Rengeteg hibát javít az új AMD Adrenalin driver

A fejlesztőcsapat 24 hibát hárított el, de sajnos még így is bőven maradt teendőjük ezen a téren, hiszen legalább 11 hibával kell még leszámolniuk.

Rengeteg hibát javít az új AMD Adrenalin driver

Az AMD fejlesztőcsapata a hétvége folyamán kiadta a második és egyben utolsó februári drivercsomagot idén, ami a 20.2.2-es verziószámot viseli, béta változatban érkezik és rengeteg hibajavítás tartalmaz. Új játékokhoz ezúttal nem is érkezett külön optimalizáció, hiszen az elsődleges szempont az volt, hogy minél több hibát kijavítsanak, így a rendszer minél stabilabban, minél megbízhatóbban üzemeljen, akár játékról, akár egyéb feladatról van szó. Ennek érdekében nem kevesebb, mint 24 korábbi hibával számoltak le, ahogy az a lenti felsorolásban is látszik.

 1. Amennyiben feladatváltást hajtottunk végre úgy, hogy bizonyos Radeon Software funkciók aktívak voltak, vagy éppen a háttérben harmadik fél által készített alkalmazás futott hardveres gyorsítás mellett, előfordulhatott rendszerfagyás, valamint fekete képernyő megjelenése is.
 2. Optimalizációk hatására gyorsabban felpörögnek és lelassulnak a Radeon RX 5700-as sorozatú videokártyák ventilátorai, mint korábban.
 3. A Performance Metrics Overlay és a Radeon WattMan valótlanul alacsonyabb órajeleket mutatott a Radeon RX 5700-as sorozatú videokártyáknál játék közben.
 4. Aktív Instant Replay funkció mellett driver-összeomlást, illetve fekete képernyőt produkálhatott a rendszer, ha alkalmazásokat vagy játékokat indítottunk.
 5. Battlefield™ V alatt a HDR mód átkapcsolásakor fekete képernyőt lehetett tapasztalni néhány esetben.
 6. The Witcher 3: Wild Hunt™ alatt fagyás vagy fekete képernyő jelentkezhetett  bizonyos helyszíneken, illetve játék során is, időszakos módon.
 7. Chrome alatt egyes videók fekete ablakot vagy kijelzőt produkálhattak, illetve nem frissültek egyes Radeon RX 5000-es sorozatú videokártyákkal szerelt rendszereken, amennyiben a hardveres gyorsítás aktív volt.
 8. A Metro Exodus kifagyhatott, illetve driver-összeomlást produkálhatott a Sam's Story DLC-vel bizonyos párbeszéd kérdésekre adott válaszok alkalmával.
 9. Grand Theft Auto™ V alatt összeomlás jelentkezhetett, ha a Radeon Software Overlay-t aktiváltuk, miközben harmadik fél által készített OSD alkalmazások is futottak.
 10. A Monster Hunter World: Iceborne esetenként összeomolhatott, amennyiben üresjáratban hagytuk, vagy a karakterkészítő menüt használtuk.
 11. Egyes játékok színei mosottak lehettek, amikor a HDR funkció aktív volt a Windowsban, illetve az adott játékban a Radeon RX 5700-as videokártyát tartalmazó konfigurációknál.
 12. Telepítés során a Factory Reset opciót és a Keep My Settings beállítást használva az Instant Replay esetenként nem működött megfelelően, amennyiben az előző telepítésnél aktív volt.
 13. A Radeon Software Overlay előhívásakor villódzást lehetett tapasztalni a játékban, vagy éppen a Radeon Software felhasználói kezelőfelületén.
 14. A Radeon Software esetenként összeomolhatott és hibaüzenetet adhatott, amennyiben lezártuk, hibernáltuk, vagy alvó állapotba küldtük a Windows alapú rendszert úgy, hogy közben a Streaming fül nyitva volt.
 15. A hangot lejátszó kijelző néhány esetben elsötétülhetett a Radeon RX 5000-es sorozatú termékeknél módváltás után.
 16. A Radeon Software esetenként nem indult el, ha az Overlay le volt tiltva és a háttérben játék futott.
 17. Battlefield V alatt hosszabb játék után fagyás vagy driver-összeomlás jelentkezhetett.
 18. Egyes Origon játékokat nem észlelt, vagy hibásan, rossz címmel detektált a Radeon Software.
 19. Egyes produktivitást segítő alkalmazások megjelenhettek a Radeon Software játékfülén, ugyanis tévesen játékként érzékelhette őket a szoftvercsomag.
 20. A Radeon Chil gyorsgomb időnként továbbra is aktív maradhatott, miután a felhasználó eltávolította vagy letiltotta azt.
 21. Red Dead Redemption™ 2 alatt a havas tájakon pixelesek lehettek a textúrák.
 22. Alvó állapotból visszatéve a Chrome összeomolhatott, amennyiben előzőleg videó lejátszást végzett a Radeon RX 5700-as sorozatú videokártyával szerelt rendszereken.
 23. A Radeon FreeSync állapota a Radeon Software-en belül nem mindig frissült, amikor a szolgáltatást a kijelzőn keresztül aktiválták vagy deaktiválták.
 24. A Fortnite esetenként összeomlott a Radeon RX 500-as sorozatú videokártyával szerelt Hybrid Graphics konfigurációkon.

A rengeteg hibajavítás ellenére sajnos még mindig bőven maradtak olyan hibák is, amelyekre majd csak később érkezhet gyógyír. Ezekből jelenleg 11 van, plusz egészen biztos, hogy további hibák is lehetnek a háttérben, amelyekről még nem szerzett tudomást a fejlesztőcsapat. Reméljük, mielőbb javítják mindet. Íme, a lista:

 1. Az Enhanced Sync használatakor egyes játékok alatt és egyes konfigurációknál fekete képernyőt tapasztalhatunk. Az Enhanced Sync funkció ideiglenesen letiltásra került a játékprofilnál, aki pedig hibákat tapasztal aktív Enhanced Sync mellett, ideiglenes megoldásként le kell tiltania, míg meg nem érkezik a javítás.
 2. A Performance Metrics Overlay és Radeon WattMan hibás üresjárati órajelet mutathat a Radeon RX 5700-as sorozatú videokártyáknál, ami a valósnál magasabb. A fogyasztást nem befolyásolja ez a hibás jelentés.
 3. DOOM™ alatt rendszerfagyás, illetve rendszerösszeomlás következhet be játék közben.
 4. Az asztali egérkurzor esetenként látható marad, amenyiben a Radeon Software Overlay funkcióját ki- vagy bekapcsoljuk. Ideiglenes megoldásként feladatváltást kell alkalmazni, vagy be kell lépni a játék menüjébe, így eltűnhet a kurzor.
 5. A FInal Fantasy XIV: Shadowbringers benchmark futtatásakor rendszer-összeomlásra, illetve rendszerfagyásra kerülhet sor.
 6. A Radeon Software Gaming füle egyes könyvtárakat játékként jeleníthet meg.
 7. Radeon Software esetenként nem jegyzi meg a korábbi ablakméretet, így mindig más méretben nyílhat meg
 8. A HDMI Scaling csúszka módosításával aktiválódhat az FPS korlát, amely 30 FPS-es plafont vezet be.
 9. Egyes játékok időszakosan akadozhatnak a Radeon RX 5500-as videokártyával szerelt termékek esetében.
 10. Egyes játékok akadoznak, amennyiben aktív az Instant Replay szolgáltatás, vagy bármilyen harmadik fél által készített szoftver, ami streamet, illetve képernyőmentést készít. Ideiglenes megoldásként le kell tiltani a szolgáltatást és az alkalmazásokat, amíg játszunk.
 11. Noha a Radeon Software Adrenalin 2020 Edition 20.2.2 javít egy csomó olyan hibát, amelyek fekete képernyőt eredményeznek, az fejlesztőcsapat tud róla, hogy egyes felhasználók még mindig tapasztalhatnak hasonló kellemetlenségeket, illetve rendszerfagyást is, ha hosszabb időn keresztül játszanak. Ezeket a hibákat az AMD továbbra is vizsgálja.

Az Adrenalin 20.2.2-es béta változat a Radeon HD7700/7700M sorozattól felfelé minden újabb asztali és mobil Radeon videokártyát támogat, beleértve a Radeon RX 5700-as családot is, 32-bites operációs rendszerekhez azonban már nem használható. APU egységek terén A Kabini/Temash modellektől felfelé minden modernebb GCN alapú asztali és mobil APU egység támogatása megoldott, beleértve a legmodernebb, VEGA iGPU-val szerelt asztali- és mobil termékeké is.

Noteszgépek frontján érdemes először az adott gyártó weboldalát felkeresni friss driverért. A csomagot rendszergazdai jogosultságokkal kell telepíteni, Apple BootCamp alapú konfigurációkkal azonban nem működik. A driver letöltéséhez, illetve a dokumentáció megtekintéséhez ide kell ellátogatni. Aki nem biztos a dolgában, használhatja az automatikus telepítési segédet is, ami itt található.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap