Rákkutatók kapták az orvosi Nobel-díjat

James P. Allison és Hondzso Taszuko az immunonkológia területén tett áttöréseikért érdemelték ki az elismerést.

Rákkutatók kapták az orvosi Nobel-díjat

Az elmúlt évszázad során a rák különböző formái ellen egy sor kezelési lehetőséget fejlesztettek ki a szakértők, amelyek közül több is Nobel-díjat ért a későbbiekben. A prosztatadaganatokat hormonterápiával kezelő Charles Brenton Huggins 1966-ban, a kemoterápia kifejlesztői, Gertrude B. Elion és George H. Hitchings 1988-ban, a leukémia gyógyítása során elsőként csontvelőátültetést alkalmazó Edward Donnell Thomas pedig 1990-ben kapott orvosi Nobelt. Az áttörések ellenére azonban a rák továbbra is korunk népbetegsége, így óriási szükség van újabb, még hatékonyabb terápiás módszerekre.

Annak ötlete, hogy az immunrendszert aktiválva a szervezet saját védekező mechanizmusait a tumorsejtek ellen lehetne fordítani a 19. század végére nyúlik vissza. A kezdeti időszakban több módon próbálták ezt elérni a kutatók, például baktériumokkal fertőzték meg a betegeket, hogy mozgósítsák az immunrendszert. Bár ezek a kísérletek csak nagyon mérsékelt sikert hoztak, a hasonló terápiák egy modernizált változatát ma is alkalmazzák a húgyhólyag daganatos megbetegedésének kezelésére.

Általánosabban alkalmazható immunalapú terápiát azonban sokáig nem sikerült kidolgozniuk az orvosoknak. Az első fontos lépést ennek megvalósítása felé James P. Allison, a Kaliforniai Egyetem tette meg, aki az 1990-es évektől T-sejteket tanulmányozott laborjában. Az immunrendszer sajátossága, hogy képes megkülönböztetni a saját sejteket az idegen sejtektől, így ez utóbbiakat azonosítva meg tudja támadni a betolakodó kórokozókat.

Galéria megnyitása

A T-sejtek kulcsszerepet játszanak ebben a felismerési folyamatban, mivel receptoraikkal megkötik a nem sajátként felismert fehérjéket, beindítva ezzel az immunválaszt. A védekező rendszer teljes mozgósítását ugyanakkor további fehérjék, gátlók és aktivátorok is szabályozzák a T-sejtekben. Ezek biztosítják, hogy míg a rendszer megfelelő erejű támadást indít a betegséget okozó mikroorganizmusok ellen, a védekezés ne működjön túl, és ne támadja meg a saját sejteket és szöveteket.

Több más kutató mellett Allison is ezen szabályozó fehérjék tanulmányozásával kezdett foglalkozni. A szakértő egyike volt azoknak, akik felismerték, hogy a CTLA-4 nevű fehérje az immunválaszt gátló fékként működik a T-sejtekben, és míg más kutatócsoportok az autoimmun betegségek gyógyítására próbálták kiaknázni az azonosított molekuláris útvonalat, Allisonnak más ötlete támadt.

Kidolgozott egy antitestet (ipilimumab), amely a CTLA-4-hez kötődve gátolta annak működését, és azt kezdte vizsgálni, hogy ilyen módon hogyan fordíthatja az immunrendszert a tumorsejtek ellen. Az 1994-ben végzett első, egereken végzett kísérletek óriási sikerrel zárultak: a rákbeteg rágcsálókat a T-sejtek gátlásának feloldásával sikerült teljesen meggyógyítani.

Bár a gyógyszercégek részéről kezdetben nem sok érdeklődés mutatkozott az újfajta kezelési lehetőség iránt, Allison kitartó munkával elérte, hogy ötletéből emberi terápia szülessen. Több biztató eredmény után 2010-re sikerült igazolni, hogy a módszerrel melanomás emberi betegekben akár teljes gyógyulás is elérhető, amit korábban egyetlen más módszerrel sem sikerült megvalósítani ilyen páciensek esetében.

Galéria megnyitása

A szintén a T-sejteket vizsgáló Hondzso Taszuko 1992-ben egy másik, szintén kulcsfontosságúnak bizonyuló fehérjét fedezett fel. A kiotói kutató elegáns kísérletekkel igazolta, hogy a PD-1 nevű protein a CTLA-4-hez hasonlóan szintén fékként funkcionál az immunsejteken, bár egy tejesen másfajta mechanizmus révén teszi ezt. Állatkísérletek során ennek kapcsán is sikerült megmutatni, hogy a fehérje gátlásával a rák bizonyos formái nagy hatékonysággal gyógyíthatók lehetnek.

A japán és kollégái 2012-ben megjelent tanulmányukban demonstrálták, hogy a PD-1-et célba véve drámai javulás érhető el többek közt korábban gyógyíthatatlannak bizonyuló, áttétes emberi betegeknél is.

Az első sikeres klinikai tesztek után a CTLA-4 és PD-1 gátlásának módszerén alapuló immunterápiák gyorsan elterjedtek a klinikai gyakorlatban az előrehaladott rákbetegeknél, alapvetően megváltoztatva számos tumorbetegség kezelési módját és a betegek gyógyulási esélyeit is.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap