Rendkívül versenyképesek lesznek a ZEN 4 és az RDNA 3 alapú újdonságok

Erről Dr. Lisa Su és Rick Bergman beszélt a napokban.

Rendkívül versenyképesek lesznek a ZEN 4 és az RDNA 3 alapú újdonságok

Az AMD illetékesei a CES 2021 alkalmával két médiumnak is nyilatkozatokat adtak, amelyekből kiderül egy s más az érkező processzorokkal, illetve videokártyákkal kapcsolatban. Dr. Lisa Su, az AMD vezetője az AnandTech munkatársainak beszélt a friss termékekről, de Rick Bergman, a Computing and Graphics Business Group vezetője is említést tett róluk, igaz, ő a The Street munkatársainak adott interjút.

Az elhangzottak alapján a következő generációs RYZEN processzorok, amelyek a ZEN 4 mikro-architektúra köré épülhetnek, extrém módon versenyképesek lesznek a konkurens megoldásokkal szemben, hála az új optimalizációknak és módosításoknak, amelyek további gyorsulást hozhatnak. A ZEN 3-nál szintén fontos szerepet játszott az IPC növelése, így a ZEN 2-höz képest igen szép, 19%-os előrelépés jött össze ezen a téren, ami a futószalagok, az elágazás-becslő, illetve a gyorsítótárak fejlesztésével, valamint az órajelek emelésével valósult meg. A ZEN 4 szintén több területen is fejlődhet, a sok kis apró változtatás így egy érezhetőbb gyorsulássá kovácsolódhat össze.

Az IPC növekedés mellett egyébként egyéb változásokra is lehet számítani, például leváltják a Socket AM4-es processzorfoglalatot és a Socket AM5-re térnek át, ami azért is indokolt, hiszen a ZEN 4 már DDR5-ös memóriatámogatást kap. Ezzel együtt csíkszélesség-váltásra is sor kerül, vagyis a 7 nm-es helyett 5 nm-es gyártástechnológiával készülnek az új processzorok, természetesen továbbra is a TSMC műhelyében. Az sincs kizárva, hogy a CCX/CCD tömböknél magszám tekintetében is eszközölnek némi változást, igaz, ezzel kapcsolatban hivatalos információ egyelőre még nem érkezett. A ZEN 4 alapú asztali processzorok megjelenésére valamikor az idei év végén lehet számítani, amennyiben minden a tervek szerint alakul.

Galéria megnyitása

Ezzel egy időben természetesen a GPU kínálat fejlesztésén is munkálkodnak, ugyanis a háttérben már javában készül az RDNA 3 architektúra. Jelenleg a termékpaletta még csak RDNA 2 alapú videokártyákat tartalmaz, amelyek a vásárlók felől mutatkozó hatalmas igények miatt szinte beszerezhetetlenek. Az RDNA 2 architektúránál kiemelten fontos szempont volt, hogy a teljesítmény/fogyasztás hányados a lehető legjobb lehessen, a törekvéseket pedig siker koronázta, ugyanis az RDNA 1-hez képest sikerült 50%-os növekedést produkálni ezen a téren – igazából kicsit túl is szárnyalták a célt, hiszen 54%-os javulást értek el.

Az érkező RDNA 3 alapú GPU-k esetében hasonlóan fontos szempontot képvisel az energiahatékonyság növelése, vagyis a fogyasztás/teljesítmény hányados tovább javulhat – várhatóan itt is 50% körüli előrelépésre számíthatunk, ahogy az RDNA 1 és az RDNA 2 között. Arról egyelőre nincs hír, hogy az RDNA 3 architektúra köré épülő GPU-k pontosan milyen felépítéssel rendelkeznek, illetve pontosan mely területeken hoznak változásokat, de az elkövetkező hónapok folyamán alighanem ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap