Samsung: Rövidesen bemutatkozik az Exynos 1080

Hivatalos megjelenési időpontot kapott a Samsung egy igen érdekesnek ígérkező rendszerchipje.

Samsung: Rövidesen bemutatkozik az Exynos 1080

A Samsung kapcsán már többször lehetett hallani egy új Exynos rendszerchipről, ami a Snapdragon 865+ mobilplatformnál is erősebb lesz. És most a vállalat hivatalosan is bejelentette, hogy érkezik az egység, és már azt is tudjuk, hogy mikor fog reflektorfénybe kerülni.

Korábban még Exynos 1000 és Exynos 1080 néven egyaránt voltak kiszivárgott információk a fejlesztés alatt álló egységről. A Samsung rögtön ezen a fronton rendet tett, és elárulta, hogy Exynos 1080 néven érkezik a termék. Ez a lapka jelen állás szerint november 12-én fog a kamerák kereszttüzébe kerülni, méghozzá egy olyan eseményen, amin elvileg élő közönség is lesz. És ez az Exynos 980 helyét veheti át, tehát valószínűleg nem az abszolút csúcsot veszi még célba.

Sanghajban fogja a Samsung lerántani a leplet az Exynos 1080-ról, de azt nem tudni, hogy milyen formában és mikor kerül bevetésre. Az eseményen talán erről is szó esik majd. A Samsung a felsőkategóriás rendszerchipjeit az év elején, februárban, márciusban szoktak elindítani, de mivel ez talán még nem a következő zászlóshajó, így akár hamarabb is a színre léphet. Azt nem tudni, hogy miért viszi a bemutatót Sanghajba a vállalat, de van már erre is elmélet.

Galéria megnyitása

Egyes híresztelések szerint elképzelhető, hogy a Vivo lesz az első, aki az Exynos 1080 rendszerchipet felhasználhatja. Ez egyfelől eléggé meglepő volna, másfelől azonban megmagyarázná, hogy miért Kínában tervezi a terméket bemutatni a Samsung, miközben a saját készülékei igazából erről a piacról már szinte teljesen kiszorultak. Állítólag a Vivo X60 lehet az a készülék, amiben az Exynos 1080 debütál a kínai piacon.

Az Exynos 1080 lehet az első olyan rendszerchip, ami 5 nm-es gyártási eljárás mellett állítja munkába a Cortex-A78 processzormagokat. A Huawei ugyanis még a Cortex-A77 egységet felhasználva alkotta meg néhány hónappal korábban a Kirin 9000 lapkát. A Huawei egységét a TSMC gyártja, a Samsung azonban minden bizonnyal már a saját, EUV-s eljárását kihasználva készítheti majd az Exynos 1080-at, így több szempontból is érdekes lehet majd ez a rendszerchip.

Az Exynos 1080 állítólag már 3 GHz-es működési frekvencia elérésére lesz képes a Cortex-A78 magok esetében, és természetesen tartalmazni fog energiahatékonyabb feldolgozókat is a lapka. A Samsung egy rendkívül modern dizájnban gondolkodik állítólag, aminek eredményeként Mali-G78 integrált GPU-t vonultathat majd fel, de egyelőre ismeretlen kiszerelésben. Már van egy AnTuTu pontszám is, ami ehhez a lapkához köthető, és 693 ezer pontról árulkodik, ami még a Snapdragon 865+-tól is jóval gyorsabb, hasonló szinten mozog, mint a Kirin 9000.

Kíváncsian várjuk, hogy a Samsung mindent eláruljon az Exynos 1080-ról, egyelőre ugyanis még vannak ködös dolgok. Ha ez tényleg csak az Exynos 980-nak lesz az utódja, és nem a csúcsot veszi célba, akkor döbbenetes, hogy ilyen erő van benne. Azonban amennyiben ez a felsőkategóriában lép a színre, példátlan lenne, ha nem egy Galaxy csúcsgépben debütálna.

Még ennek a hírnek a kapcsán azt is megemlíthetjük, hogy a Samsung kiszivárgott információk szerint egy másik eléggé ütőképes Exynoson is dolgozik a Bluetooth SIG adatai alapján. Nemrégiben minősítést kapott egy olyan lapka, ami az Exynos 981 névre hallgat. Ez már Bluetooth 5.2 modult foglal majd magában, és a számozása alapján a felső-középkategóriát veheti majd célba.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap