Rekordokkal zárult az AMD harmadik pénzügyi negyedéve

A teljes árbevétel és a profit alapján ez az AMD eddigi legjobb harmadik negyedéve, a negyedik negyedév azonban még ennél is erősebbnek ígérkezik.

Rekordokkal zárult az AMD harmadik pénzügyi negyedéve

Az AMD legfrissebb pénzügyi jelentése, amely a vállalat harmadik negyedéves teljesítményéről ad képet, a napokban jelent meg, méghozzá meglehetősen kedvező adatokkal: az árbevétel és a profit egyaránt rekordot döntött, de az egyes termékek is remekül fogytak, így a piaci részesedéseket is sikerült növelni.

Az elmúlt negyedév lényegében az AMD eddigi legjobb harmadik negyedéves teljesítményét mutatja, hiszen a teljes árbevétel 56%-kal emelkedett az egy évvel ezelőttihez képest, míg a profit 225%-kal lett magasabb, ami rendkívül jól hangzik. A bruttó árrés ezzel egy időben csak egyetlen százalékkal emelkedett, így most 44%-on áll.

Galéria megnyitása

A Computing and Graphics részleg teljesítménye szintén parádés, hiszen 1,67 milliárd dolláros teljes árbevételt produkált, ezzel 31%-os javulást mutat az előző év azonos időszakához képest. A pozitív eredmény nagyrészt annak köszönhető, hogy mind asztali-, mind pedig mobil processzorok frontján nőtt a szállítási mutató: mindkettőnél kétszámjegyű növekedést sikerült elérni, mobil processzorok esetében pedig az eddigi mennyiségi rekord is megdőlt, már ami a leszállított chipek számát illeti.

A grafikai divízió már nem teljesített rosszul, de ez nem is meglepő, a Radeon RX 5000-es sorozat tagjai pályafutásuk végéhez értek, a frissen bejelentett Radeon RX 6000-es modellek viszont csak a negyedik negyedéves számokra lehetnek hatással.

Galéria megnyitása

Az átlagos értékesítési árak mind CPU, mind pedig GPU fronton csökkentek: előbbi esetben az olcsóbb mobil processzorok nagyobb forgalma miatt, míg utóbbiban a Radeon RX 5000-es család kifutása jelölhető meg kiváltó okként. A következő negyedévben mindkét területen nagy javulásra lehet számítani, hála a ZEN3-as processzorok és a BIG NAVI videokártyák érkezésének.

Az Enterprise, Embedded and Semi-Custom részleg összességében szintén kiválóan teljesített, ugyanis jelentősen nőtt a teljes árbevétel, valamint a működésből befolyó bevétel is az elmúlt év azonos időszakához képest. A szerverpiacon az EPYC processzoroknak köszönhetően tovább nőtt a vállalat piai részesedése, az eladások pedig több, mint kétszeres mértékben emelkedtek, hála az adatközpontok és az üzleti felhasználók felől érkező igényeknek. A Semi-Custom részleg szintén remekül szerepelt, ugyanis az Xbox Series X és a PlayStation 5 érkezése miatt sok egyedi SoC egységre volt szükség.

Galéria megnyitása

Ez a divízió szintén profitálni fog az új termékgenerációk rajtjából: a ZEN3 alapú EPYC processzorok szállítása a negyedik negyedév folyamán indul, de a konzolokhoz szükséges SoC egységek forgalma is erős lehet, így összességében nagyon pozitívak a kilátások. Az EPYC szerverprocesszorok egyébként a következő év első negyedévében teszik tiszteletüket a piacon.

A negyedik negyedév a ZEN3 alapú RYZEN 5000-esek, az RDNA2 alapú Radeon RX 6000-asok és a ZEN3 alapú EPYC szerverprocesszorok miatt szintén rekordgyanúsnak ígérkezik, ez az időszak amúgy is a legerősebb negyedév az ünnepek előtti vásárlási láz miatt. Az AMD-nek most minden területen lehetősége nyílik piaci részesedésének növelésére, így kíváncsian várjuk, mennyire sikerül élni a kínálkozó alkalommal.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap