Rekord profitot ért el a Sony, ám az Xperiák hihetetlen lejtőn vannak

A vállalat a mobiltelefonokon keresett sokat, de a komponensek, és nem a kész termékek révén.

Rekord profitot ért el a Sony, ám az Xperiák hihetetlen lejtőn vannak

A Sony sorsa érdekesen alakult a második pénzügyi negyedévben, hiszen a vállalat örömteli eredményt ért el, de az ünneplésre nincs túl sok oka. A japán alakulatnak egy ágazata rendkívül jól szerepel, de vannak olyan területek, ahol nem tudja még a korábbi teljesítményét sem hozni, és ez beárnyékolja az eredményeit.

279 milliárd japán jen volt a profitja a Sonynak az elmúlt negyedévben, ami átszámítva kb. 2,6 milliárd dolláros összegnek felel meg. Ez 16 százalékos növekedés a korábbi éves adathoz képest, és nem kevesebb mint 19%-kal több, mint amit előzetesen az iparági elemzők vártak, szóval mindenkinek meglepetést okozott a cég. És ezt elsősorban annak köszönheti, hogy a képérzékelők területe soha nem látott mértékben pörög. 711 millió dolláros profitot termelt a szenzordivízió, ami önmagában is rekord, és ennek köszönhető a második pénzügyi negyedéves csúcs is. Csak az érzékelőkből befolyt összeg 59 százalékkal emelkedett.

A Sony főleg az okostelefonoknak köszönheti ezt a sikert, de egyébként több olyan terület is van, ahol egyre nagyobb az igény a szenzorjaira. Ilyenek az otthoni kamerák, a gépjárművek, az ipari Dolgok Internete eszközök, és lehetne még sorolni. Annak érdekében, hogy a növekvő igénnyel tartani tudja a lépést a gyártó, egy új üzem felépítése mellett döntött.

Galéria megnyitása

Nagaszaki ad majd otthont az újabb CMOS érzékelő gyárnak a tervek szerint. A Sony egy ideje egyébként már nem költött nagyobb összeget a kapacitásbővítésre, most azonban erre készül. A cég tervei szerint több milliárd dollárt fog invesztálni a meglévő egységeinek a korszerűsítésére és az új gyár megépítésére, ami a Nagasaki Technology Centerben fog elhelyezkedni. A legutóbb adatok szerint a Sony nagyjából 100 ezer 300 milliméteres szilíciumostyát készít havi szinten, és az új cél az, hogy ez a mennyiség közel 40%-kal emelkedjen 2021 márciusának végéig (ekkor zárul a Sonynál a 2020-as pénzügyi év). A cég várakozásai szerint nagyjából 1,5 év múlva már havi 138 ezer ostyát állíthat majd elő.

Galéria megnyitása

A Sony nagyon sok területen van jelen, és ezek közül a játékos és hálózati szolgáltatásos, valamint a mobilos szegmens nagyot esett. Az előbbi divízión talán majd a PlayStation új generációjának az érkezése segíthet igazán, az utóbbin viszont nem tudni, miként lesz képes javítani a cég. Az Xperiák iránti kereslet megállás nélkül esik, és a Sony Mobile 29,8 milliárd jenes veszteséget „termelt”. Mindössze 600 ezer eszköz talált gazdára, ami borzasztóan kevés, és így 2019 egészében a Sony forgalma mindössze 2,6 millió darab okostelefonnál jár. A korábbi és az idei eredményekből kiindulva az is meglepő lenne, ha 4 millió készüléken túl tudna adni az év végéig.

Az utolsó negyedév valószínűleg ismét szép bevételt hozhat majd a Sony számára, az ünnepi időszakban a játékos részleg is jobban teljesíthet, de az Xperiák esetében aligha lehet pozitív kilátásokkal kalkulálni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap