RaspBerry Pi + egyedi Vulkan Driver = Quake III 100 FPS feletti sebességgel

A sikerhez két évnyi munkára volt szükség, ami szabadidőben zajlott.

RaspBerry Pi + egyedi Vulkan Driver = Quake III 100 FPS feletti sebességgel

A RaspBerry Pi sorozat tagjai meglehetősen sokoldalúak, ugyanis számos projekthez passzolnak, legyen szó különböző automatizálási feladatokról, régi játékok futtatásáról, vagy éppen energiatakarékos asztali PC építéséről – még akár HTPC szerepkörben is lehet rájuk számítani. A sorozatra az Nvidia mérnökcsapatának egyik tagja, Martin Thomas is felfigyelt, akinek az volt a célja egy Raspberry Pi 3 Model B+ típusú termékkel, hogy elindítja rajta a népszerű FPS Shootert, a Quake III Arénát.

Ahhoz, hogy a kitűzött célt el lehessen érni, két évnyi munkára volt szükség, ami a szabadidő terhére történt, mintegy kedvtelésből. A mérnök a Khronos Group által fejlesztett Vulkan API-t akarta működésre bírni a siker érdekében, a kitartó munka eredményeként pedig el is készült az RPi-Vk-Driver névre keresztelt csomag, ami ugyan nem teljesen felel meg a hivatalos szabvány követelményeinek, de amennyire lehet, követte ezeket a fejlesztő, már amennyire a platform és a hardver erre lehetőséget adott. A kész driver csak az első-, második- és harmadik generációs RaspBerry Pi és Pi Zero lapokkal kompatibilis, ezek ugyanis BroadCom VideoCore IV GPU-val rendelkeznek, a driver pedig ezekhez készült.

A teszt alapján úgy tűnik, hogy a 250 MHz-en ketyegő BroadCom VideoCore IV GPU elég jól teljesít 1280 x 720 pixeles felbontás mellett, ugyanis a demó lejátszása során 100 FPS feletti sebességet lehet leolvasni. 1920 x 1080 pixeles felbontás mellett nagyjából 70 FPS-es teljesítményre lehet számítani a becslések szerint, a hardver ugyanis csak ennyire képes.

Az egyedi Vulkan driver jobb memória-kezeléssel dolgozik, mint az OpenGL driverek, valamint többszálas parancskezelést terén is ütőképesebb. Ezzel együtt MSAA támogatást is kínál, rendelkezik Low Level Assembly Shaders támogatással, valamint a teljesítményszámlálókat is támogatja.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap