Riválist állítana a zafírüvegnek a Corning

A Project Phire egy olyan védőüveg lehet, ami kiválóan hárítja a karcokat, miközben úgy bírja a gyűrődést, mint a Gorilla Glass.

Riválist állítana a zafírüvegnek a Corning

A zafír kristályüveg a világon az egyik legjobb védőüvegnek számít, mert kiválóan bírja a karcokkal szemben, de sokkal drágább, mint ami beleférne egy modern telefon költségvetésébe. Legalábbis régebben még ez volt a helyzet, de hála több gyártó igen komoly erőfeszítéseinek, egyre olcsóbb alternatívát jelent ez a megoldás is, és lassan már a hétköznapi mobilokon is kezd egyre sűrűbb vendéggé válni. A Gorilla Glasst kifejlesztő Corning is felismerte ezt, és már be is számoltak arról, hogy dolgoznak a méltó ellenfelén.

A Corning vezetése egy New Yorkban megrendezett befektetői találkozón beszélt a közeljövőt illető terveiről, így például a Project Phire-ről, aminek igazából már a neve is igencsak árulkodik arról (Sap-phire), hogy milyen célú fejlesztésről van szó. A fejlesztés alatt álló védőüvegről egyelőre nem igazán árult el részleteket a Corningot vezető James Clappin, elöljáróban mindössze annyit hangoztatott, hogy ez ötvözni fogja a Gorilla Glass 4 és a zafírüveg pozitívumait. Clappin elmondása alapján a termék gyártását és értékesítését akár már az idei év második felében megkezdhetik, ebből pedig az következik, hogy meglehetősen jól állhatnak a munkálatokkal a mérnökök.

Miért igazán érdekes az, amit a Corning ígér a Project Phire révén? Nos, azért, mert a zafír teljesen más felépítéssel rendelkezik, mint bármilyen korábbi edzett üveg, tehát nem lehet egyszerűen überelni a jelenlegi eljárások fejlesztgetésével. A Mohs-féle keménységi skálán a különböző üvegek 5,5-7-es értékeket tudnak felmutatni (pl. 6,8 a Gorilla Glass), míg a zafír 9-es besorolású. És ebből fakad az, hogy nem sok olyan anyag létezik, amivel a hétköznapi használat során találkozhat egy okostelefon, és egyszerűen kárt tudna tenni a zafírüvegben, míg az edzett üvegek felületét a kvarc (pl. homok) is képes felsérteni egy rossz szituációban (ez 7-es a Mohs-skálán). Persze a zafír kristályüvegnek is akad azért negatívuma, méghozzá a ridegsége, mely miatt az eséseket azért rosszabbul viseli, mint a konkurensei. Annak érdekében, hogy a Corning a jelenleg ismert megoldásait olyan karcállóvá tegye, mint amilyen a zafírüveg, miközben mégis megtartja a Gorilla Glass 4 más tekintetben nyújtott strapabíróságát, feltehetően valamilyen rétegezési eljárást alkalmazhat.

A Project Phire mellett a Corning egy másik újdonságáról is beszámolt az üzleti tárgyalás során. Az Iris Glass a jövőben érkező televíziók kijelzőjét hivatott védeni, és ahogy a Gorilla Glass 4 esetében is, a fejlesztések során nagy hangsúly helyeztek a vékonyságra. James Clappin szerint azok a tévék, amelyek az Iris Glassra lesznek bízva, akár olyan kecsesek lehetnek, mint a legmodernebb okostelefonok.

A Corning is ott lesz a március elején megrendezésre kerülő Mobile World Congressen, és remélhetőleg Berlinben már nemcsak a befektetők elkápráztatása lesz a cél, hanem az újdonságok mögött álló technológiai részletekbe is betekintést nyerhetünk. Amennyiben valóban azt tudja majd a Project Phire, amit jelenleg hangoztatnak, akkor bizony ez lehet a vállalat legújabb evolúciós előrelépése, és biztosan sok érdeklődőre számíthatnak majd, élen például az Apple-lel, ami már régóta a zafírüveget környékezgeti, de egyelőre csak kisebb komponenseken (ilyen a Touch ID és a kamera) használják. No, meg itt képbe jöhetnek már az okosórák is, hiszen abban a szegmensben is nagyon jól jönne egy ilyen megoldás.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward