k alkalmazása mellett. Az SSD meghajtók mellett szól, hogy gyorsabbak, kevesebbet fogyasztanak és könnyebbek is, mint a merevlemezek, sőt, mozgó alkatrészeket sem alkalmaznak. Ezek az adattárolók az Intel Skylake platformjának érkezésével, illetve a Windows 10 térhódításával egyre nagyobb népszerűségre számíthatnak, ami piaci részesedésük gyors növekedését hozhatja.

A 128 GB-os és 256 GB-os SSD meghajtók árának csökkenésével egyre mérséklődik az SSD-k és a HDD-k közötti árszakadék, sőt, a SanDisk elnöke szerint a 128 GB-os egységek már most elérték a kis adattároló kapacitású merevlemezek árszintjét.

A DRAMeXchange adatai szerint egy 128 GB-os M.2-es SSD kártya jelenleg 51 dollár körüli összegbe kerül, és a 320 GB-os merevlemezek ára is hasonló szintet képvisel. Az persze más kérdés, hogy az adattároló kapacitás fényében manapság még azért sokan döntenek a merevlemezek mellett, mert egyszerűen nem férnek el egy 128 GB-os SSD-n, két adattárolót pedig vagy nem tudnak, vagy nem akarnak használni – az ok lehet anyagi, de olyan is előfordul, hogy az adott (jellemzően mobil) rendszer nem kínál elég bővítőhelyet.

Az kétségtelen tény, hogy az SSD-k ára szépen csökken, így piaci részesedésük is növekszik, de hogy mikor körözik le a merevlemezeket, azt egyelőre nehéz pontosan megjósolni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward