Robotokhoz készült az Nvidia Jetson AGX Xavier platform

A rengeteg erőforrással ellátott platform egy 10 x 8,7 centiméteres alapterületű alaplapból áll, azaz kompakt, és ezzel együtt pedig energiahatékony is.

Robotokhoz készült az Nvidia Jetson AGX Xavier platform

Az Nvidia egy ütőképes beágyazott megoldást mutatott be, amelynek köszönhetően a robotika területén munkaállomásokra jellemző teljesítményt nyerhetnek az érdeklődők egy kompakt, mindössze 10 x 8,7 centiméteres alapterületű alaplapból, ami mindössze 16 milliméter magas. A Jetson AGX Xavier elsősorban az iparban, a gyógyászatban és egyéb helyeken használatos eszközökben, illetve különböző robotokban és autonóm szállítóeszközökön kaphat helyet, de sok egyéb felhasználási területen is helytállhat, ahol profitálni lehet a nagy teljesítményből és a mesterséges intelligencia, illetve a neurális hálózatok előnyeiből.

Galéria megnyitása
A bőség zavara

Galéria megnyitása A processzor-részleg Az AGX alaplap többféle fogyasztáskerettel konfigurálható, így 10 W-os, 15 W-os, illetve akár 30 W-os üzemmódban is használhatjuk attól függően, milyen teljesítményre van szükség az adott környezetben. A modul központi egysége egy nyolcmagos, 64-bites Nvidia Carmel típusú megoldás, ami ARMv8.2 architektúra köré épül és 2265 MHz-en ketyeg. A processzor összesen 8 MB-nyi másodszintű gyorsítótárral és 4 MB-nyi harmadszintű gyorsítótárral dolgozik. Rendszermemóriából 16 GB-nyi LPDDR4x lapkát használtak, ami 256-bites adatsínen keresztül kapcsolódik – az effektív memória-sávszélesség 137 GB/s.

Galéria megnyitása A GPU blokkdiagramja A rendszerhez egy 512 CUDA maggal ellátott Nvidia Volta GPU kapcsolódik, ami 1377 MHz-en üzemel és még 64 Tensor magot is be tud vetni. A gyártó szerint az újdonság neurális-hálózatokhoz használható teljesítménye 32 TOP/s értéket képvisel, ami nagyrészt a Volta alapú GPU-nak és a Dual Nvidia Deep Learning Accelerator motoroknak köszönhető. A videó motorok jóvoltából a rendszer akár két darab 8k30p videó folyam dekódolására, valamint akár négy darab 4k60p videófolyam kódolására is képes, igaz, az egyidejűleg kezelhető videó folyamok számát mindig a maximális teljesítmény-igény határozza meg – az enkódernél 2 x 1000 MP/s, a dekódernél pedig 2 x 1500 MP/s teljesítményt lehet szétosztani erre a célra. A fedélzeten van még PCI Express Root Komplex is, ami összesen 16 darab PCI Express 4.0-s sávot biztosít.

A 9 milliárd tranzisztorral rendelkező lapka 16 db MIPI CSI-2 sávval, valamint 8 darab SLVS-EC sávval rendelkezik, amelyek maximum 6 aktív szenzor streamet és 36 virtuális csatornát támogatnak. Kijelző-támogatás terén eDP 1.4, DP1.2 és HDMI 2.0 áll rendelkezésre, az Ethernet portot pedig egy GbE vezérlő tartja kézben, amihez RGMII interfész is jár. A rendszer kapott még három USB 3.1-es és négy USB 2.0-s portot, valamint dupla Can Bus vezérlőt is, ami a különböző járműveken történő használatot segítheti.

Galéria megnyitása

Az új beágyazott modullal új autonóm gépeket hozhatnak létre a fejlesztők, de az egészségügyi feladatoknál is remek hasznát vehetik. Utóbbira remek példa egy új startup, az Oxford Nanopore, amelynek szakemberei DNA szekvenálásra használják az AGX Xaviert, méghozzá kompakt, remekül hordozható eszköz formájában, amit MinIT névre kereszteltek. Óriási előny, hogy ez a termék egy normál noteszgéphez képest akár tízszer gyorsabban képes elvégezni a különböző feladatokat, hála az erős célhardvernek.

Az Nvidia belsős mérései szerint az újdonság a Jetson TX2-höz képest egyébként nem csak gyorsabb, de jóval energiatakarékosabb is, és a később érkező szoftverfrissítés hatására egyébként még tovább gyorsul, ahogy arra az alábbi galéria diagramjai is rávilágítanak.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A Jetson AGX Xavier lapka 1000 darabos megrendelés esetén 1099 dollárba kerül.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap