Rekord pénzügyi negyedévet tudhat maga mögött az AMD

Nagyon szép eredményeket könyvelhetett el a vállalat, ám egyes részlegekben gyengélkedés figyelhető meg – ide tartozik az asztali videokártyák szegmense.

Rekord pénzügyi negyedévet tudhat maga mögött az AMD

Az AMD publikálta legfrissebb pénzügyi jelentését, amely alapján úgy látszik, nagyon jól teljesített a vállalat az elmúlt időszakban. Ez néhány húzóágazatnak köszönhető, ám egyes területeken visszaesés is látszik, az összkép azonban így is rendkívül pozitív.

A teljes képet nézve 1,93 milliárd dolláros teljes árbevétel rajzolódik ki, ami az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest 26%-os növekedést képvisel. A profit az egy évvel ezelőttihez képest szintén nőtt, ugyanis 122 millió dollár helyett most 157 millió dollárt könyvelhettek el, ám az első negyedéves 162 millió dolláros eredményhez képest ez pici csökkenés. A remek eredmények lényegében annak köszönhetőek, hogy a noteszgépek és a szerverek szegmensében igen erős negyedévet zárt a vállalat.

Galéria megnyitása

Az egyes részlegek közül még mindig a Computing and Graphics csoport viszi a zászlót, vagyis messze ez a részleg hozta a legtöbb árbevételt. Az 1,37 milliárd dolláros eredmény az egy évvel ezelőttihez képest 45%-os növekedést jelent, de ezzel együtt a működésből befolyó bevétel is komoly mértékben emelkedett, hiszen 22 millió dollár helyett most 200 millió dollár szerepel ebben a rubrikában.

A jó eredmény mögött a tavaly piacra dobott ZEN 2-es processzorok lapulnak, amelyeknek köszönhetően komoly növekedést sikerült elérni az asztali processzorok piacán, valamint a noteszgépekbe szánt központi egységek forgalma is fellendülőben van, így ezeken a területeken az elmúlt 12 év legjobb eredményeit mutatta fel a cég. Az átlagos értékesítési ár a ZEN 2 jóvoltából emelkedett a kliensprocesszorok szegmensében éves szinten, negyedéves szinten viszont csökkenés látszik, ami a mobil RYZEN processzorok növekvő eladásainak köszönhető.

Galéria megnyitása

A GPU divízió csillaga már nem ragyog ilyen fényesen, igaz, azt nem árulta el az AMD, hogy ez a részleg pontosan milyen teljesítményt mutatott fel árbevételek terén, az viszont nem titok, hogy az átlagos értékesítési árak mind éves, mint pedig negyedéves szinten csökkentek, ami az alacsonyabb forgalom következménye.

A notebookokba szánt grafikus processzorok eladási mutatói kétszámjegyű növekedést produkáltak, ám ezt bőven ellensúlyozták az asztali GPU eladások, amelyek csökkenő tendenciát mutatnak.

Galéria megnyitása

A másik nagy divízió, vagyis az Enterprise, Embedded, and Semi-Custom részleg egy egész erős negyedévet zárt, hála az EPYC szerverprocesszorok forgalmának. Az EPYC modelleknek köszönhetően az AMD most már kétszámjegyű piaci részesedést tudhat magáénak a szerverprocesszorok szegmensében, éves szinten pedig elmondható, hogy az EPYC modellek értékesítéséből befolyó bevétel duplázódott.

A Semi-custom divízió, amely a játékkonzolokba szánt SoC egységek gyártásáért felel, éves szinten árbevétel-csökkenést produkált, ami a szerényebb eladási mutatóknak köszönhető. A helyzet az első negyedévhez képest persze javult, ott ugyanis még pirosban volt a működésből befolyó bevétel. Időközben azonban megindult a következő generációs játékkonzolokba szánt lapkák gyártása, így a teljes árbevétel a következő negyedévben nagyot javulhat.

Az év második fele fontos lesz az AMD számára, ugyanis számos új termék megjelenésére számíthatunk. Érkeznek a ZEN 3 alapú asztali processzorok, a ZEN 3 alapú szerverprocesszorok, valamint remélhetőleg a Renoir APU egységek is elérhetővé válnak a DIY szegmensben.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap