Rekord árbevételt könyvelhetett el az Intel

Az előző rekordot 27 millió dollárral sikerült felülmúlni, a Data Centric részlegek pedig igencsak szárnyaltak.

Rekord árbevételt könyvelhetett el az Intel

Véget ért az Intel pénzügyi évének harmadik negyedéve, amely érdekes eredménnyel zárult. Ugyan az előző év azonos időszakához képest csak 27 millió dollárral, azaz 0,14%-kal nőtt a teljes árbevétel, ez mégis elég volt ahhoz, hogy minden idők legmagasabb árbevételét könyvelhesse el a vállalat. A többi adat már nem ennyire rózsás, ha a teljes képet nézzük, ugyanis a működésből származó bevétel 12%-os csökkenés után 6,4 milliárd dolláron zárt, míg a profit 6%-os csökkenést után 6 milliárd dollárt tett ki. A részvényenkénti nyereség szintén csökkent, de nem túl nagy mértékben, mindössze 2%-kal.

Az egyes divíziókat nézve azt láthatjuk, hogy a Client Computing Group 9,7 milliárd dolláros teljes árbevételt realizált, ami éves szinten 5%-os csökkenést mutat. Ezt részben az okozza, hogy a platformok szállítási mutatói csökkentek, ám a negatív hatást valamelyest ellensúlyozzák a magasabb árak, amelyek főként a kereskedelmi szegmensben tapasztalhatóak. A PC részleg teljesítménye tehát csökkent, viszont a 10 nm-es csíkszélességgel készülő termékek elkezdtek teret hódítani maguknak. A 10 nm-es gyártástechnológia kihozatali arányai felülmúlják a korábbi várakozásokat, amelynek köszönhetően picit gyorsabban történhet meg az átállás az új gyártástechnológiára, mint azt tervezték. Persze ennyi csúszást követően ennek itt is van az ideje, ám a jövőben ismét 2-2,5 évre terveznek majd egy-egy csíkszélességgel – a 7 nm-es 2021-ben mutatkozik be, első körben a GPU termékcsalád esetében.

Galéria megnyitása

Az Intel a többi üzletágát a „Data Centric” csoportba sorolja, ahol tekintélyes növekedések mutatkoztak az elmúlt időszakban, így ezek az üzletágak együttesen 9,5 milliárd dolláros teljes árbevételt könyvelhettek el, vagyis a Compute Client Group eredményétől már alig vannak elmaradva – utóbbi 9,7 milliárd dolláron zárta a negyedévet. A remek eredmény nem is véletlen, hiszen ezek a szegmensek dinamikusan növekedtek, éves szinten pedig 6%-os árbevétel-emelkedést értek el. Ezen belül a Data Center Group 4%-os növekedést követően 6,4 milliárd dolláros árbevétellel végzett, hála a Xeon sorozatú termékek jó teljesítményének.

Az Internet of Things csoport szintén rekord árbevételt mutathatott fel, ugyanis 9%-os növekedés után 1 milliárd dollárt ért el. A Mobileye részleg szintén kiválóan teljesített, azaz 20%-os gyarapodással 229 millió dolláros árbevételt termelt, míg a Non-Volatile Storage részlegnél 19%-os emelkedést követően 1,3 milliárd dolláron állt meg a mutató. A rekord sorozatból egyedül a Programmable Solutions csoport lógott ki egy kicsit, ugyanis csak 2%-os növekedést ért el, így 507 millió dolláros árbevételre tett szert. Utóbbi szegmensnél érdemes kiemelni, hogy az elmúlt negyedévben kezdődött meg az első 10 nm-es Agilex FPGA szállítása.

A következő, vagyis a negyedik pénzügyi negyedév folyamán ismét 19,2 milliárd dollár körüli teljes árbevételt várnak a cég pénzügyi szakemberei.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap