Részletek az Intel jövőre érkező szerverplatformjáról

A Whitley platformban a Cooper Lake-SP és az Ice Lake-SP processzorok kaphatnak majd helyet, de CPU tokozás terén nem lesz átjárás a két generáció között.

Részletek az Intel jövőre érkező szerverplatformjáról

Az Intel szerverplatformja jövőre duplán frissül, hiszen a Whitley Platformba rögtön két processzorgeneráció is érkezik, ahogy azt a korábbi információk alapján már tudhatjuk. Nemrégiben egy rendezvényen napvilágot látott egy dia, amelyen részletek is láthatóak a két friss generáció legfontosabb tulajdonságaival kapcsolatban.

Ezekből kiderül, hogy a Socket P+, vagyis LGA-4189-es tokozást használó központi egységek mindannyian C620-as sorozatú lapkakészlettel szerelt alaplapba illeszkednek, nyolccsatornás DDR4-3200 MHz-es memóriatámogatást használnak, amelyet 16 memóriafoglalaton keresztül lehet igénybe venni, valamint maximum 64 darab PCI Express sávval is rendelkezni fognak.

Elsőként a Cooper Lake-SP generáció mutatkozhat be a következő év második negyedévében. Ezek a szerverprocesszorok még 14 nm-es csíkszélességgel készülnek majd, összesen négy UPI linket foghatnak munkára, a maximum 64 PCI Express sáv pedig még a 3.0-s szabvány köré épülhet. Processzormagok számát tekintve 48 lesz a plafon, ám a 28 magos lapkákat egy tokozásba illesztve akár 56 maggal rendelkező megoldás is készülhet a Xeon Platinum 9282 mintájára. A Cooper Lake-SP generáció esetében a maximális TDP keret 300 W-on tetőzhet, viszont az 56 maggal rendelkező speciális kiadás ezt az értéket túlszárnyalhatja, így 300 W feletti, 400 W körüli TDP keretre lehet számítani. Ezek a processzorok az LGA-4189-5-ös foglalatba illeszkednek

Galéria megnyitása

Később, az év harmadik negyedévében az Ice Lake-SP sorozat is tiszteletét teszi a piacon, ám ezek a szerverprocesszorok már 10 nm-es csíkszélességgel készülhetnek. A magok maximális száma csak 38 lesz, a maximális TDP keretet pedig 270 W-nál húzzák meg. Ezek a modellek extraként PCI Express 4.0-s sávokkal rendelkeznek majd, plusz kezelni fogják a második generációs Optane DC Persistent Memory modulokat, amelyek a memóriafoglaltba illeszkedve egyesítik a DRAM alapú chipek sebességét, valamint az SSD meghajtók tartósságát és adattartó képességét, így egyfajta gyorsítótárként funkcionálhatnak. Az Ice Lake-SP modelleknél az LGA-4189-4-es processzorfoglalatot veti be az Intel, UPI linkekből pedig már csak három áll majd rendelkezésre.

A két új processzorsorozat nem marad rivális nélkül, ugyanis az AMD jövőre dobhatja piacra a harmadik generációs, ZEN 3 architektúra köré épülő megoldásait, amelyek a Milan lapka köré épülnek és a 7 nm-es gyártástechnológia EUV levilágítással kiegészített változatát használhatják. Hogy mire mennek az Intel újdonságai az AMD megoldásaival szemben?  Jövőre kiderül. Az biztos, hogy az Intelnek nem lesz egyszerű dolga a piacon, de ügyes árazással kifoghat némi szelet az AMD vitorlájából.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap