Samsung: 2021-ben kerülhet AMD integrált GPU okostelefonokba

Már dolgoznak a fejlesztők azon a rendszerchipen, ami Radeon grafikus egységet vihet mobilokba.

Samsung: 2021-ben kerülhet AMD integrált GPU okostelefonokba

Június elején jelentette be az AMD és a Samsung, hogy több évre szóló stratégiai partnerséget kötöttek. Ennek a megállapodásnak a keretében a dél-koreai alakulat elvileg licencelni fogja majd az AMD grafikus egységgel kapcsolatos szellemi tulajdonait, amiket felhasználva teljesen új rendszerchipek jöhetnek majd létre.

Az AMD nem rendelkezik ultra alacsony fogyasztású grafikus vezérlővel, de vannak olyan mobilprocesszorai, amik kifejezetten alacsony energiafelhasználásra vannak optimalizálva. A jövőben viszont már konkrétan az okostelefonokban is megjelenhet majd a Radeon technológia a Samsung közbenjárásának köszönhetően. A vállalat azt követően fordult az AMD-hez, hogy többszöri nekifutással sem sikerült saját grafikus egységet fejlesztenie. Évek óta lehet már olyan pletykákat hallani, hogy egyedi IGP-vel szerelt Samsung Exynos rendszerchip készül a színfalak mögött, de ez eddig nem született meg. Az AMD közbenjárásával viszont már összehozhatja majd azt a Samsung, amire önállóan nem volt képes.

Galéria megnyitása

Egy olyan IGP-t építhet a mobilos rendszerchipjébe a gyártóóriás, ami kiemelkedő teljesítményről gondoskodhat, és más előnyei is lehetnek ennek. Az AMD révén például egyebek mellett a Vulkan API támogatásában is jeleskedhet majd az Exynos lapkákba kerülő különleges integrált grafikus egység. És, ha minden a kijelölt mederben folyik, akkor elvileg nem is kell már túlzottan sokat várni arra, hogy elkészüljön a vállalatok összefogásának az eredménye. Bizakodó a Samsung, és a legfrissebb információk szerint úgy véli, hogy már 2021-ben el is rajtolhat majd az a rendszerchip, amibe az AMD technológiáit alkalmazó integrált grafikus egység kerül.

A Samsung mostanra már egészen sok tapasztalatot gyűjthetett a rendszerchipekkel, tekintve, hogy hosszú ideje fejleszti az Exynos termékvonalat, és más alacsony fogyasztású lapkákat is készített már. És valószínűleg a szakemberek jó ütemben tudják majd hasznosítani a licencszerződés révén megszerzett szellemi értékeket, hogy egy Radeno IGP-t építsenek a házon belül alkotott rendszerchipjükbe. A Samsung minden bizonnyal egyedi processzormagot is be fog vetni, hiszen ilyennel már most is rendelkezik.

Galéria megnyitása

Érdekesség, hogy az AMD egyébként már rendelkezett korábban ultra-alacsony fogyasztású mobilos integrált GPU-val, amihez 2006-ban az ATI Technolgies felvásárlásával jutott hozzá. Az Imageon IGP-kre valószínűleg nem sok olvasónk emlékszik már, de ha az Adreno nevet hallják, akkor vélhetően szinte mindenki azonnal felkapja a fejét. Bizony, a Qualcomm 2009-ben az AMD-től vásárolta meg 65 millió dollárért azt a részleget, ami a később Adrenóra átkeresztelt grafikus egységeket fejlesztette.

A Samsung nemcsak arról beszélt egyébként, hogy két éven belül szeretnék látni a kész eredményét az AMD-vel kötött megállapodásnak, hanem arról is, hogy a vállalat reményei szerint nem kizárólag a mobilos rendszerchipeknél lesz képes kamatoztatni a partnerkapcsolatát, hanem más alkalmazási területeken is.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap