Qualcomm: Íme az új csúcsot jelentő, Snapdragon 865+ mobilplatform

A processzor és a GPU is nagyobb tempóra kapcsolt, és azt is tudni lehet már, hogy hol kerül az újdonság elsőként bevetésre.

Qualcomm: Íme az új csúcsot jelentő, Snapdragon 865+ mobilplatform

A Qualcomm mindent megtesz azért, hogy a felsőkategóriát zavartalanul tudja uralni. A MediaTek az utóbbi időben szépen elkezdett erősödni, de csúcsmodellt még nem láttunk Dimensity rendszertchippel, ám a Qualcomm az erőfölénye biztosítása érdekében továbbfejlesztette a Snapdragon 865-öt. Még nagyobb tempót tud így biztosítani a vállalat az idei év második felében érkező zászlóshajók számára.

Jelentős módosításokat, amik a lapka felépítését befolyásolták volna, nem hajtott végre a Snapdragon 865-ön a Qualcomm. Az órajeleknek a megemelésével, valamint a kapcsolódó komponensek előrébb lépésével ért itt el fejlődést a chipdizájner. Az 5G támogatás már valószínűleg minden eszköznél megoldott lesz itt, de ezt továbbra is külső modemmel, a Snapdragon X55-tel oldja meg a Qualcomm.

Galéria megnyitása

A Snapdragon 865+ nagyjából 10 százalékkal lesz erősebb a processzor teljesítményét tekintve, amit az egyedüli, teljesítményre kihegyezett Kryo 585 magnak a felturbózásával oldott meg a Qualcomm. Az eredetileg 2,84 GHz-en üzemelő Prime egység itt már 3,09, hajszálnyit kerekítve 3,1 GHz-es frekvencia elérésére képes. A középső klaszterben a Cortex-A77 alapú Kryo 585 feldolgozók már maradtak 2,42 GHz-esek, és az energiahatékonyságra koncentráló Cortex-A55 kvartett is 1,8 GHz-en dolgozik.

Az integrált GPU esetében maradt az Adreno 650 egység, de ezen a fronton is 10 százaléknyi gyorsulást jelentett be a Qualcomm. A mérnökök az IGP-nél is az órajel emelésével érhették el a fejlődést, de itt nem esett szó a MHz-ekről. Viszont mivel tudjuk, hogy az Adreno 650 eredetileg 587 MHz-en működött, így nagyjából kiszámolható, hogy a Snapdragon 865+ esetében ezt a vállalat 640-650 MHz környékére tekerhette fel.

Galéria megnyitása

Külön kiemelte a Qualcomm, hogy a Snapdragon Elite Gaming szolgáltatáscsomag biztosított lesz ezúttal is, ami a játékosok számára kedvező megoldásokat biztosít több fronton. Valamint azt is elmondta a vállalat, hogy a 144 Hz-es megjelenítők felhasználása is támogatott, ami szintén a gamer vonalon érdekes.

A fenti változásoktól eltekintve a Snapdragon 865+ teljesen ugyanolyan lesz, mint a Snapdragon 865 volt. A Qualcomm azt tette még itt hozzá, hogy az újdonságot már lehet társítani a FastConnect 6900 komponenssel is. Ezt kihasználva a mobiltervezőknek már lehetősége nyílik arra, hogy a 6 GHz-es tartományra is kiterjedő Wi-Fi 6E szupportot is biztosítsák a mobilok esetében. Továbbá DBS funkcióval is bír, így egyszerre négy sávon (2x2 + 2x2) tudja a szálakat mozgatni, és a sávszélesség összeadódik. Akár a 3,6 Gbps-os letöltési tempó is elérhető, aminek nincs párja az ágazatban.

A FastConnect 6900 révén gond nélkül biztosítható már a Bluetooth 5.2 támogatás is a Snapdragon 865+ mobilplatformmal. Ez tisztább hangátvitelt és magasabb minőséget képes nyújtani. Az új kapcsolati egység alacsonyabb késleltetés elérésében is partner lehet, ami a gamer vezeték nélküli kiegészítők esetében különösen jól jöhet. És van itt LE Audio kiterjesztés, mely a hangátvitelnél jobb hatékonyságról tud gondoskodni.

Nem titkok már, hogy mely okostelefonok veszik majd a Snapdragon 865+-t elsőként használatba. A Qualcomm bejelentésére reagálva a Lenovo és az ASUS is azonnal jelezte, hogy már készen állnak arra, hogy lerántsák a leplet a saját gamer eszközeikről a csúcskategóriás mobilplatformra építve. A ROG Phone III és a Legion termékcsaládot gyarapító páros július 22-én fog bemutatkozni. Szóval az ASUS és a Lenovo egymásnak feszülve küldi bevetésre a játékosoknak tervezett eszközöket.

Galéria megnyitása

A Qualcomm Snapdragon 865+ a következő hónapokban valószínűleg még egy sor másik készülékben is felhasználásra fog kerülni, ahogy azt láthattuk tavaly a Snapdragon 855+ esetében. A Samsung a Galaxy Note20-nál szintén ezt alkalmazhatja majd, és mások mellett a OnePlus 8 és 8 Pro idei utódai is ezzel kerülhetnek már bevetésre.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap