Reflektorfényben a Samsung következő csúcsra járatott rendszerchipje

Az Exynos 990 új feldolgozókat kapott, ám egy fontos dolog, az 5G kimaradt belőle, de erre is lesz megoldás.

Reflektorfényben a Samsung következő csúcsra járatott rendszerchipje

A Samsung a fejlesztői eredményének keretében megvillantotta azt a lapkát, ami előre láthatólag olyan okostelefonokba kerülhet majd be, mint a Galaxy S11 vagy a Galaxy Note11 széria, plusz ami még 2020-ban a csúcskategóriát veszi célba. Növekvő tempó, jobb hatékonyság, fejlettebb gyártás, ezeket ígéri az Exynos 990.

Az újdonság bemutatását kezdjük a processzorral. Az órajelekről egyelőre nem nyilatkozott a Samsung, ezek talán még nincsenek teljesen fixálva, hiszen bőven a megjelenés előtt állunk. A vállalat már hosszú ideje készít saját magokat, és az Exynos 990-ben már az Exynos M5 lesz a legfőbb teljesítményfelelős, és ebből kettőt fog tartalmazni a lapka. Maga az Exynos M5 nagyobb sebességet nyújt majd, mint az Exynos M4, de konkrétumokat nem lehet tudni ezen a téren. Ezek alatt egy Cortex-A76 páros fog munkába állni a korábbi Cortex-A75 helyén, a sort pedig négy Cortex-A55 zárja, ha minden jól megy. Érdekes módon a Samsung összességében csak 20%-os gyorsulást vár a CPU szintjén, ami nem sok, de a hatékonyság előre láthatólag szintén javulni fog.

Galéria megnyitása

Az Exynos 990 esetében teljesen ki lesz cserélve a grafikus vezérlő, hiszen már a Mali-G77-et veszi használatba a Samsung, ez az ARM legújabb fejlesztése. Érdekesség, hogy most páratlan számú feldolgozó lesz az IGP-ben, hiszen a hivatalos információk szerint MP11 kiszereléssel lehet számolni. Korábban egy MP12-es Mali-G76 csomagot alkalmazott a Samsung, és bár a magok száma csökkenhet, a tempó biztosan nem fog, mivel a Valhall architektúrás Mali-G77 már alapból gyorsulást hozhat a feldolgozók szintjén. A Samsung hivatalosan az IGP terén 20 százalékos teljesítménynövekedést, és ugyanekkora hatékonyságjavulást jelentett be.

Nagy módosítás, hogy a vállalat ennél a rendszerchipnél már nem kíván LPDDR4X modulokat használni, hanem előre lép. Ezen oknál fogva az Exynos 990 már LPDDR5X támogatással áll csatasorba. A korábbi 2093 MHz-ről a tervezők itt 2750 MHz-re emelték a RAM támogatást (5500 Mbps). Ez a lépés is segíteni fogja a platformot abban, hogy a gyorsulás mellett a hatékonyságban is javulhasson. A tárhely lehet itt UFS 2.1 vagy UFS 3.0 technológiás is. A cég azt is elmondta, hogy egy új Dual NPU-t fog alkalmazni egy friss DSP-vel együtt, amelyeknek köszönhetően a lapka számítási kapacitása el fogja érni a 10 TOPS szintet. Ezen a ponton még sok az ismeretlen részlet, de tekintve, hogy az Exynos 9820 NPU-s teljesítménye nem érte el a 2 TOPS-ot, komoly módosítások történhettek.

A megjelenítők támogatása 3360 x 1440 pixelig terjed, szóval egészen extrém képaránynál sem fog zavarba jönni a lapka. Kiemelte a gyártó, hogy a 120 Hz itt már szintén gyárilag támogatott lesz, minden mobil 120 Hz-es lehet már, ami az Exynos 990-nel érkezik a jövőben. A képi jelfeldolgozó egység 108 megapixeles kamerák felhasználására is fel lett készítve, duplakamera esetén pedig kettő 24,8 MPixeles egységet képes kezelni a lapka kifogástalanul. Bár a 8K térnyerése még odébb van, de ez a rendszerchip már 30 FPS-es tempó mellett tud 8K videózást lehetővé tenni, a 4K esetén pedig elérhető vele a 120 FPS is, ami nagyon jó lehetőségeket teremthet bizonyos körülmények között. Van itt HDR támogatás is, ennek megfelelően 10 bites HEVC/H.265 szupport is akad, de van VP9, valamint H.264 opció is.

Galéria megnyitása

A Samsung korábban Exynos 980 néven beharangozott egy olyan lapkát, amiben integráltan lesz az 5G modem, de az Exynos 990 nem ilyen. Ez a megoldás is támogatni fogja az 5G-t, de csak egy diszkrét modem bevetésével, ez pedig az Exynos 5123. Az új generációs Exynos modemről azt lehet tudni, hogy magában foglalja minden hálózati technológia támogatását a 2G-től az 5G-ig, és az 5G esetében pedig boldogul a mmWave és a 6 GHz alatti tartományban is.

4G LTE kapcsolat esetén már 3 Gbps-os letöltési és 422 Mbps-os feltöltési tempó érhető el, a 6 GHz alatti sávokon 5,1 Gbps-ra képes, míg a mmWave hálózatokon már a 7,35 Gbps-os letöltési sebességet is elérheti. Van itt nyolcszoros vivő aggregáció, és 1024 QAM, hogy képes legyen ilyen teljesítményre.

Galéria megnyitása

Egyelőre a Samsung nem tudta megoldani, hogy elég kicsi legyen az 5G hálózati modem az integrációhoz, ezért döntött úgy, hogy még az elszeparált dizájn használja. Ezzel együtt pedig a gyártás terén is előnyösebben tud sakkozni, jobb kihozatalt képes például ilyenformán elérni. A mérnökök ettől függetlenül valószínűleg azon vannak, hogy az integrált rendszerchipet létre tudják hozni, és az Exynos 990 utódja már szinte biztosan 5G kompatibilis lesz, vagy legalábbis a Kirin 990 mintájára elérhető lesz integrált kivitelben is. Arról nem esett szó, hogy lenne egyébként integrált modem az Exynos 990-ben, szóval meglehet, hogy minden esetben használni fogja az Exynos 5123 modemet a lapka mellett a cég – vagy szállítani fog mellé egy szimpla 4G LTE-s egységet.

A Samsung Exynos 990 kapcsán azt mondta a vállalat, hogy az év végén fog beindulni a tömeggyártása a 7 nm-es EUV gyártósorokon. És ahogy az már fentebb is szóba került, valószínűleg a jövőre érkező csúcsmodellekkel fog bevetésre kerülni, melyeknek a sorát a Galaxy S11 nyithatja.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap