Samsung Galaxy NX: Az androidos fotóágyú

A Galaxy NX APS-C szenzorral érkezik, mint a "nagyok", és a MILC felépítésnek köszönhetően cserélhető objektívekkel láthatjuk el.

Samsung Galaxy NX: Az androidos fotóágyú

A Samsung legújabb androidos fényképezője a világ első olyan megoldása, amely APS-C szenzorméretet párosít össze okos operációs rendszerrel. A MILC felépítésben viszont a Samsungnak be kell érnie a második hellyel, ugyanis a Polaroid utcahosszal előzte meg őket a Nikon 1 vázra épített, CES-en bemutatott iM1836-tal.

A Galaxy Camera utódjául szolgáló Galaxy NX szinte minden téren jelentős előrelépést jelent. Egyedül a kijelző az, ami nagyjából változatlan maradt, tehát ezúttal is egy 4,8 hüvelykes képátlójú, 720p-s felbontású panellel lesz dolgunk. Ezen végezhetjük majd el a legtöbb fotózáshoz szükséges beállítást és persze innen irányíthatjuk az Android 4.2.2 rendszert, amit egy sor extra képességgel láttak el. A TouchWiz 5 szoftver itt összesen 30 különböző fotózási módot foglal magába - köztük olyan érdekességeket, mint például Cinemagraph. Ráadásul a doboz tartalma az Adobe Photoshop Lightroom program is, amellyel még profibban tudjuk kivitelezni az ötleteinket némi utólagos korrigálással.

Az NX lényege a cserélhető lencse alatt kapott helyet, az APS-C (pontos méret és gyártó nem ismert) képérzékelőről van szó, ami 20.3 megapixeles natív felbontással bír. Az ISO 25600-as értékig növelhető, és az NX300-nál látott Hybrid autófókuszt alkalmazza a gép. A képeink feldolgozásáról a DRIMe IV processzor gondoskodik - ezzel 8,6 fénykép készíthető másodpercenként, a legrövidebb zárideje pedig 1/6000 mp. Akkor sem kell bánkódnunk, ha videózásra kerülne a sor, ugyanis 25 FPS-sel rögzít 1080p-s anyagokat, 720p-ben pedig 60 FPS-re gyorsít. A Galaxy NX minden olyan objektívvel kompatibilis, amely az NX MILC rendszerek mellé készítettek valaha. A felhozatal ilyen téren átlagos: vannak optikai képstabilizátoros megoldások, különböző palacsinták, zoom lencsék és egyebek. Továbbá fotós plusz még az elektronikus kereső - ez SVGA felbontással operál -, a megfelelő fényt pedig egy Xenon vaku biztosítja a képekhez.

Az okosfotós a Samsung saját, Exynos chipje köré épül. Sajnos az nem derült ki, hogy pontosan mely lapkáról van szó, de négy 1,6 GHz-es órajelen üzemelő magot tartalmaz az adott SoC. Az operatív tároló 2 GB-os, míg a háttértár méret 16 GB, valamint ehhez jöhet még microSD kártya legfeljebb 64 GB-os kivitelben. A gépezettel LTE vagy 42 Mbps-os DC-HSPA+ modemet, 802.11 a/b/g/n Wi-Fi-t, Bluetooth 4.0 modult és GLONASS műholdakkal is egy nyelvet beszélő GPS vevőt kapunk – itt a geotagek miatt is jól jön ez.

A készülék meglehetősen nagyra nőtt (sajnos a MILC társaihoz viszonyítva is): 136,5 x 101,2 x 25,7 milliméter a fizikai kiterjedése, és hajszál híján fél kilót nyom (495 g). Ebben jelentős szerepe van a gigantikus telepnek, amely 4360 mAh-s kapacitással igyekszik minél tovább életben tartani a kütyüt. Vélhetően fotózás nélkül elképesztően fog szerepelni az üzemidőt tekintve, de munkára fogva sem okoz majd csalódást, hiszen ez négyszer erősebb a hasonló kvalitású Samsung NX2000-ben találhatóhoz képest.

A Samsung a bemutató során nem beszélt arról, hogy a Galaxy NX mikor debütálhat kereskedelmi forgalomban, és arról sem esett szó, hogy mennyibe fog kerülni. Figyelembe véve az Androidot és a hozzá kapcsolódó hardvert, valamint az erős fotós oldalt, kár alacsony árszabásban reménykedni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward