Samsung: olcsóbb mobilokba szánt nyolcmagos chip érkezik

Egy új Exynos 7 besorolású megoldással ismerkedhetünk meg ezúttal, ami jó tempóra lesz képes a megfizethető készülékekben.

Samsung: olcsóbb mobilokba szánt nyolcmagos chip érkezik

A Samsung régóta fejleszt már rendszerchipeket okostelefonok, valamint táblagépek számára, és most ismét egy ilyen újdonsággal rukkolt elő. Az Exynos 7-széria tagjaként érkező lapka nem a csúcsot veszi célba, hanem a középkategóriában próbál majd érvényesülni, költséghatékony eszközök részeként, de egészen jó lehetőségeket nyújt.

A Samsung friss büszkesége az Exynos 7904 azonosítóval lett ellátva. Egy olyan megoldással nézünk szembe, ami nyolcmagos felépítéssel rendelkezik, és egészen kiváló tempóra lesz képes, miközben a hatékonyságára sem lehet majd panasz. A processzormagok kettő klaszterre lesznek felosztva, és ezek aszimmetrikusak, ugyanis a teljesítményért felelős egységek csak párban járnak, míg az energiahatékony üzemelést szem előtt tartó magokból már hat darab található a fedélzeten. Az első „csokrot” Cortex-A73 feldolgozók alkotják, melyek 1,8 GHz-es órajel elérésére képesek, a másik klaszterben pedig legfeljebb 1,6 GHz-ig skálázódó Cortex-A53 magok vannak. A várható teljesítményre vonatkozó adatokkal nem igazán szolgált a Samsung, de egészen biztos, hogy itt már korrekt felhasználói élményben fognak részesülni a jövőbeni vásárlók.

Galéria megnyitása

A tervezők olyan memóriavezérlőt pakoltak az Exynos 7904-be, ami kizárólag LPDDR4x lapkákat fog kezelni, így a megfelelő tempó és a hatékonyság egyszerre lesz biztosított. Arról nem szólt a fáma, hogy pontosan milyen paraméterekről beszélhetünk itt, de a lapka adatlapján található információk szerint 14,8 GB/s-os sávszélesség állhat a rendelkezésére. Csak eMMC 5.1-es adattárolóval lesz összeházasítható a lapka, nem tudja kezelni az UFS memória modulokat, ami némiképp elszomorító. Az eMMC 5.1 alap már nem nevezhető fürgének manapság, és ez bizony visszavetheti majd a sebességet például az appok betöltése során. Az integrált grafikus vezérlő szerepében egy Mali-G71 bukkant fel MP2 kiszerelésben. A Samsung azt mondta az IGP kapcsán, hogy optimális teljesítménnyel fog bírni, és játékoknál is megfelelő élményt nyújthat, de ezt azért mi annyival mindenképpen kiegészítenénk, hogy ez már 1080p mellett semmi esetre sem lesz ideális a kiemelkedő grafikát felvonultató játékokhoz.

Galéria megnyitása

A Samsung előrelátó módon a kijelzőtámogatást már úgy oldotta meg, hogy extraszéles panelt is gond nélkül tudjon kezelni az Exynos 7904. A felbontás felső korlátja 2400 x 1080 képpontban lett meghatározva, vagyis 20:9-es képarány érhető el mellette. A multimédiás képességek terén nem fog csalódást okozni az újdonság. Itt már akár 32 megapixeles érzékelőket is fel lehet majd használni, duálkamerás fotózás esetén pedig kettő darab 16 MPixeles egységet lesz képes vezérelni a rendszer. De amennyiben a szükség úgy hozza, akár triplakamerás modult is kezelni fog, szóval a fejlesztők ilyen téren meglehetősen nagy mozgásteret kapnak. A képfeldolgozó gondoskodik elektronikus stabilizálási funkcióról, automatikus témafelismerésről és a témához passzoló színkezelésről, valamint több felvételes zajszűrésről, képjavításról is. Mozgóképfelvételek megörökítésekor Ultra HD minőséggel (30 FPS) lehet számolni, ebben az esetben H.265/HEVC kódolást fog használni az egység, de egyébként támogatott a H.264, valamint a VP8 és a VP9 is, szóval nem érheti szó a ház elejét. És még azt is meg kell említeni, hogy akad itt lassított videózási opció is, a lapka 120 FPS-es felvételek megörökítését teszi lehetővé 1080p-s felbontás mellett.

Galéria megnyitása

A kapcsolati képességeket illetően is jól áll az Exynos 7904, ugyanis rögtön egy tizenkettes kategóriába sorolható 4G LTE hálózati modemről számolhatunk itt be, ami akár 600 Mbps-os letöltési sebesség elérését is lehetővé fogja tenni, és a feltöltési tempója sem lesz rossz, 150 Mbps-mal lehet kalkulálni. Itt már Bluetooth 5 modul van a fedélzeten, akad FM rádió és A-GPS vevő támogatás is GLONASS-szal, Galileóval és BeiDouval, a Wi-Fi pedig kétsávos és persze 802.11ac szabványnak is megfelelő. A lapka 14 nm-es csíkszélességen készül, és a Samsung LPP FinFET eljárást alkalmazza. Ez már egyáltalán nem a legfejlettebb alternatíva, de a Samsung célja valószínűleg az volt, hogy ezzel alacsonyabb gyártási költséget érjen el, a jó hatékonyságról pedig maga a chip felépítése úgyis gondoskodni fog.

A Samsung Exynos 7904 tömegtermelés már elkezdődött, és valószínűleg nem kell már sokáig várni az első középkategóriás okostelefonra, ami ezzel fog rajthoz állni. A legtöbb vélekedés szerint a Galaxy M termékcsalád tagja lehet az első mobil az újdonsággal, de ezt egyelőre hivatalos információ nem erősíti meg.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap