Samsung: Jöhetnek a 144 megapixeles szenzorok

A gyártástechnológia fejlődése lehetővé teszi a pixelszám tovább emelését.

Samsung: Jöhetnek a 144 megapixeles szenzorok

A Samsung az IEDM 2019 konferencia keretében egyebek mellett arról is beszélt, hogy már rendelkeznek olyan technológiával, ami lehetővé teszi azt, hogy a mostani 108 megapixeles csúcsot is átlépjék az okostelefonok. Konkrét termék még nincs, és a részletekre sem derült fény, de az elmondottak alapján nem lennénk meglepve, hogy jövőre már elkészülne az első okostelefonokba szabott 144 MPixeles érzékelő.

Rengeteg különböző terméket gyártanak már manapság 7-8 nanométeres csíkszélességeken, de vannak olyan megoldások, amiknél az ilyen technológiákat napjainkban még nem lehet használni, ilyenek például részben a memóriamodulok, és egyebek mellett a CMOS képérzékelő szenzorok is. A Samsung most abban ért el áttörést az IEDM keretében elmondottak alapján, hogy sikerült olyan gyártási eljárást létrehoznia 14 nm-es FinFET-tel, ami direkt a képszenzorok számára optimalizált.

Galéria megnyitása

Az ilyen CMOS egységek esetében sokszor az jelent az egyik legnagyobb kihívást, hogy relatíve magas feszültségen kell üzemelniük. A Samsung szakembereinek elmondása alapján 2 V feletti feszültség esetén is jól kell teljesítenie a lapkáknak. És a FinFET technológia használata jelentős javulást hozhat itt a korábban alkalmazott 28 nm-es eljáráshoz képest. A PMOS és az NMOS esetén a 14 nm-es csíkszélességű FinFET gyártással 67, illetve 30 százalékos fogyasztáscsökkenést lehet elérni.

Egyes jellemzői a CMOS szenzoroknak brutális mértékben javulhatnak majd a 28 nm-ről 14 nanométerre váltással. Szóval nem kérdéses, hogy ezt a fejlesztést érdemes meglépni, és bár a költségek minden bizonnyal magasak lesznek kezdetben, megéri majd a fáradságos munkát az átállás.

A digitális logikai funkciókat ellátó blokk fogyasztása 37 százalékkal lesz alacsonyabb egy 12 megapixeles szenzor esetén, 30-120 FPS-es kiolvasáskor, az új eljárással. Ami pedig ennél is érdekesebb, hogy egy 144 MPixeles felbontású szenzornál, 10 FPS-es kiolvasáskor már 42 százalékkal csökkenhet a CMOS energiaigénye a 14 nm FinFET bevetésével. Ez utóbbi esetben nemcsak az a lényeges, hogy mekkora mértékű lesz a javulás, hanem az is, hogy a Samsung már ilyen felbontású komponenssel számol.

Galéria megnyitása

A Samsung volt az, aki a világon először 100 MPixel feletti felbontással alkotott CMOS képérzékelőt okostelefonok számára. A 108 megapixeles, Xiaomival közösen kidolgozott ISOCELL Bright HMX pedig a jelek szerint még nem az a szint, ahol megáll a megapixelek növelésének a folyamata, már azon dolgozhat a vállalat, hogy elérje a 144 MPixelt. Amire a jelek szerint a 14 nm-es FinFET technológia már megadhatja a lehetőséget.

Eddig a legtöbb nagyfelbontású mobilos szenzor 0,8 mikronos pixelmérettel dolgozott, aminél nagyon nehéz volt eddig lentebb menni. Azt viszont nem lehet tudni, hogy ezen a fronton milyen változást hozhat az új eljárás munkába állítása. Elképzelhető, hogy még kisebb pixeleket tudnak majd létrehozni, és így lesz képes a Samsung nagyobbra növelni a felbontást. De azért reméljük, hogy inkább a szenzor méretét fogja még jobban feltornászni a cég a mostani csúcs 1/1,33 colról.

Az új szenzor érkezése egyéb fejlesztésekkel is együtt járhat majd, új szintre emelkedhet majd például a pixelek összevonása is. Kíváncsian várjuk, hogy milyen CMOS képszenzorokat hoz a következő év, évtized a mobiliparban.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap