Qualcomm Snapdragon 765 – Az 5G-s néptelefonok kulcsa?

A Snapdragon 765 révén sokkal olcsóbb lesz 5G-s mobilt készíteni, és ez kulcsfontosságú lehet az 5G terjedésében.

Qualcomm Snapdragon 765 – Az 5G-s néptelefonok kulcsa?

A Qualcomm a Snapdragon 865 mellett egy másik új rendszerchipet is leleplezett, ez pedig a Snapdragon 765. Az integrált 5G modemes lapka érkezését a vállalat már hónapokkal korábban előre jelezte, de azt szinte egészen mostanáig nem lehetett tudni, hogy ez milyen paraméterekkel rendelkezik majd.

Az új felső-középkategóriás egység a csúcsmodellhez hasonlóan háromklaszteres kialakítású, de attól azért szerényebb feldolgozókat hordoz. Itt a legnagyobb teljesítményt egy Kryo 475 Prime mag nyújtja 2,3 vagy 2,4 GHz-es órajelen, ez attól függ, hogy a Snapdragon 765-ről vagy a 765G-ről beszélünk, ez utóbbi picit tempósabb. A középső mag egy darab Kryo 475 Gold, ez 2,2 GHz-es frekvencián üzemel, és egyébként az eddig említett páros a Cortex-A76-on alapul. Cortex-A55-re épülő Kryo 475 Silver feldolgozóból pedig 6 darab van a fedélzeten, és ezek 1,8 GHz-ig skálázódhatnak. A Kryo 475 Prime és Gold magok eltérő mennyiségű L2 gyorsítótárral vannak megtoldva, mint ahogy persze a Kryo 475 Silver is a felépítéséből fakadóan.

Egy új Adreno 620 GPU jelent meg ebben az architektúrában, ami a korábban használt Adreno 618-nál érezhetően nagyobb teljesítményt lesz képes biztosítani, főleg a Snapdragon 765G esetében. A normál Snapdragon 765 elvileg 20 százalékos gyorsulást hoz, viszont az Elite Gaming szolgáltatással érkező 765G megoldásnál már 38%-nyi tempóelőnyről beszélhetünk majd. Az Elite Gaming keretében olyan plusz dolgokat emelt ki a vállalat, mint a Qualcomm Game Smoother, a Qualcomm Game Fast Loader és a Qualcomm Game Network Latency Manager, melyek a játékok közben különböző módokon próbálnak majd jobb élményt biztosítani.

Galéria megnyitása

A Hexagon 696 DSP-vel lett felszerelve a Snapdragon 765, és természetesen támogatja az AI Engine-t, szóval a DSP, az IGP és a CPU együttes erővel tud majd mozgásba lendülni, ha gépi tanulási feladatokat kell megoldani (és van itt még Tensor komponens is). A lapka maximális számítási kapacitása eléri az 5,4 TOPS értéket, ami ugyan bőven elmarad a Snapdragon 865 által produkált 15 TOPS-tól, de nem áll távol a Snapdragon 855 7 TOPS-os eredményétől. A Qualcomm pedig biztosítja még a Sensing Hub szupportot is, ami nagyon alacsony fogyasztás mellett lesz képes vezérelni a mikrofont és a fedélzeti érzékelők tömkelegét.

A memóriavezérlő kétcsatornás, 32 bites és kizárólag LPDDR4x moduloknak a használatát teszi lehetővé. Az órajel itt legfeljebb 2133 MHz-es lehet, a maximális rendszermemória kapacitása viszont elérheti a 12 GB-ot, szóval panaszra aligha lehet ok. 17 GBps-os sávszélességről tud gondoskodni a memóriavezérlő teljes kihasználtság esetén.

A kijelzőket tekintve itt Quad HD felbontás a támogatott, illetve Full HD esetén elérhető a 120 Hz is. Természetesen a nyújtott képarányt is preferálja a rendszerchip, szóval ilyen téren nem jön zavarba. És biztosított még a HDR10+ támogatás is. A Qualcomm Specta 355 ISP támogatás nyújt még a 192 megapixeles kamerák számára is, és kettő 22 MPixeles képalkotó együttes alkalmazását is elbírja ZSL funkcióval (Zero Shutter Lag). Videózáskor van 4K UHD szupport, és lassított felvételek is megörökíthetőek vele, 720p mellett 480 FPS-sel képes folyamatosan rögzíteni. Támogatott a HEIF és a HEIC képformátum, a HEVC videózás, és a mozgóképeknél is van HDR10+, HDR10, HLG, plusz a többképes zajszűrésről sem kell lemondani, valamint valós idejű képosztályozásra is képes.

Galéria megnyitása

A Snapdragon 765 legfontosabb újítása az integrált 5G modem megjelenése. Ez az egyik első olyan rendszerchip, ami már olyan beágyazott 5G komponenst vonultat fel, mely Sub-6 és mmWave tartományokban is működni fog – és van NSA/SA támogatás is. A felhasznált Snapdragon X52 modem 3,7 Gbps-os le- és 1,6 Gbps-os feltöltési sebességgel dolgozhat. Amennyiben be kell érni a 4G LTE támogatással, akkor pedig 1,2 Gbps-os tempóval lehet számolni a letöltéseknél, és mindössze 210 Mbps-mal a feltöltések alkalmával. Ez a rendszerchip hozhatja el elsőként a megfizethetőbb árú 5G-s okostelefonokat, szóval nagy jelentősége lehet ebből a szempontból. A kapcsolati lehetőségek terén biztosított a Wi-Fi-t érintőleg a 802.11ax támogatás is 2x2 MU-MIMO-val és kétsávos lehetőséggel, plusz van Bluetooth 5 modul is.

A Qualcomm révén támogatott a Quick Charge 4+ és a Quick Charge AI támogatás is. Nagyon érdekes a gyártás kapcsán, hogy bár a Snapdragon 865 továbbra is a TSMC-nél fog készülni 7 nanométeren, és a Snapdragon 765 is 7 nm-es lesz, ennek a lapkának már a Samsunghoz vitte a gyártását a Qualcomm. Az EUV-t használó 7LPP node-on születik a rendszerchip, ami talán még komplikáltabb, mint a TSMC N7P node-ja. Persze minden bizonnyal megvan ennek az előnye, ha a Qualcomm így döntött, és valószínűleg gazdaságos lesz az előállítása.

A Qualcomm Snapdragon 765 előbb lesz elérhető, mint a Snapdragon 865 csúcsmodell. Ez a lapka állítólag már a Redmi K30-ban be lesz vetve, ami hamarosan reflektorfénybe kerül. És nem lennénk meglepve, ha a következő hetekben, hónapokban több tucatnyi készülék használná fel különböző márkanevek alatt.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap