RYZEN 9 3500X tuning: akár 4,3 GHz-es órajelen is ketyeghetnek a CPU magok

Ehhez persze folyadékhűtésre is szükség volt, a magfeszültséget azonban csak 1,4 V-ig emelték.

RYZEN 9 3500X tuning: akár 4,3 GHz-es órajelen is ketyeghetnek a CPU magok

Az AMD aktuális klienspiaci processzorkínálata még nem teljes, hiszen a leggyorsabb modell, a RYZEN 9 3950X egyelőre még nem jelent meg kereskedelmi forgalomban. A friss processzor 16 maggal és 32 szállal érkezik majd, amelyek 3,5 GHz-es alap- és 4,7 GHz-es maximális boost órajelen üzemelhetnek, a termék ára pedig 749 dollár lesz. Az eredeti tervek szerint már szeptember folyamán meg kellett volna jelennie az újdonságnak, ám a rajtot novemberre csúsztatták – ennek miértjére egyelőre nem adott választ az AMD.

A Gigabyte időközben egy érdekes tuning útmutatót készített, amelyben a RYZEN 9 3950X eredményes túlhajtására adnak tippeket. Annak érdekében, hogy bemutathassák, mire is képes az általuk használt mérnöki tesztpéldány, természetesen egy tesztrendszert is összeraktak. A RYZEN 9 3950X modell egy Gigabyte X570 Aorus Master alaplapban kapott helyet, amelyben még 16 GB-nyi DDR4-3200 MHz-es Aorus memóriacsomagot is elhelyeztek. A hűtésről az EKWB EK-Kit P360-as folyadékhűtő szettje gondoskodott, de a processzorhoz elvileg gyári hűtő is jár, legalábbis az AMD hivatalos weboldala erről árulkodik. Az nincs kizárva, hogy a processzor hűtő nélküli csomagban is elérhető lesz majd, de erre csak a megjelenéskor derül fény. Más kérdés, hogy a gyári hűtővel jó eséllyel nem is érdemes tuningolni.

Galéria megnyitásaA tesztek alapján a tuningolt RYZEN 9 3950X modell 1,4 V-os feszültség mellett 4,3 GHz-ig maradt teljesen stabil, ez az órajel pedig mind a 16 processzormagra érvényben volt. A tuning hatására a teljesítmény szépen nőtt a gyári órajeleken működő példányhoz képest, ahogy az a Tom’s Hardware által készített diagramon is látszik. Beszédes, hogy a tuningolt processzor a Core i9-9900K-hoz képest 92,4%-kal volt gyorsabb, plusz a Core i9-9900KS modellt is maga mögé utasította, amelynél 5 GHz-en ketyeg az összes processzormag – utóbbi modellhez képest 81% volt a RYZEN 9 3950X előnye.

Házon belül egyébként nagyjából 25%-kal gyorsabb a RYZEN 9 3950X, mint a tizenkét maggal felvértezett RYZEN 9 3950X, tuning esetén azonban ennél jóval nagyobb a különbség a két modell között. A teszt alkalmával még 4,4 GHz-es órajelen is lefuttatták a Cinebench R15 tesztet, ám ekkor már csak egy mérés erejéig maradt stabil a rendszer.

A Gigabyte leírása alapján a RYZEN 9 3950X esetében 1,45 V a maximális biztonságos magfeszültség, így az 1,4 V-os értékkel még bőven határon belül voltak. Melegedés terén a Gigabyte mérései szerint a RYZEN 7 2700X szintjén helyezkedik el a RYZEN 9 3950X, ami nem hangzik rosszul – gyakorlatilag olyan egyszerű lesz lehűteni az új, 16 maggal rendelkező modellt, mint a korábbi nyolcmagos csúcsprocesszort.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap