Rossz üzenete van a Marvel-filmeknek a The Boys showrunnere szerint

Hasonló módon kritizálta a szuperhősös filmeket mint legutóbb a Watchmen alkotója.

Rossz üzenete van a Marvel-filmeknek a The Boys showrunnere szerint

Évek óta a szuperhősök, és azon belül is a Marvel-filmek uralják a mozikat, és most már lassacskán átveszik a hatalmat a tévében és a streamelős platformokon is. Persze mások is igyekeznek, így például többek között a DC is, így a jelenség nem írható teljesen a Marvel számlájára, de azért kétségtelen, hogy mindenki az ő receptjüket szeretné lemásolni. Vagy legalábbis azt a mennyiségű pénzt, amit a Marvel Filmes Univerzum nyomtat.

Mondhatjuk, hogy valójában a második évadát is megélt The Boys is ebből próbál sikert kovácsolni, csak másféle módon. A sorozatban ugyebár a szuperhősök egyszerre közkedvelt színészek és sztárok is egyben, akik fürödnek a népszerűségben, de emellé meglehetősen korruptak, többnyire rendkívül undorítóan viselkednek, semmi tisztelni való nincs bennük, vagy egyszerűen csak ki vannak égve.

A valódi hősök a sorozatban a The Boys, vagyis a csapat, amelyik ezekre a szuperhősökre vadászik, de azért persze ők maguk sem éppen tiszta figurák.

Úgyhogy mondhatjuk, hogy a sorozatban nincsenek igazán jófiúk, legalábbis nem a hagyományos értelemben, így alaposan ellene megy a Marvel és társai által felállított kliséknek. Sőt, tulajdonképpen ezeket figurázza ki a széria már teljesen az alapoktól kezdve, hiszen elég könnyű észrevenni, hogy a korrupt szuperhősök megfeleltethetők a Marvel és a DC fontosabb karaktereinek, vagy szinte egy az egyben (például Homelander nyilván Superman), vagy összegyúrva (mint mondjuk Black Noir).

A második évadban aztán egészen odáig merészkedtek a készítők, hogy az egyik új központi szuperhős, Stormfront, egyenesen egy szó szerinti náci. Persze mondhatjuk, hogy ezzel a The Boys is magára vett manapság divatos politikai témákat, de a sorozat zsenialitása, hogy az írók itt sem ültek fel valamelyik manapság "kötelező" vonulatnak (például a fehér felsőbbrendűség, vagy SJW-k), hanem tulajdonképpen még ezeket is okosan tudták kifigurázni.

A showrunner Eric Kripke pedig most arról beszélt, hogy ő ugyan nagy rajongója a Marvelnek, de szerinte egész egyszerűen túl sok Marvel-film készül, azok túlságosan népszerűek, és talán rossz üzenetet hordoznak.

Ennek megfelelően úgy véli, hogy nagyon veszélyes jelenség, hogy egy egész generáció úgy nő fel, hogy arra vár, hogy valaki megmentse. "Szerintem így jutunk el az olyan emberekig, mint Trump és a populisták, akik előadják, hogy csak egyvalaki menthetni meg a népet, és azok ők. A popkultúra pedig szépen-lassan erre kondicionálja az embereket, mert egyszerűen már túl sok, amit ebből kapnak. Szóval szerintem nem rossz, hogy mi itt a magunk kicsi módján némileg korrigáljuk ezt a sorozattal. Mi azt mondjuk, hogy senki nem fog megmenteni, úgyhogy tartsd össze a családodat, és mentsétek meg magatokat" - nyilatkozta Kripke.

Érdekes, hogy nem olyan rég a Watchmen készítője, Alan Moore is hasonlóról beszélt: ő is elővette Trumpot, igaz egy kicsit más kontextusban.

Ő inkább arra hegyezte ki a dolgot, hogy a Marvel-filmek tulajdonképpen elbutítják az embereket: szerinte nem véletlen, hogy 2016-ban, amikor Trumpot megválasztották és az Egyesült Királyság megszavazta, hogy kilép az Európai Unióból, a legnépszerűbb 12 filmből hat szuperhősös volt. "Nem mondom, hogy az egyik okozza a másikat, de mindegyik ugyanannak a jelenségnek a tünete: a valóság megtagadása, és az egyszerű, szenzációhajhász megoldások keresése" - nyilatkozta akkor.

Kripke reagált a második évad utolsó részében lezajlott "girls get it done" jelenetre is, vagyis amikor a három főszereplő leányzó alaposan rendberakja a szintén hölgy ellenséget. Ha valaki ebbe azt látta bele, hogy egy direkt reakcióról van szó az Avengers: Endgame hasonló jelenetére, amikor a női főhősök összeállnak, az nem véletlen, ugyanis pont ez volt a cél.

Az executive producer Rebecca Sonnenshine ugyanis hölgyként rendkívül felháborodott az Avengers "csajos jelenetén", ami szerinte rendkívül buta, leereszkedő és felesleges volt. Kripke ezzel egyetértett, és úgy gondolta, hogy valami sokkal jobbat tudnának csinálni a The Boysban, így született meg ez a bizonyos jelenet.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap