Ricin, pestis, botulizmus: a labortakarítás eddigi mérlege

A jelek szerint egyáltalán nem volt felesleges belekezdeni az amerikai kormánylaborok készleteinek átvizsgálásába, a júliusban megtalált, 60 éves himlőmintákon kívül ugyanis más veszélyek is lapultak a régi hűtőkben.

Ricin, pestis, botulizmus: a labortakarítás eddigi mérlege

Érdekes, ugyanakkor meglehetősen riasztó hírek érkeznekaz amerikai kormánylaboratóriumokban elrendelt „nagytakarítás” eredményeiről. A készletek átvizsgálásába azt követően kezdtek bele a szakértők, hogy júliusban egy régi hűtőegység kiürítésekor több fiolányi máig életképes himlővírust találtaka Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) bethesdai létesítményében. A minták felfedezése óriási megdöbbenést váltott ki világszerte, hiszen az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (FDA) használatában álló hűtőszekrényből előkerült vírusokat több mint 30 évvel ezelőtt meg kellett volna semmisíteni.

A himlővírust tartalmazó fiolákat még az ötvenes években tette el valaki, és a labor jelenlegi dolgozói közül senki sem tudott létezésükről. A hasonló esetek elkerülése érdekében az illetékes amerikai hatóságok úgy döntöttek, hogy minden valaha is hasonlóan veszélyes biológiai ágensekkel foglalkozó intézmény készleteit átvizsgáltatják.

A ricin nevű toxikus fehérjét a ricinus magjából nyerik ki

Úgy tűnik, hogy az elővigyázatosság egyáltalán nem volt hiábavaló, az eddigi keresgélés során kis mennyiségű, nem megfelelően tárolt ricin mellett többek közt az emberekre is veszélyes tularémia (nyúlpestis), a pestis, a botulizmus és a trópusokon gyakran problémákat okozó melioidózis kórokozójának rég elfeledett mintáit is megtalálták.

A rendkívül mérgező ricint egy 1914-ben létrehozott mintagyűjteményben lelték fel, így 85−100 éves is lehet a kutatók szerint. Minden minta tárolófiolája teljesen sértetlen volt, így az azokat megtalálók egy pillanatig sem voltak veszélyben, mondta el nyilatkozatában Francis Collins, az NIH igazgatója. A megtalált mérget, illetve a baktériummintákat az Amerikai Járványügyi Hivatal (CDC) munkatársai megvizsgálták, majd megsemmisítették.

A laborok átvizsgálása az FDA-nél sem maradt eredménytelen. Az intézmény múlt hét végi bejelentése szerint egyik telephelyükön nem megfelelően tárolt Staphylococcus enterotoxin mintákat fedeztek fel, amely baktérium súlyos ételmérgezést okozhat, ha bekerül az emberi szervezetbe. A laborok teljes átvizsgálása korántsem ért véget, így még mindig lapulhat egy-két meglepetés az elfeledett dobozokban és hűtőkben.

Yersinia pestis

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward